Hakko çiftinin rekor tazminatının vergisi var mı?

Cem ve Bettina Hakko çiftinin boşanma pazarlığından çıkan rekor tazminata ilişkin haber, dün çoğu gazetenin birinci sayfasında yer aldı. Rekor tazminatın tutarı, gazetelere göre 10-15 trilyon arasında değişiyor

Haberin Devamı

Cem ve Bettina Hakko çiftinin boşanma pazarlığından çıkan rekor tazminata ilişkin haber, dün çoğu gazetenin birinci sayfasında yer aldı. Rekor tazminatın tutarı, gazetelere göre 10-15 trilyon arasında değişiyor.

Her gün Vatan’ın internet sayfalarına girerim. Okuyucu en çok neyi merak etmiş, en çok hangi haberi okumuş diye..

Dün de Vatan’ın internet sayfasına girdim. En çok okunan haber, “Yılın boşanmasına rekor tazminat” haberiydi.

Biliyorsunuz, ekonomi sayfasında kendime yer bulabildikçe, sizlere vergi gibi sevimsiz bir konuda yazmaya çalışıyorum. Yazdıklarım bazen de haber oluyor. Ama yazdığım haber hiçbir zaman “en çok okunanlar listesi”ne girmedi. Zaten girmesini beklemek de hayalcilik olur. Toplum olarak ekonomik, sosyal, kültürel, çevresel olaylar bizi fazla ilgilendirmiyor. Magazin haberleri daha çok ilgimizi çekiyor. Kim kiminle nerede ne yapmışı daha çok merak ediyoruz.

Madem, yılın boşanması ve tazminatı bu kadar ilgi çekti. Biz de yazımızı magazinle soslayalım, Rekor tazminatın vergisinin olup olmadığını yazalım dedik. Merak edenler için...

Vergi ödenmeyecek
Bir malın ya da paranın bağışlanması, normal koşullarda vergiye tabi.

Veraset ve İntikal Vergisi Kanunu’na göre, Türkiye’de bulunan malların veraset yoluyla veya ivazsız (karşılıksız) olarak bir şahıstan diğer bir şahsa intikali, veraset ve intikal vergisine tabi. Vergiyi ödeyecek olan kişi ise malı edinen kişi.

Aynı Kanunun 2/d maddesinde göre, “ivazsız intikal” deyimi, hibe yoluyla veya herhangi bir şekilde olan karşılıksız edinimleri ifade diyor. Maddenin parantez içi hükmüne göre de “maddi ve manevi bir zarar karşılığı verilen tazminatlar” ivazsız intikal sayılmıyor.

Bir kimsenin edindiği istifadeye karşı, bir yükümlülük altına girdiği hukuki muameleler “ivazlı hukuki muamele” sayılıyor.

Mahkeme tarafından boşanmalarına karar verilen eşler arasında düzenlenen ve mahkeme tarafından kabul edilen protokol veya sözleşmeye göre verilen menkul ve gayrimenkul mallar, “boşanma koşulu karşılığında verilmiş” sayılıyor. Yani, “ivazlı bir intikal” söz konusu oluyor. Bu da veraset ve intikal vergisinin konusuna girmiyor. Maliye Bakanlığı’nın görüşü de bu yönde (2 Eylül 1998 tarih ve 31476 sayılı MB Özelgesi)

Buna göre, Bettina Hakko’nun boşanma karşılığı alacağı nakit, gayrimenkul, araba ve şirket hissesi vergiye tabi olmayacak.

DİĞER YENİ YAZILAR