Gazete Vatan Logo

Sezonun ilk kuru inciri 200 TL'den satıldı!

Aydın'ın Nazilli Ticaret Borsası tarafından 2017-2018 sezonu ilk kuru inciri, kilosu 200 TL'den satın alındı.

Sezonun ilk kuru inciri 200 TL'den satıldı!

Nazili Ticaret Borası'nın ev sahipliğinde Sümer Park içinde gerçekleşen 2017-2018 sezonu ilk kuru inciri törenine; Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük, Nazilli Belediye Başkanı MHP'li Haluk Alıcık, Nazilli Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, Meclis Başkanı Nevzat İzgü, Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan, Meclis Başkanı Gürdal Yüzügüler, Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürü Selim Arpacı, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü Müdür Vekili Koray Şimşek, Nazilli İŞKUR Şube Müdürü Şahin Altınkurt, Nazilli Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Sunay Güler, üretici ve tüccarlar katıldı.

Törende konuşan Ticaret Borsası Başkanı Ziya Aksüt, "Nazilli için incir çok önemli bir ürün. İlçemizdeki işsizlik sorununu çözen, özellikle de kadın istihdamı anlamında 5-6 bin kişiye iş veren bir sektör. Türkiye içinde en başta Türk inciri, ondan sonra bölgemizin inciri gibi bir sıralama var. Dışarıda hem Türk inciri hem Nazilli inciri dedirttirmek içinde pazarımızı genişletmek istiyoruz. Ülkemizdeki incir rekoltesinin yarısı Nazilli Ticaret Borsası'nda işlem görüyor. Türkiye'deki incir ticaretinin yarısı Nazilli'de yapılıyor diyebiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Nazilli'de ticaret borsasında yaklaşık 35 bin ton incir tescili yapıldığını söyleyen Aksüt, "12-13 bin ton incir direk Nazilli'den yurt dışına ihraç ediliyor. Bizim beklentimiz 85 bin tonun üzerinde incir tescil rakamını görmek. Bu sene rekolte artışıyla birlikte 45 bin ton tescil gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. 300 ile 400 milyon lira arasında bir rakam oluşacağını düşünüyoruz. Türkiye'nin incir ihracatı 200 ile 250 milyon dolar arasında bunu Türk lirasına vurduğumuzda zaten 800 milyon lira yapıyor. Biz bunun yarısının Nazilli'de gerçekleşeceğini umuyoruz. Önümüzdeki günlerde çok şiddetli bir yağış olmaz ise kuru incir üretiminde hedefimize ulaşmış olacağız" dedi.

Belediye Başkanı Haluk Alıcık da, "İncirin anavatanı Nazilli. İncirin yüzde 51'inin Nazilli'de tescillenmesi demek ana vatanının Nazilli olması demektir. Borsasının ticaretinin her şeyinin geçtiği yer demektir. Siyasetçilerle bir araya gelip bunun gümrüğünü buraya taşımak lazım" diye konuştu.

Haberin Devamı

Konuşmaların ardından temsili ilk incir alımı töreni gerçekleştirildi. Nazilli Ticaret Odası Başkanı Nuri Arslan tarafından 20 TL'den başlatılan açık artırma sonucunda sezonun ilk kuru inciri, Nazilli Kaymakamı İbrahim Küçük ve Belediye Başkanı MHP'li Haluk Alıcık tarafından kilosu 200 TL'den satın alındı. Borsaya ilk kuru incirlerini teslim eden üreticiler, küçük altınla ödüllendirildi.