Gazete Vatan Logo

SGK Başkanı sorularınızı yanıtlıyor (2)

Ev kadınları bileziklerini satsın, afla emekli olsun!

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Emin Zararsız, geçmiş borçlarını yapılandırarak taksite bağlayan vatandaşların bundan sonraki dönemde primlerini aksatmaması uyarısını yaptı. Zararsız, isteğe bağlı sigorta primlerini aksatan ev kadınlarının sorularına da, “Aksattığı primleri ödemek suretiyle yapılandırmadan yararlanabilir. Emeklilik koşullarını sağlıyorsa da borcunu ödedikten sonra emekli olabilir” yanıtını veriyor. Bu tür soruların çok geldiğini belirten SGK yetkilileri ise ev kadınlarına “bileziklerinizi satın, yapılandırmadan yararlanın, emekli olun” tavsiyesinde bulunuyor.

Prim affında vatandaşların önemli bir konuda bilgi sahibi olması gerektiğini ancak bu unsura pek de dikkat çekilmediğini vurgulayan SGK Başkanı Emin Zararsız, vatandaşın geçmiş borçlarını af kapsamında öderken, zamanı gelen yeni prim yükümlülüklerini de kesinlikle aksatmaması gerektiğini belirtti. Vatandaşın, prim borçlarına sağladıkları yapılandırmayla, yeni döneme ilişkin ortaya çıkan prim yükümlülüklerinin birbiriyle ilişkisi olmadığını düşündüğünü belirten Zararsız, oysa mevcut sorumluluğunu yerine getirmeyenlerin yapılandırmasının da bozulacağını özellikle vurguladı.



Zararsız vatandaşları uyararak, “Geçmiş borçlarını yapılandırdınız ama mevcut prim ödemeleriniz devam ediyor. Cari prim yükümlülüklerinizi aksatırsanız da yapılandırmanız bozulur” diye konuştu. Vatandaşlara “Aman dikkat!” diye seslenen Zararsız, “Vatandaş sanıyor ki, ben geçmiş borçlarımı yapılandırdım. Şu anda da yeni döneme ilişkin prim ödemelerim var. Bunları ödemezsem, benim yapılandırmama bir zararı olmaz. Ancak hayır, tam tersi, mevcutlarda yükümlülüğünü yerine getirmeyenin yapılandırması yasaya göre ortadan kalkacak. Burası çok kritik. Vatandaşlar, bunu bilsin, mağdur olmasın” uyarısında bulundu.

Ev kadınları ne yapsın?

SGK Başkanı Emin Zararsız’a en çok yöneltilen sorulardan biri de şu: “Ev kadınıyım. İsteğe bağlı sigortalı olarak primlerimi yatırdım. Ama sonra bir süre yatıramadım. Sonra yeniden ödemeye devam ettim. Ben o aksattığım primlerimi bu yasayla ödeyebilir miyim?”

SGK Başkanı Zararsız bu soruya “İsteğe bağlı sigortalılıkta, eğer bu vatandaşımız daha sonra SSK vb. bir başka sigortalı olmadıysa, bu aradaki aksattığı tutarları ödemek suretiyle yapılandırmadan yararlanabilir. Emeklilik koşullarını sağlıyorsa da borcunu ödemesinin ardından emekli olabilir” yanıtını veriyor.

Ancak bu konuyla ilgili çok sayıda soru geldiğini konuşurken, SGK yetkilileri kendilerine de bu yönde soruların çokça yöneltildiğini belirtti ve bu noktada ev kadınlarına “bileziklerinizi satın, yapılandırmadan yararlanın, emekli olun” tavsiyesinde bulundu.

1 haftada 54 bin başvuru

SGK Başkanı Emin Zararsız, her gün merkez ve taşra teşkilatından yapılandırmayla ilgili başvurulara ilişkin son bilgileri alıyor. Mesai saati bitimine kadar toplanan bilgiler hergün günlük, toplam ve başvuru yapılan birimlere göre Başkan Zararsız‘ın önüne geliyor. Yasanın Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesine rağmen, hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle fiilen başvurular 28 Şubat Pazartesi günü başlayabildi. Bugüne kadarki yapılandırmalarda genellikle başvuruların son günlere yığıldığına dikkat çeken Zararsız, ilk hafta yoğun bir başvuru beklemediklerini ancak bu kez farklı bir durumla karşı karşıya olduklarını belirtti. Cuma günü saat 17:30 itibarıyla Başkan Zararsız’ın önüne konulan başvuru listesi 1 haftada 54 bin 189 kişinin yapılandırma için kurumun merkez ve taşra teşkilatına başvuru yaptığını gösterdi.

