2007’de vergi % 50 artacak

Gayrimenkullerin emlak vergisi değeri dört yılda bir güncelleniyor. Bunun için arsa ve arazi birim değerleri de dört yılda bir yeniden tespit ediliyor

Haberin Devamı

Gayrimenkullerin emlak vergisi değeri dört yılda bir güncelleniyor. Bunun için arsa ve arazi birim değerleri de dört yılda bir yeniden tespit ediliyor. 2006 yılı için 2005 sonunda tespit edilen arsa ve arazi değerleri yüksek bulununca, Temmuz 2006’da çıkarılan bir yasayla, arsa ve arazi değerlerinin düzeltilmesi istendi. Düzenleme, yaklaşık 19 milyon emlak vergisi mükellefinde emlak vergilerinde indirim beklentisi yarattı.

Kabakçı fIkrası
Ancak, o da ne? Dünkü VATAN’da yer alan habere göre, yüksek diye itiraz edilen fiyatların çoğu aynı kalırken, birçok bölgede yeni zam yapıldı. Bazı bölgelerdeki artış, eski değerin 12 katından fazla oldu. İndirim bekleyen vatandaş şoka girdi. Arsasının değeri artanlar, Kasım’da fark ödeyecek.

Şimdi gayrimenkul sahiplerini bekleyen daha büyük bir sorun var. Sorunun büyüklüğü, sevgili Şükrü Kızılot hocamın da zaman zaman yazılarında kullandığı, Hasan Pulur’un “Asma Kabakçı” fıkrasında olduğu gibi..

Belediye zammı yolda
İsterseniz önce fıkrayı, sonra olayı açıklayalım.

Timurlenk öğle uykusuna yatmış, bir gürültüyle fırlamış, sokaktan hıyarcı geçiyor;

- Taze hıyar, körpe hıyar!..

Timurlenk kükremiş;

- Yakalayın şu herifi, hıyarları münasip bir yerine sokun!..

Hıyarcı başlamış gülmeye;

- Ne gülüyorsun ulan?

Herif kıkır kıkır;

- Nasıl gülmeyeyim, arkadan asma kabakçı geliyor!..

Emlak vergisine zam

Bina, arsa ve arazilerin 2006 yılı emlak vergisi değeri, 2007 yılında yeniden değerleme oranının yarısı kadar artacak. Bu artış yaklaşık yüzde 5 civarında olacak. Ancak, artış bununla kalmayacak. İşte tam burada asma kabakçı devreye girecek. Bakanlar Kurulu’nda imzaları tamamlanan ve önümüzdeki günlerde Meclis’e sunulması beklenen “İl Özel İdareleri ve Belediye Gelirleri Kanun Tasarısı”na göre; emlak vergisi oranları yüzde 50 artacak.

Katkı payı da var
Yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılacak olan 2006 yılı emlak vergisi değeri üzerinden, yüzde 50 artırılan vergi oranı uygulanarak, 2007 yılı emlak vergisi hesaplanacak. Buna göre, 2006 yılında ödenen 100 YTL emlak vergisi, 2007 yılında 157,50 YTL olacak.

Bitmedi, emlak vergisi üzerinden ayrıca yüzde 10 “Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı” alınacak

DİĞER YENİ YAZILAR