Gazete Vatan Logo

Sezaryen ‘insan evrimini’ etkiliyor

Bilim insanları annelerin sık sık sezaryen yöntemiyle doğumu tercih etmelerinin insan evrimini etkilemeye başladığını iddia ettiler. Araştırmacılar doğum kanalından sığmayan bebek vakalarında ciddi artışlar saptadı

Sezaryen ‘insan evrimini’ etkiliyor

Bilim insanları ‘rahat doğum’ olarak görülen sezaryenin insanda bir tür evrime neden olduğunu yaptıkları araştırmayla ortaya çıkardılar. Araştırmada leğen kemiğinin dar olması nedeniyle sezaryen doğumu tercih eden kadınların sayısının arttığı görülüyor. Eskiden dar doğum kanalına neden olan genler anneden çocuğa geçemiyordu. Çünkü çoğu vakada anne de bebek de doğum sırasında hayatını kaybediyordu. BBC Türkçe’nin haberine göre Avusturya’daki araştırmacılar annelerin sezaryen doğumu tercih etmeye devam edeceğine inanıyorlar. Ancak bunun normal doğumu tamamen ortadan kaldıracağını düşünmüyorlar. Viyana Üniversitesi Biyoloji Kuramı Bölümü’nden Doktor Philipp Mitteroecker,”Neden bebeğin doğum kanalından sığamadığı bu kadar çok vaka var?” diye soruyor.

Dr. Mitteroecker’a göre, tıbbın dar doğum kanalı sorunlarına çözüm bulmadığı durumlarda sonuç ölümcül olabiliyor ve bu da evrim kuramı kapsamında doğal seleksiyon olarak kabul ediliyor.

Bebekler artık fazla büyük

Mitteroecker, “Leğen kemiği dar olan kadınlar 100 yıl önce doğumdan sağ çıkamazlardı. Artık rahatça doğum yapabiliyorlar ve dar leğen kemiği genini kızlarına geçiriyorlar” diyor. Evrimin uzun zamandır cevaplanamayan sorularından biri yıllar içinde leğen kemiğinin neden genişlemediği. Başka hayvanlarla karşılaştırıldığında insan bebeğinin kafası daha büyük ve doğumu zorlaştırıyor. Araştırmacılar Dünya Sağlık Örgütü’nden topladıkları verileri matematiksel modellerle inceleyerek birbiriyle çelişen sonuçlara ulaştılar.Yeni doğan bebekler, eskisine oranla daha büyük ve sağlıklı doğuyor. Buna karşın, bebeğin fazla büyük olması doğum sırasında kanalda sıkışıp kalmasına ve anneyi de bebeği de tehlikeye atmasına yol açabiliyor. Mitteroecker, “Seleksiyonun gücü sezaryen doğumlarla zayıfladı” diyor ve modern tıbbı eleştirmediğinin, yalnızca evrime olan etkisine dikkat çekmek istediğinin altını çiziyor.

Haberin Devamı

Yüzde 20’lik değişim

Araştırmacılar, bebeğin doğum kanalına sığamaması durumuna bin doğumda 30 defa rastlandığını söylüyor. Son 50-60 yılda bu oranın yüzde 3’ten yüzde 3.3-3.6 gibi bir orana yükseldiğini belirtiyorlar. Dr. Mitteroecker, “Sürekli sorduğumuz soru, gelecekte ne olacağı. Ben evrimsel sürecin devam edeceğini düşünüyorum ama belki biraz daha yavaş bir şekilde” diyor.

Haberin Devamı