Gazete Vatan Logo

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü E-Devlet aracılığı ile alınır. SGK hizmet dökümü belgesi, sigortalı olan kişilerin sigorta bilgilerine erişim imkanı sunar. Hizmet dökümü ile emekli maaşı ve prim sorgulama gibi işlemler de gerçekleştirilebilir. E-Devlet sistemi üzerinden SGK hizmet dökümü belgesi nasıl alınır? SGK hizmet dökümü ne için kullanılır?

SGK hizmet dökümü nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü belgesine, E-Devlet sistemi ile ulaşılabilir. E-Devlet sistemi, vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay ve daha hızlı ulaşmasını sağlayan bir sistemdir. SGK hizmet dökümü belgesi dışında pek çok kamu kurumunun hizmetlerine erişim sağlanabilir. E-Devlet sisteminde 33 milyondan fazla kayıtlı kullanıcı ve iki binin üzerinde hizmet yer alır. Sistemde kayıtlı olan kullanıcılar tarafından en çok işlem gören kurumların başında Sosyal Güvenlik Kurumu gelir. En çok yapılan işlemlerden birisi de SGK hizmet dökümü sorgulama işlemidir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olanlar tarafından alınabilen, üzerinde sigortalı olan kişiye ait sigorta ve prim bilgilerinin bulunduğu belgeye SGK hizmet dökümü belgesi denir. Sigortalı olan kişilerin bağlı oldukları yere göre üç kısma ayrılır. Bunlar 4A, 4B ve 4C’dir. 4A hizmet dökümü belgesi Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olanlar tarafından, 4B hizmet dökümü belgesi Bağ-Kur’a bağlı olanlar ve 4C hizmet dökümü belgesi de Emekli Sandığı’na bağlı olanlar tarafından alabilirler. SGK hizmet dökümü belgesi mahkeme gibi resmi kurumlarda ya da vize alma gibi süreçlerde de kullanılabilir.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?

SGK hizmet dökümü belgesinde yer alan bilgiler şunlardır;

Sigortalının temel bilgileri

Sigortalının çalışmış olduğu toplam gün sayısı

İlk kez girilen işin giriş ve çıkış tarihleri

Sigortalı kişinin hangi aylarda sigortasının ödendiği bilgisi

Sigortalı olan kişinin sigortalı olduğu dönemde yerine getirdiği hizmetler

Sigortalının hangi aylarda primlerinin ödendiği bilgisi

Sigortalı tarafından çalışılan şirketin bilgileri

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİ NASIL ALINIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet dökümü belgesi, E-Devlet sistemi ile alınır. E-Devlet sistemi kullanılarak SGK hizmet dökümü belgesi alabilmek için sisteme giriş yapılması gereklidir. Sisteme giriş için birden fazla seçenek sunulur. E-Devlet sistemine giriş için kullanılabilecek olan seçenekler şunlardır; mobil imza, E-imza, E-Devlet şifresi, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartıdır. E-Devlet giriş seçenekleri içerisinden en çok kullanılanı ise E-Devlet şifresi ile giriştir. E-Devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesinden şifre talebinde bulunabilirsiniz. E-Devlet şifreniz 2 Türk Lirası ücret karşılığında kapalı bir zarf içerisinde size verilir. E-Devlet şifresi kişisel bilgilere erişim imkanı sunar. Bu nedenle de şifrenin başka kişiler ile paylaşılmaması güvenlik açısından önemlidir. E-Devlet şifresi PTT şubesinden alındıktan sonra sisteme giriş www.turkiye.gov.tr internet sitesi üzerinden gerçekleştirilir. İnternet sitesine giriş yapıldıktan sonra E-Devlet şifresi ve T.C. kimlik numarası ile E-Devlet sistemine girilir. SGK hizmet dökümü belgesi almak isteyen kullanıcılar, ekranın sol tarafında yer alan e-Hizmetler bağlantısından Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısına girerek 4A, 4B ve 4C hizmet dökümü belgelerine ulaşabilirler. Kullanıcılar isterlerse E-Devlet sisteminden SGK hizmet dökümü belgesinin çıktısını da alabilirler. E-Devlet giriş şifresinin unutulması halinde ise PTT şubesine gidilerek yeni bir E-Devlet şifresi alınabilir. Kullanıcılar, E-Devlet şifrelerini değiştirmek istediklerinde de sisteme giriş yaparak şifre değişikliği işlemi gerçekleştirebilirler.

Haberin Devamı