Şirketlerin gayrimenkul satışına yüzde 5 vergi geldi

Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile kurum kazançlarının vergilendirilmesinde önemli değişiklikler yapıldı

Haberin Devamı

Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile kurum kazançlarının vergilendirilmesinde önemli değişiklikler yapıldı. Bunlardan biri de şirketlerin gayrimenkul satışından elde ettikleri kazançlara uygulanan kurumlar vergisi istisnası ile ilgili. Yeni düzenleme, 21 Haziran 2006’dan itibaren yürürlüğe girdi ve şirketlerin bu tarihten itibaren gayrimenkul satışından elde edecekleri kazanca istisna uygulaması eskisi gibi olmayacak. Ancak, bu tarihe kadar yapılan satışlarda eski hükümler uygulanacak.

Eski düzenlemeye göre, gayrimenkul ticareti ile uğraşmayan şirketlerin, iki tam yıl süreyle aktiflerinde yer alan gayrimenkullerinin satışından elde ettikleri ve sermayeye eklenmesine karar verdikleri kazancın tamamı, kurumlar vergisinden müstesna tutuluyordu. Örneğin, 10 Mayıs 2004 tarihinde 500 bin YTL’ye alınan ve şirket aktifine kaydedilen gayrimenkulün, 10 Mayıs-20 Haziran 2006 tarihleri arasında 2 milyon YTL’ye satılması ve elde edilen 1 milyon 500 bin YTL kazancın sermayeye eklenmesine karar verilmesi halinde, bu kazanç için kurumlar vergisi ödenmeyecek.

AVANTAJ AZALDI
Yeni Kurumlar Vergisi Kanunu ile şirketlerin gayrimenkul satış kazançlarına sağlanan avantaj yüzde 25 oranında azaldı. 20 Haziran’dan sonra yapılacak gayrimenkul satışından elde edilen kazancın tamamı değil, yüzde 75’i kurumlar vergisinden müstesna olacak. Kazancın yüzde 25’lik kısmı üzerinden yüzde 20 oranında kurumlar vergisi ödenecek. Bu da kazancın yüzde 5’i kadar kurumlar vergisi ödeneceği anlamına geliyor.

SERMAYEYE EKLEME ŞARTI
Yeni düzenleme ile satış kazancının yüzde 25’i için vergi avantajı ile birlikte, kazancın sermayeye eklenmesi şartı da kaldırıldı. Buna göre, satış kazancını sermayesine eklemeyen şirketler de kazancın yüzde 75’lik kısmı için vergi avantajından yararlanacaklar. Ancak, kurumlar vergisinden müstesna tutulan kazancın, satışın yapıldığı yılı izleyen beşinci yılın sonuna kadar özel bir fon hesabında tutulması gerekecek. Şirketler isterlerse bu kazancı sermayelerine ekleyebilecekler.

KDV İSTİSNASI
Fon hesabına alınan kazancın beş yıl içinde sermayeye ilave dışında herhangi bir şekilde başka bir hesaba nakledilen veya işletmeden çekilen kısmı için uygulanan istisna dolayısıyla zamanında alınmayan vergi, cezalı olarak tahsil edilecek. Devir ve bölünme hali hariç, aynı süre içinde işletmenin tasfiyesi halinde de bu hüküm uygulanacak.

Katma Değer Vergisi Kanunu’nda yer alan KDV istisnasında ise bir değişiklik olmadı. Şirketlerin en az iki tam yıl süreyle aktiflerinde kayıtlı gayrimenkullerinin satışında KDV hesaplanmayacak. Ancak, alıcı ve satıcı yine binde 15’er oranında tapu harcı ödeyecek.

DİĞER YENİ YAZILAR