Emlak vergisinde son üç gün

31 Mayıs Çarşamba, yaklaşık 19 milyonu ilgilendiren 2006 yılı emlak vergisi birinci taksit ödemesinin son günü..

Haberin Devamı

31 Mayıs Çarşamba, yaklaşık 19 milyonu ilgilendiren 2006 yılı emlak vergisi birinci taksit ödemesinin son günü.. Emlak vergisinin ikici taksiti Kasım ayında ödenecek. İsteyenler her iki taksiti birlikte ödeyebilir. Emlak vergisi ile birlikte, emlak vergisinin yüzde 10'u kadar da "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı" ödenecek.

Bu yıl vergiler arttı
Bu yıl ödenecek emlak vergisi, geçmiş yıllara göre daha fazla arttı. Nedeni ise bu yılın, emlak vergisine esas değerlerin güncellendiği yıl olması.

Emlak vergisinin hesaplanmasına esas alınan arsa ve arazi değerleri, dört yılda bir yeniden belirleniyor ve emlak vergisi, yeni değer üzerinden hesaplanıyor. Binaların emlak vergisine esas değeri, dört yılda bir belirlenen arsa metrekare değerleri ile yine her yıl güncelle-nen bina inşaat metrekare birim değerleri esas alınarak hesaplanıyor. Emlak vergisi değerleri izleyen yıllarda, yeniden değerleme oranının yansı kadar artıyor. 2002'den bu yana yeniden değerleme oranının yarısı kadar artırılarak hesaplanan vergi değerleri, 2006'da yeniden hesaplandığı için ödenecek emlak vergisindeki artışta bu yıl, önceki yıllardan fazla oldu.

Gayrimenkulun vergisi
Satın alınan gayrimenkulle ilgili emlak vergisi ödeme yükümlülüğü, gayrimenkulun alındığı yılı izleyen yıldan itibaren başlıyor. Buna göre 2006 yılında satın alınan gayrimenkulun vergisinin satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor. Alıcı ise 2007'den itibaren emlak vergisi ödemeye başlayacak. Ancak, 2006 yılı sonuna kadar, ilgili belediyeye "Emlak Vergisi Bildirimi" vermesi gerekecek.

Emekli, işsiz ve özürlüler
Türkiye sınırları içinde, brüt 200 metrekareyi aşmayan tek konuta sahip olan;

* Emekli, dul veya yetim aylığından başka geliri olmayan emekliler ile dul ve yetimler,

* Kendisine bakmakla mükellef kimsesi olup 18 yaşını doldurmamış olanlar hariç olmak üzere hiçbir geliri olmayan ev kadınları ve işsizler,

* Gaziler,

* Şehitlerin dul ve yetimleri,

* Özürlüler,

2006 yılında da emlak vergisi ödemeyecekler.

45 No.lu Emlak Vergisi Tebliği'ne göre, 15 bin YTL'yi aşmayan faiz, repo vb. menkul sermaye iradı geliri olanların da, hiçbir gelirinin olmadığı kabul ediliyor.

DİĞER YENİ YAZILAR