Eurobond'da stopaj yok, beyanname var

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı ile eurobond gelirlerinin vergilendirilmesinde yaşanan karmaşa gideriliyor. Ayrıca, menkul kıymetlerin alış bedellerinin belirlenmesi, maliyet hesaplama yöntemleri ve matrahının belirlenmesi konularına açıklık getiriliyor

Haberin Devamı

Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan tebliğ taslağı ile eurobond gelirlerinin vergilendirilmesinde yaşanan karmaşa gideriliyor. Ayrıca, menkul kıymetlerin alış bedellerinin belirlenmesi, maliyet hesaplama yöntemleri ve matrahının belirlenmesi konularına açıklık getiriliyor.

Maliye'nin eurobondları Hazine bonosu kapsamında tanımlaması ve gelirlerin vergilendirmesinde aynı esasların uygulanacağını belirtmesi, bazı inceleme elemanları tarafından kabul görmüyor, cezalı tarhiyat yapılıyordu. Yeni tebliğ taslağına göre, eurobond gelirlerinin vergilenmesi şöyle olacak:

Faizin vergilendirilmesi
Vergi uygulaması bakımından, Hazine tarafından yurtdışında ihraç edilen eurobondlar, Hazine bonosu gibi değerlendirilecek. Bu kapsamda, Eurobondlardan elde edilen faiz gelirlerinin yüzde O (sıfır) oranında tevkifata tabi ve vergi uygulamasında tevkifata tabi tutulmuş kazanç olduğu kabul edilecek. Tam mükellef gerçek kişilerce; 26.7.2001 tarihinden önce veya 1.1.2006 tarihinden sonra ihraç edilen Eurobondlardan elde edilecek faiz gelirinin, beyan sınırını (2006 yılı için 18 bin YTL) aşması halinde, tamamı yıllık beyanname ile beyan edilecek. Bu gelirlere istisna uygulanmayacak. 26.7.2001-31.12.2005 tarihleri arasında ihraç edilen eurobondlardan 31.12.2007 tarihine kadar elde edilecek faiz gelirlerine ise istisna (2006 yılı için 191 bin 89 YTL) uygulanacak. Kalan tutarın beyan sınırını aşması halinde, istisnayı aşan tutarın tamamı beyan edilecek. Dar mükellef gerçek kişilerce (yurtdışı yatırımcı); eurobondlardan elde edilen faiz gelirleri, Türkiye'de tevkif suretiyle vergilendirilmiş kabul edileceğinden, elde edilen faiz gelirleri tutarı ne olursa olsun beyan edilmeyecek.

Alım-satım vergisi
Tam mükellef gerçek kişilerce; 26.7.2001 tarihinden önce veya 1.1.2006 tarihinden sonra ihraç edilen eurobondlardan elde edilen alım satım kazançlan, maliyet bedeli endekslemesi yapıldıktan sonra, tutan ne olursa olsun beyan edilecek. 26.07.2001-31.12.2005 tarihleri arasında ihraç edilen eurobondlardan 31.12.2007 tarihine kadar elde edilecek alım satım kazançlarına ise, maliyet bedeli endekslemesi yapıldıktan sonra bulunacak kazanç tutarından istisna tutan düşülecek ve kalan tutar ne olursa olsun beyan edilecek.

Dar mükellef gerçek kişilerce; eurobondların Türkiye'de alım-satımının yapılması halinde değer artış kazançları Türkiye'de vergiye tabi tutulacak. İşlem tek taraflı olursa vergi alınmayacak. Ancak, vergilendirmede çifte vergilendirmeyi önleme anlaşmaları dikkate alınacak.

DİĞER YENİ YAZILAR