Gazete Vatan Logo

Bugün son gün, paralar cuma günü hesaba yatıyor…

Milyonlarca kişi bekliyordu ve belli oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) resmen duyurdu. Bugün (4 Mayıs) son gün. Paralar hesaba cuma günü yatıyor. Nakdi ücret desteğinden kimler faydalanacak. Başvuru nasıl yapılıyor? İşte tüm ayrıntılar...

Bugün son gün, paralar cuma günü hesaba yatıyor…

Milyonlarca kişiyi çok yakından ilgilendiren ücretsiz izin ödemesi ile ilgili detayları İş ve Sosyal Güvenlik uzmanı yazarımız Mert Nayır yazdı... Şu 45 günde çok şey yazdım çizdim. Kısa çalışma ödeneği, ücretsiz izinler, kapanan işletmeler, koruma kalkanı paketi, sosyal yardımlar vs… Bir de pandemi ücretsiz izin karşılığında ödenecek 1.177 TL ödemesi var.

ÜCRETSİZ İZİN ÖDENEĞİ BAŞVURUSU NASIL YAPILACAK?

Nakdi Ücret Desteği'ne başvuru sistemi üzerinden işverenler ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin bildirimlerini SGK'nin https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi adresinden Covid-19 Ücretsiz İzin Ekranı'nı seçerek bildirimlerini yapabiliyor. Bildirimler ücretsiz izin verilen her ay için ayrı ayrı olmak üzere, ücretsiz iznin verildiği ayı izleyen ayın 3’üne kadar yapılıyor. 15/03/2020 tarihinden sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanamayanlara da Nakdi Ücret Desteği veriliyor. Bu işçilerin daha önce yapmış oldukları işsizlik ödeneği başvurusu dışında herhangi bir başvuru yapmasına gerek yok.

Haberin Devamı

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ UYGULAMASINDAN KİMLER YARARLANACAK?

Ücretsiz izne ayrılan, Kısa Çalışma Ödeneğimizden yararlanamayan, 15 Mart’tan sonra iş akdi feshedilen ancak işsizlik ödeneğine hak kazanmamış olan ve yaşlılık aylığı almayan işçiler yararlanıyor. Nakdi Ücret Desteğinden yararlanan çalışanların ve bakmakla yükümlü oldukları aile bireylerinin Genel Sağlık Sigortalı sayılacak. Sigorta primleri İşsizlik Fonu’ndan karşılanacak.

ÖDEMELER 8 MAYIS’TA HESAPLARDA

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk; "Ücretsiz izne ayrılan işçilerimizle 15 Mart'tan sonra işten çıkarılan ve işsizlik ödeneğine hak kazanamayanlara, Nakdi Ücret Desteği, İŞKUR tarafından izleyen ayın 8'inden itibaren ödenecek." dedi.

BUGÜN SON GÜN!

SGK’dan beklenen açıklama yapıldı. Başvurular ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar işverenlerce yapılmalıdır hükmüne bir erteleme geldi.

Nisan 2020 Dönemi Covid-19 Ücretsiz İzin girişleri 03.05.2020 tarihinin hafta sonuna gelmesi nedeniyle, 04.05.2020 Pazartesi saat 23:59 ‘a kadar yapılabilecek.

Haberin Devamı

Diğer ülkeler nasıl destek veriyor…

ABD 2.2 trilyon dolarlık destek paketi açıkladı, her vatandaşa 1.200 dolar nakit ödenecek, ayrıca çocuk başına 500 dolar verilecek.

Kanada 82 milyar dolarlık destek paketi açıkladı, işini kaybeden herkese kişi başına her ay 2 bin dolar ödüyor.

Almanya 750 milyar euroluk destek paketi açıkladı, dükkanı kapanan serbest meslek sahibi herkese en az 9'ar bin euro ödeniyor.

İngiltere 362 milyar sterlin destek paketi açıkladı, esnaf mahiyetindeki 700 bin küçük işletmeye 10'ar bin sterlin nakit ödüyor, işini kaybedene 2 bin 500 sterlin nakit veriyor.

Fransa 373 milyar euroluk destek paketi açıkladı, bunun 45 milyar eurosu geçici olarak işten çıkarılanlara nakit ödenmek üzere ayrıldı, küçük işletmelerin elektrik, su, doğalgaz faturaları donduruldu.

İtalya 400 milyar euroluk destek paketi açıkladı.

İspanya 200 milyar euroluk destek paketi açıkladı.

Avusturya'da kimse işten çıkarılmıyor, dara düşen şirketler kısa süreli çalışmaya geçiyor, kısa süreli çalışmada bütün çalışanların maaşının yüzde 90'ını devlet ödüyor.

Haberin Devamı

Belçika'da personel çalıştıran bütün küçük işletmelere her ay 4'er bin euro ödeniyor, kuaförlere her ay 2'şer bin euro ödeniyor.

Güney Kore'de düşük ve orta gelirli 14 milyon haneye, bir kereye mahsus 7.5 milyar dolar nakit ödeme yapılıyor, bunun 6 milyar dolarını hükümet, 1.5 milyar dolarını belediyeler veriyor.

Japonya bir trilyon dolarlık destek paketi açıkladı, esnaf mahiyetindeki bütün küçük işletmelere 18'er bin dolar nakit veriyor, her haneye 2.800'er dolar nakit veriyor, her çocuk başına 91'er dolar nakit veriyor.

Kongo'da, vatandaşlar iki ay boyunca elektrik ve su faturası ödemeyecek, faturaları devlet üstlendi.