Üstelik Cuma günü öğle saatlerinde başvuru sayısı 47 bin 400 iken, birkaç saat içinde bu sayının yaklaşık 7 bin kişi birden artarak 54 bin 189 kişiye ulaşması, başvurulardaki artış oranının hızla yükseleceğine işaret ediyor.

Başkan Zararsız’a sunulan ve 11 Mart 2011 - saat 17:30’u gösteren listeye göre, yapılandırmaya başvuran kişi sayısı 54 bin 189 oldu. Başvuruların 35 bin 169’unu işverenler, 18 bin 559’unu sigortalılar, 461’ini de diğer gruplar oluşturdu.

‘Bağ-Kur’luların durdurulan sigortaları da devam ettirilecek

Bağ-Kur’luların durdurulan sigortalılıkları da, bu yasayla yeniden devam ettirilecek. Bunun koşulu ne olacak?

Kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar, yani Bağ-Kur’lular ile tarımda kendi adına ve hesabına çalışan Tarım Bağ-Kur’lu kişilerin Kanuna göre, belirli süreye ait prim borçlarını ödemeyenlerin sigortalılık süreleri durdurulmuştu. Yeni Kanunla durdurulan bu sigortalılık sürelerine ilişkin prim tutarı da yapılandırılabilecek, sigortalılıkları durdurulmamış gibi değerlendirilecek ve TEFE/ÜFE (enflasyon) oranları esas alınarak bir tutar hesaplanacak. Bu tutarın tamamı 1 Ağustos 2011 tarihine kadar ödenirse bu sigortalılık süreleri ihya edilecek. Bu durumdaki sigortalıların da en geç 2 Mayıs 2011 tarihine kadar başvurmaları gerekmektedir.

VERGİ VE PRİM BORCU ÇAKIŞMAYACAK

Vatandaşların en çok soru sorduğu konuları değerlendirince, birkaç başlıkta toplandığı görülüyor. Buna göre sorular temel olarak şöyle:

Hem prim hem vergi yapılandırmasına aynı anda başvurdum. Taksitlendirmek istiyorum ama her iki ödemeye aynı anda başlamak istemiyorum. Taksitlerden birini bu ay, diğerini öbür ay ödemem mümkün mü?

Prim ve vergi borçlarına ait yapılandırmalarda ilk taksit ödemelerinin sona erme tarihi farklı. Vergi borçlarında ilk taksitin 31 Mayıs 2011 tarihine kadar, takip eden taksitlerin de ikişer aylık dönemler halinde ödenmesi gerekiyor. Prim borçlarında ise ilk taksitin en geç 30 Haziran 2011 tarihine kadar yapılması ve takip eden ikişer aylık dönemlerde diğer taksitlerin ödenmesi gerekiyor. Yani şöyle olacak. Örneğin, 31 Mayıs’a kadar SGK’yla ilgili yapılandırmanın 1. taksiti, 30 Haziran’a kadar vergi borcunun ilk taksiti, böyle devam edecek. Bir ay bir yapılandırmanın, diğer ay öbür yapılandırmanın taksiti ödenmiş olacak.

SİGORTASI DURDURULAN EMEKLİ OLSUN

Prim ödemediğim için sigortalılığım durdurulmuştu. Şimdi ödersem emekliliğimi kazanıyorum. Yapılandırmaya başvurursam, taksitlerimi ödeyip bitirdiğim zaman mı emekli olurum, yoksa taksitimi ödemeye başlayınca mı emekli olurum. Eğer peşin ödersem, ödemeyi yapar yapmaz emekli olabilir miyim?

