Yeni Gelir Vergisi Kanunu start aldı

Kurumlar Vergisi’nin ardından, Uluslararası Para Fonu’na verine niyet mektubunda yıl sonuna kadar yasalaşması taahhüt edilen Gelir Vergisi Kanunu’nun, yeniden yazımı için start verildi

Haberin Devamı

Kurumlar Vergisi’nin ardından, Uluslararası Para Fonu’na verine niyet mektubunda yıl sonuna kadar yasalaşması taahhüt edilen Gelir Vergisi Kanunu’nun, yeniden yazımı için start verildi. Gelir İdaresi Başkanlığı ile Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü’nce ortaklaşa yürütülen yazım çalışmasında, Vergi Konseyi’nin Ara Raporu’ndan da yararlanılıyor. Ancak, Vergi Konseyi’nin Ara Raporu’nda yer alan Gelir ve Kurumlar Vergisi Kanunlarının birleştirilmesi önerisine sıcak bakılmıyor.

Mükellefin gönlünden ne koparsa değil, gerçekte ne ise onun vergisini vermesinin hedeflendiği belirtilen yeni düzenleme ile geçmiş yıllarda uygulanan hayat standardı esasının yeni bir türünün getirilmesi, basit usulde vergilendirmenin kaldırılması düşünülüyor.

BİLDİRİM FORMU
Bu bağlamda, çeşitli meslekler için standart kazanç tutarları belirlenecek. Standart kazancın altında beyanda bulunanlardan “Geçim Bildirimi Formu” doldurmaları istenecek. Mükellefin ev, yazlık, taşıt gibi sahip olduğu mal varlıkları ile gelir ve harcamalarını gösterecek Geçim Bildirimi Formu, söz konusu kişinin beyan ettiği gelir ile yaşayıp, yaşayamayacağını da ortaya koyacak.

Beyan edilen gelir ile bildirimi arasında tutarsızlık bulunanlardan bunun izahı istenecek. İzah edemeyenler incelemeye sevk edilecek.

BASİT USUL BİTECEK
Halen 800-900 bin arasında bakkal, manav, tamirci gibi esnafı ilgilendiren basit usulde vergileme kaldırılacak. Belirlenecek limitlerin öncesinde yer alan büyüklükteki mükellefler, gerçek usule geçirilecek ve bunlar işletme hesabı esasına göre defter tutacak. Daha çok el emeği ile geçinenler için asgari ücret kriteri getirilecek ve bunlar gelir vergisinden muaf olacak.

Şehir içi yolcu taşımacılığında bulunan taksiciler ve dolmuşçular için çalıştıkları hat ve durak dikkate alınarak ortalama kazanç belirlenerek, beyan edilen gelirlerin ortalama kazancın altında kalması önlenecek.

Ücretlilerin gider indirimi olarak adlandırılan vergi iadesi kalkacak. Yerine, eş ve çocukların durumunu dikkate alan özel indirim gelecek.

Gayrimenkul satış kazançlarının vergilendirilmesindeki 4 yıllık elde bulundurma süresi 5 yıla çıkarılacak. Vergi Konseyi’nin bu konudaki öngörüsü, satış kazancının yüzde 10’luk bölümünün vergi dışı bırakılması şeklindeydi.

DİĞER YENİ YAZILAR