Emlak vergileri

Yaklaşık 19 milyonu ilgilendiren 2006 yılı emlak vergisi birinci taksidi ödendi, ikinci taksit ise Kasım'da ödenecek. Ancak, bu ödenmeden önce 2006 yılı emlak vergisi, Kasım'da yeniden hesaplanacak. Nedeni ise yüksek belirlenen arsa ve arazi değerlerinin yeniden belirlenecek olması

Haberin Devamı

Yaklaşık 19 milyonu ilgilendiren 2006 yılı emlak vergisi birinci taksidi ödendi, ikinci taksit ise Kasım'da ödenecek. Ancak, bu ödenmeden önce 2006 yılı emlak vergisi, Kasım'da yeniden hesaplanacak. Nedeni ise yüksek belirlenen arsa ve arazi değerlerinin yeniden belirlenecek olması.

Gayrimenkullerin emlak vergisi, gayrimenkulun vergi değeri üzerinden hesaplanıyor. Belediyelerce dört yılda bir yeniden hesaplanarak güncellenen vergi değeri, izleyen yıllarda yeniden değerleme oranının yansı kadar artırılıyor. Vergi değerinin hesaplanmasında;

- Arsa ve araziler için takdir komisyonları tarafından dört yılda bir belirlenen asgari birim değerleri,

- Binalar için ise dört yılda bir belirlenen arsa asgari birim değerlerine göre bulunacak arsa payı değeri ile her yıl güncellenen bina metrekare normal inşaat maliyetleri esas alınıyor.

2002'den bu yana yeniden değerleme oranının yansı kadar artırılarak hesaplanan vergi değerleri, 2006-2009 yıllarında uygulanmak üzere yeniden tespit edilen arsa ve arazi metrekare birim değerleri ile 2006 yılı bina inşaat metrekare birim değerleri esas alınarak yeniden hesaplandığı için, 2006'da ödenecek emlak vergisindeki artışta, önceki yıllardan fazla olmuştu.

Arsa değerine yeniden tespit
2006-2009 yıllarında uygulanmak üzere tespit edilen arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin yeniden tespiti için yasal düzenleme yapıldı. Buna göre Takdir Komisyonlan'nca 2005'te tespit edilen arsa ve arazilere ait asgarî ölçüde birim değerleri 11 Ağustos 2006'ya kadar incelenecek, düzeltmeye gerek görülenler yeniden tespit edilecek.

2006 yılı emlak vergisi, yeni arsa ve arazi birim değerlerine göre belediyelerce Kasım ayında yeniden hesaplanacak. Hesaplanan vergiden daha önce birinci taksit olarak ödenen emlak vergisi mahsup edilecek. Kalan tutar 2006 yılının Kasım ayı içinde ikinci taksit olarak ödenecek. 2006 yılı için hesaplanan emlak vergisinin, birinci taksit olarak ödenen vergiden az olması halinde aradaki fark, mükellefin varsa ilgili belediyeye olan diğer borçlarına mahsup edilecek. Borcun bulunmaması halinde ise mükellefe iade edilecek.

DİĞER YENİ YAZILAR