Sigortalılıkları durdurulanlar, yapılandırmaya başvurarak 1 Ağustos 2011 tarihine kadar sigortalılıklarının durdurulduğu tarihten önceki sürelere ait borçlarının tamamını ödemeleri halinde yapılandırmadan yararlanabilecekler ve emekli olabilecekler. Yani bu kişiler borçlarının tamamını ödediğinde, yani borçlarını kapattığında, bu tarihi izleyen günden itibaren emeklilik işlemleri başlayacak. Peşin ödüyorlarsa zaten sorun yok, taksitle ödüyorlarsa taksitin bittiği andan itibaren işlemler başlar.

43 yıl prim ödemedim. Sonra 2 yıldır yeniden ödemeye başladım. Aradaki 3 yılllık dönemi ödersem, emekli olabiliyorum. Bu yapılandırmaya başvursam, mümkün olur mu?

Primi ödenmeyen aradaki 4 yıllık sürede sigortalılığın devam etmesi kaydıyla yapılandırmaya başvurarak bu süreye ait borcu ödeme imkanı bulunmakta. Borcun ödenmesinden sonra emeklilik talebinde bulunulabilir.

BORCUNU YAPILANDIRAN KAZANIYOR

2003 yılının 7. ayından bu yana 8 bin 400 liralık prim borcum şu anda 16 bin 631 liraya ulaştı. Yapılandırmaya başvurursam ne kadar kolaylık sağlanır?

2003 yılı 7. ayından Haziran 2010 tarihine kadarki dönemde borç aslı 8 bin 400 lira. Bu borca ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı ise 8 bin 231 lira görünüyor. Yani toplamda ödemeniz gereken borç toplamı 16 bin 632 liraya ulaşmış durumda. Eğer yapılandırmaya başvurursanız, borcun gecimke cezası ve gecikme zammı tutarı olan 16 bin 631 lira yerine, enflasyon oranı işletilecek. Bu tutar 2.683 lira.

Yani toplam borcunuz 8.231 lira borç aslına 2 bin 683 lira eklenecek yani toplamı 11 bin 84 lira olacak. Böylece siz toplamda 16 bin 631 lira ödemek yerine 11 bin 83 lira ödeyeceksiniz. Kazancınız 5 bin 548 lira olacak. Yani gecikme cezası ve zammında yüzde 67.4’ü düşecek. Toplamda borç yüzde 33 düşecek.

AF YASASIYLA BORÇ AZALIYOR

2000 yılından bu yana 12 bin liralık borcum şu anda gecikme cezası ve faiziyle toplam 44 bin 751 liraya ulaştı. Yapılandırmayla borcum ne olur?

12 bin liralık borç gecikme cezası ve zammıyla 44 bin 752 liraya çıkıyor. TEFE/ÜFE ile bu borç 18 bin 534 lira oluyor, gecikmme zammı ve cezasında yüzde 80 ve toplamda yüzde 59 indirim oluyor. Yani toplamda ödemeniz gereken borç 44 bin 752 lira yerine, 18 bin 534 lira olacak.Yani kazancınız 26 bin 218 liraya ulaşacak.

Torba Yasa’nın uygulama tebliği dün yayınlandı

KAMUOYUNDA ‘Torba Yasa’ olarak bilinen kanun kapsamında yeniden yapılandırılacak alacakların yapılandırılmasına ilişkin usulleri belirleyen uygulama tebliği, dünkü Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlandı. Maliye Bakanlığı’nın Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında 6111 sayılı Kanun Genel Tebliği, kanunda belirtilen ve Maliye Bakanlığı’na bağlı tahsil dairelerince takip edilen amme alacakları ile il özel idareleri ve belediyelere ait alacaklara ilişkin hükümlerin uygulamasına dair usul ve esasları düzenliyor. Kanun kapsamında Maliye Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, il özel idareleri,belediyeler (büyükşehir belediyeleri dahil), büyükşehir belediyeleri su ve kanalizasyon idarelerinin alacaklarının yapılandırıldığı hatırlatılan tebliğde, kanun kapsamına giren alacaklar, tür ve dönemlere açıklık getirildi. Tebliğe göre, 213 sayılı Vergi Usul Kanunu kapsamına giren vergiler ve vergi cezaları ile bunlara bağlı gecikme faizleri, gecikme zamları gibi fer’i alacaklar giriyor. Vergi, “resim, harç ve fon payı ile eğitime katkı payını” ifade ettiğinden, vergi alacaklarının yapılandırılmasında bunlar da dikkate alınacak.

maliaf@gazetevatan.com

Haberin Devamı