Gazete Vatan Logo

Sezer’den Özkök Paşa’ya sert tavır

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki devir teslim töreninde bir espri yapan Özkök, Sezer’den hiç beklemediği bir yanıt aldı, ortam buz kesti

Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki devir teslim töreninden sonra verilen resepsiyonda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Cumhurbaşkanı Sezer sert açıklamalar yaptı. Sezer’e yöneltilen sorular ve yanıtları şöyle:

* BEN KARŞIYIM: Lübnan’a asker gönderilmesine ben karşıyım. Türkiye’nin kendi güvenlik sorunlarını çözmek dururken başka ülkelerin güvenlik sorunlarını çözmeye kalkmayı anlamlı görmem. Bölgedeki güvenlik sorununu çözmek Türkiye’nin görevi değil, Türkiye önce kendi güvenliğini sağlamalıdır. Ama ulusal çıkarlarımız asker göndermeyi öngörürse olur. Ama ben burada ulusal çıkar göremiyorum. Ben her yerde her platformda bu görüşümü söyledim. Milli Güvenlik Kurulu’nda da söyledim.

* SIRTIMIZI MI SIVAZLIYORLAR: Türkiye Cumhuriyeti büyük devlet demek oraya asker göndermemizi gerektirmez. Biz asker gönderince ya da göndermeyince bölgedeki durum değişecek mi? Niye bizden daha güçlü, daha büyük devletler göndermiyor da biz gönderelim diye sırtımızı sıvazlıyorlar? Maşallah biz karar almadan talip olduk.

* ATEŞKES DENMİYOR: Bizim terörle mücadelemizde uluslararası yardım görmediğimiz ortada. O konuda bize kimse hiçbir ülke destek vermezken biz başkalarının işlerini yapmaya kalkmayalım. İnsani yardım yapmak başka ama BM’nin 1701 sayılı kararı, asker eliyle insani yardım göndermek anlamına gelmiyor. Kararda ateşkes bile denmiyor, husumetin giderilmesinden bahsediliyor. İnsanı yardım amacıyla asker gönderilecek olsa dahi BM kararının netleşmesi, bunun koşullarının belirlenmesi gerekir. Ki asker eliyle insani yardım gönderilmesini doğru bulmuyorum. Asker eliyle insani yardım savaş durumunda yapılır. Barış durumunda ise asker eliyle insani yardım öngörülmez, insani yardım sivil kuruluşlar eliyle yapılır.

* (“Türk askeri gidince çatışma olabilir mi, olmayabilir mi?” sorusu üzerine) Cevabı içinde zaten. Olabilir de olmayabilir de.

* KABUL ETMİYORUM: “Talabani’yi kabul etmediğiniz söyleniyor” sorusu üzerine de Sezer şunları söyledi: “Evet, kabul etmiyorum. Güven ortamı oluşmadan gelmesine taraftar değilim, o nedenle kabul etmiyorum. ” Hükümet istiyor “ hatırlatması üzerine de Sezer, ” Hükümet istiyor ama ben doğru bulmuyorum. Ayrıca kimileri tarafından benim adıma yapılan davetleri de doğru bulmuyorum. “dedi.

* NE KOORDİNATÖRÜ: Sezer’in ABD’nin atayacağı PKK koordinatörü konusunda da şunları söyledi: “Ne demek koordinatör? Burada kavram yanlış. Koordinatör geçmişte Kıbrıs için ABD, İngiltere tarafından atandı. Koordinatör iki tarafın arasını bulmak için atanır. Burada iki taraf yok terör var. Bu kavram yanlış, içeriğinin düzetilmesi, netleştirilmesi lazım. Terörle mücadelede askerle sivil arasında koordinasyon sağlayacaksa bu şekilde ifade edilmesi doğru olur.

* 100 TEMEL ESER: Sezer, VATAN’ın iki gündür yayınladığı Milli Eğitim Bakanlığı tavsiyeli damgası taşıyan kitaplarla ilgili soruyu da “Rezillik, başka ne diyeyim?” diye yanıtladı.

