Gazete Vatan Logo

SGK hizmet dökümü belgesi nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü belgesi 4A, 4B ve 4C sigorta bilgileri için erişim imkanı sağlar. SGK hizmet dökümü kullanılarak prim sorgulama ve emekli maaşı hesaplama işlemleri yapılabilir. Hizmet dökümü, E-Devlet sistemi üzerinden giriş yapılarak alınır. E-Devlet sistemi ile SGK hizmet dökümü belgesi nasıl alınır?

SGK hizmet dökümü belgesi nasıl alınır?

Vatandaşların kamu hizmetlerine daha kolay ve daha hızlı erişim sağlaması için E-Devlet sistemi kuruldu. E-Devlet sistemi vatandaşlara online hizmet imkanı sunarak, sıra bekleme derdi olmadan işlem gerçekleştirilmesini sağlar. E-Devlet üzerinde iki binden fazla hizmet online olarak alınabilir. 30 milyondan fazla kayıtlı kullanıcısı olan sistem ile işlem yapabilmek için sisteme giriş yapılması gereklidir. E-Devlet sistemi üzerinden vatandaşların en çok işlem gerçekleştirdiği kurumlardan bir tanesi de Sosyal Güvenlik Kurumu’dur. Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden E-Devlet sistemi ile en çok gerçekleştirilen işlem SGK hizmet dökümü sorgulamadır. SGK menüsü kullanılarak sigorta ile ilgili birden fazla işlem yapılabilir.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen link bilgilendirme amaçlıdır.

SGK HİZMET DÖKÜMÜ NEDİR?

SGK hizmet dökümü belgesi sigorta ve prim bilgilerinin bulunduğu, Sosyal Güvenlik Kurumu’na bağlı olanlar tarafından alınabilen bir belgedir. SGK hizmet dökümü belgesi 4A, 4B ve 4C olarak üç kısma ayrılır. Eski sistem kapsamında Sosyal Sigortalar Kurumu’na bağlı olanlar 4A hizmet döküm belgesi, Bağ-Kur’a bağlı olanlar 4B hizmet döküm belgesi ve Emekli Sandığı’na bağlı olanlar da 4C hizmet döküm belgesi alabilir. Hizmet dökümü belgesi alımının dışında, E-Devlet üzerinden 4A, 4B ve 4C ile ilgili sigorta işlemleri de gerçekleştirilebilir.

Haberin Devamı

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİNDE HANGİ BİLGİLER BULUNUR?

SGK hizmet dökümü belgesinde bulunan bilgiler şunlardır;

Sigortalı kişiye ait olan temel bilgiler

Sigortalı kişinin çalıştığı gün sayısı

Sigortalı kişinin ilk defa girdiği iş için giriş ve çıkış tarihleri

Hangi aylar için sigorta ödeme işleminin yapıldığı bilgisi

Sigortalı olarak bulunulan dönem içinde yerine getirilen hizmetler

Sigortalı primlerinin hangi aylarda yatmış olduğu bilgisi

Çalışılan şirkete ait bilgiler

SGK HİZMET DÖKÜMÜ BELGESİ NASIL ALINIR?

SGK hizmet dökümü belgesi, E-Devlet sistemi üzerinden alınır. E-Devlet sistemi üzerinden SGK hizmet dökümü belgesi almak isteyenlerin sisteme giriş yapması gereklidir. Sisteme giriş için birden fazla seçenek yer alır. Bu seçenekler; T.C. kimlik kartı, internet bankacılığı, E-imza, mobil imza ve E-Devlet şifresidir. Sistemde kayıtlı olan kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş seçeneği E-Devlet şifresi ile giriştir.

Haberin Devamı

E-Devlet şifresine sahip olmayanlar, herhangi bir PTT şubesine giderek E-Devlet şifresi talep edebilirler. E-Devlet şifresi kapalı zarfın içinde 2 Türk Lirası ücret karşılığında verilir. E-Devlet şifresi alındıktan sonra turkiye.gov.tr internet sitesine girilir. Giriş sayfasında T.C. kimlik numarası ve E-Devlet şifresi ilgili yerlere doğru olarak yazılır. Sisteme giriş yapıldıktan sonra ekranın sol tarafından yer alan menüden E-Hizmetler menüsüne girilir. Bu menüden Sosyal Güvenlik Kurumu bağlantısı açılır. Ardından da 4A, 4B ve 4C için hizmet dökümü belgesi sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir. SGK hizmet dökümü belgesi vize alma sürecinde ve mahkeme gibi resmi kurumlarda da kullanılabilir.

Haberin Devamı