Gazete Vatan Logo

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü belgesi, sigortalı olanların sigorta bilgilerine ulaşmalarını sağlar. E-Devlet sistemi üzerinden alınabilen SGK hizmet dökümü belgesi ile prim sorgulama ve emekli maaşı sorgulama gibi işlemler yapılabilir. SGK hizmet dökümü nasıl alınır? SGK Hizmet dökümü belgesinde hangi bilgiler yer alır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü, E-Devlet sisteminden alınır. Kamu kurumları tarafından verilen hizmetlere daha kolay erişim imkanı sağlayan E-Devlet sistemi üzerinde iki binden fazla hizmet yer alır. 33 milyondan fazla kayıtlı kullanıcının yer aldığı sistem ile kamu kurumları tarafından verilen hizmetler kısa süre içerisinde halledilebilir. Bu da kullanıcılara birçok açıdan avantaj sağlar. E-Devlet sistemi ile en çok işlem yapılan kurumlar arasında Sosyal Güvenlik Kurumu ve Emniyet Genel Müdürlüğü gelir. En çok yapılan işlemler ise SGK hizmet dökümü sorgulama, araç plakasına yazılan ceza sorgulama ve vergi borcu sorgulamadır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

SGK hizmet dökümü belgesi, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olanlar tarafından alınabilen, sigortalı olanların prim ve sigorta bilgilerinin yer aldığı bir belgedir. Sigortalıların bağlı bulundukları yere göre 4A, 4B ve 4C olarak üç kısma ayrılır. 4A hizmet dökümü belgesi Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olan kişiler tarafından, 4B hizmet dökümü belgesi Bağ-Kur’a bağlı olan kişiler tarafından ve 4C hizmet dökümü belgesi de Emekli Sandığı’na bağlı olan kişiler tarafından alınabilir. SGK hizmet dökümü belgesi vize alma gibi işlemlerin yanı sıra mahkeme gibi resmi kurumlarda da kullanılabilir.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?

SGK hizmet dökümü belgesinde sigortalı olan kişiye ait şu bilgiler yer alır;

Sigortalı olarak çalışılan toplam gün sayısı

Sigortalı temel bilgileri

İlk defa girilen işin giriş, çıkış tarihleri

Sigortalının hangi aylarda sigortasının ödenmiş olduğu bilgisi

Sigortalı olunan dönemde yerine getirilmiş olan hizmetler

Primlerin hangi aylarda yattığı bilgisi

Çalışılan şirkete ait bilgiler

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü, E-Devlet sistemi kullanılarak alınır. E-Devlet sistemi üzerinden işlem yapmak isteyenlerin sisteme giriş yapması gereklidir. E-Devlet sistemine giriş için birden fazla giriş seçeneği yer alır. Bu giriş seçenekleri; E-Devlet şifresi, mobil imza, E-imza, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartıdır. Bu sisteme giriş seçenekleri içerisinden kayıtlı kullanıcılar tarafından en çok tercih edileni E-Devlet şifresi ile giriş seçeneğidir. E-Devlet şifresine sahip değilseniz en yakın PTT şubesine giderek E-Devlet şifresi alabilirsiniz. E-Devlet şifresi kapalı zarf içerisinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında size verilir. E-Devlet şifresi ile kişisel bilgilere erişim sağlandığı için şifre başkaları ile paylaşılmamalıdır. PTT aracılığı ile şifre alındıktan sonra www.turkiye.gov.tr internet sitesi kullanılarak sisteme giriş yapılabilir. İnternet sitesinden T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresinin girilmesiyle sisteme girilebilir ve gerekli işlemler yapılabilir. SGK hizmet dökümü belgesi almak için, sisteme giriş yapıldıktan sonra e-Hizmetler bağlantısı kullanılarak Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına girilmelidir. Bu bağlantı üzerinden de 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü belgelerine erişim sağlanabilir. İsteyen kullanıcılar sistem üzerinden SGK hizmet dökümünün çıktısını da alabilirler. E-Devlet sistemine giriş için şifresini unutan kullanıcılar PTT şubesine giderek yeni bir şifre talebinde bulunabilirler. PTT şubesinden alınan şifreyi değiştirmek isteyen kullanıcılar da E-Devlet sistemi üzerinden şifre değişikliği yapabilirler.

Haberin Devamı