Özkök: Sizi kurtarırım
Sezer: Kurtarılmaya ihtiyacım yok
Kara Kuvvetleri Komutanlığı devir teslim töreni sonrasında verilen resepsiyonda Cumhurbaşkanı Sezer ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hilmi Özkök arasında ilginç bir diyalog yaşandı. Sezer bir grup gazeteciye Lübnan’a asker gönderme konusundaki açıklamalarını yaparken, hemen yanıbaşında Org. Özkök diğer bir grup gazeteci ile neşeli bir sohbete daldı. Sezer’in gazetecilerin peş peşe sorularına maruz kaldığını gören Org. Özkök, bir an esprili bir şekilde Sezer’e dönerek “Sayın Cumhurbaşkanım, bir işaretiniz yeter. İsterseniz sizi kurtarırım” dedi. Ancak Sezer, Org. Özkök’e beklemediği bir yanıt verdi ve “Benim kurtarılmaya ihtiyacım yok. Ben kendimi kurtarırım” dedi. Sezer’in bu yanıtı ortamda bir süre buz gibi hava esmesine neden oldu. Org. Özkök, Sezer’in de espri yaptığı düşüncesiyle gülümsemesini kaybetmezken, Cumhurbaşkanı’nın yüz ifadesinin “ciddi” olması dikkat çekti.

NOTLAR....
Başbakan’a neden teşekkür yok
Kara Kuvvetleri Komutanlığı’ndaki devir teslim töreninde Orgeneral Büyükanıt ve Orgeneral Başbuğ’un konuşmalarının sonunda Cumhurbaşkanı ve eşi ile komutanlara teşekkür etmelerine rağmen Başbakan’a teşekkür etmemeleri dikkat çekti. Ancak devir-teslim törenlerinde protokolun tepe noktası olarak Cumhurbaşkanı’nın yer alması nedeniyle geleneksel olarak ona ve eşine hitap edilerek yapılan konuşmalarda teşekkürün de onlara yönelik olduğuna dikkat çekiliyor.

Torunumun annesi
Devir teslim törenine Orgeneral Büyükanıt’ın kızı Bengü Caymaz ile eşi Ercan Caymaz da katıldı. Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özkök ile Orgeneral Büyükanıt ve kızı Bengü Caymaz arasında esprili bir sohbet yaşandı. Orgeneral Özkök “Baban senin için torunumun annesi diyor” derken, Orgeneral Yaşar Büyükanıt da kızına dönerek “Sen puanı torundan aldın” dedi.

Üniforma bir ton!
Org. Büyükanıt’ın devir teslim töreni süresince çok heyecanlı olduğu görüldü. Sıcak havanın da etkisiyle çok fazla terleyen Org. Büyükanıt, “Üniforma bir ton oldu” diye espri yaptı.

Sevim Başbuğ’un gözyaşları...
Kara Kuvvetleri Komutanlığını Orgeneral Yaşar Büyükanıt’tan devralan Orgeneral İlker Başbuğ’un eşi Sevil Başbuğ tören sırasında gözyaşlarını tutamadı.

“Helalleşmedik”
Org. Özkök’ün önceki gün TBMM Başkanı Arınç’ı ziyaretini tamamlarken “Hakkınızı helal edin” dediği, Arınç’ın da “Helal olsun” karşılığı verdiği iddia edilmişti. Orgeneral Özkök böyle bir deyişin gelenek ve göreneklerde olduğunu, ancak Arınç’ı ziyareti sırasında kesinlikle böyle bir diyalog yaşanmadığını söyledi.

Futbol sohbeti
Komutanlarla her zamanki gibi futbol sohbeti de yapıldı. Orgeneral Özkök “Ben her takıma eşit mesafedeyim” derken, Orgeneral Büyükanıt “Bu yıl Beşiktaş ile Kayserispor çok iyi. Özellikle Kayseri, öyle milyon dolarlar vermiyor, ama iyi futbol oynuyor” dedi.

Sıcaktan bayıldı
Tören, saat 17.00’de yapılmasına rağmen, hava sıcaklığı 32 derecede gerçekleşti. Konuklar, tentenin altında ayrılan yerde oturarak töreni izledi. Ancak, sıcaktan etkilenen emekli bir subayın eşi, baygınlık geçirdi ve sedye getirilerek revire götürüldü ve ilkyardım yapıldı.

Haberin Devamı