Gazete Vatan Logo

Sevigen CHP’nin ‘Dişli’si çıktı

Beşiktaş’ta yükselen 23 katlı lüks binanın arkasında, siyasi literatüre ’Dişleme vakası’ olarak geçen başka bir gizli sözleşme çıktı

VATAN, Beşiktaş’ta 23 katlı Selenium Panorama’nın imar durumunun değişikliği için AKP ve CHP’lilerin ittifak kurduğunu ortaya çıkardı. Arsayı Başbakan Erdoğan’ın arkadaşına satan Özham Erem, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen’ın aracılık ettiğini yine VATAN’a açıklamıştı. VATAN şimdi de Selenium Panorama’da aynı Şaban Dişli olayında olduğu gibi gizli sözleşme metni hazırlandığını ortaya çıkardı.

Dişli skandalı

AKP’li Şaban Dişli, Silivri’deki arsa skandalına adı karışmış ve yapılacak imar tadilatlarında aracılık etmesi karşılığında 1 milyon dolarlık protokol imzaladığı oratay çıkmıştı. Bu iddiaların sahibi ise CHP’li Kemal Kılıçdaroğlu olmuştu. Bu olay siyasi literatüre ’Dişleme operasyonu’ olarak geçmişti. Şimdi benzer bir metnin Selenium Panorama’da da hazırlandığı ortaya çıktı. Ortaya çıkan bu metne göre Seren İnşaat ile Mehmet Sevigen arasında ’Kar Payı Ortaklığı Sözleşmesi’ hazırlandı. Bu sözleşmeye göre arsa sahibi Seren İnşaat en az 14 milyon dolar gelir elde edecek ve bu gelirin yüzde 8’i yani 1 milyon 120 dolar Mehmet Sevigen’e kar payı ortağı olarak verilecek.

Aç karnını doyursun

VATAN bu sözleşmeyi ve Sevigen’in söz konusu Rezidance’de dairesi olup olmadığını Mehmet Emin Erkan’a sordu. Erkan bu sözleşmeyi doğrulurken, ortaklık için sözleşme metninin hazırlandığını, ancak imzalanmadığını söyledi.

VATAN: Sevigen’in Selenium Panorama’da dairesi var mı?

Mehmet Emin Erkan: Yok böyle bir şey. Nereden dairesi olacak? Aç karnını doyursun. Nereden daire alacak oradan?

VATAN: Mehmet Sevigen ile söz konusu arsayla ilgili aranızda kar payı sözleşmesi yapıldı mı? 40879 sayılı Beyoğlu 31. Noter’inde hazırlanmış belgeler de bu sözleşmede belge olarak bulunuyor.

Erkan: İmza var mı?

VATAN: Seren İnşaat’ın ve Mehmet Sevigen’in adı var. Seren İnşaat olarak imzanız var. Ek sözleşme 3 sayfadan oluşuyor. Şimdi size sözleşmeyi okuyayım... (Sözleşmeyi ve eklerini okuduk)

Erkan: Şimdi Mehmet Sevigen’in dairesi vardı. Satıp, parasını getirip ortak olacaktı. Ancak dairesini satamadı. Parasını getiremediği için ortak olamadı.

VATAN: Projeye mi ortak olacaktı? Ne kadar para yatıracaktı?

Erkan: Dariseni 200 bin dolara mı 300 bin dolara mı ne satacaktı? Uzun zaman geçtiği için tam hatırlamıyorum. Bu parayı getirdiği takdirde projeye ortak olacaktı.

VATAN: Ama burada kar payı sözleşmesi yazıyor?

Erkan: Şimdi biz burasını 7 milyon TL’ye aldık. Yatırdığı para oranında ortak olacaktı. Para karşılığıydı. Ama ortaklık öldü.

Para veren düdüğü çalar

VATAN: Herhangi bir katkısı olmadı mı yani?

Erkan: Nasreddin Hoca hesabı, parayı veren düdüğü çalar. Hatta Mehmet Sevigen’in bana bir katkısı değil zararı oldu. Projede onun ismi geçince 3 emsal hakkımızı alamadık.

VATAN: Ama aldığınızda zaten orası plansız kalmıştı. İBB Hukuk Müşavirliği’nin ifadesi bu.

Erkan: Arsayı aldığım zaman, Özhan Erem’e imar durumu varsa satın alıyorum dedim. Araştırın bakalım, şimdiye kadar belediyeden yeşil bir alanın imara açılması için talebim olmuş mu? Hiçbir imar planı yaptırmadım. Ben yüzde 100 garantili arsayı aldım. Sanki ben İBB’ye gidip burası için tadilat yaptırmışım. Benim böyle bir gücüm olsa 3 emsal alırdım. Sonuçta 2.5 emsale düştü benim arsam.

VATAN: Siz arsa için pazarlığı imar tadilatından önce yaptınız.

Erkan: Kardeşim, burasını aldığımda imar durumu İBB’den 2.5 olarak geçmişti.

VATAN: Ama uygulama planları geçmemişti.

Erkan: İlçe zaten o şekilde yapmak mecburiyetinde. İlçe belediyesinde arkadaşlarla görüşün. Mehmet Emin Erkan bir kez adım atmış mı belediyeye? İBB’ye gidip bu planla ilgili tek bir kişiyle tek kelime konuş mu ? Başbakanın arkadaşı diyorsunuz. Ben Gübre Fabrikası yatırımımda teminat mektubunu yaktım. O zaman da kapısını çalmadım. Böyle bir inşaatım olduğunu bilmez. Başbakanın kapısını sık sık çalan, görüşen birisi değilim. Zaten 3 emsalim 2.5’a düştü.

Sevigen: Sözleşme var ama imza atmadım

VATAN 3 sayfadan oluşan sözleşme metnine ulaştı. “Kar Payı Ortaklığı” adı verilen sözleşme 3 sayfadan oluşuyor. İlk sayfada Mehmet Sevigen’in ve Seren İnşaat’ın adı geçiyor. Ancak sözleşmelerde her ikisinin de imzası bulunmuyor. İkinci sayfada ise ’Ek Sözleşme’bulunuyor. Bu sözleşmede 14 milyon dolar gelir beklendiği ve bunun yüzde 8’nin yani 1 milyon 120 bin doların hisse sahibine ödeneceği belirtiliyor. Bu belgenin altında ise Seren İnşaat ve Hisse sahibi ibareleri yer alıyor. Bunda da imza bulunmuyor. 3. sayfada ise Aşçıoğlu ile Seren İnşaat arasında hazırlanan başka bir ’Ek Sözleşme’ bulunuyor. Burada arsa sahibine en az 14 milyon dolar verileceği garanti ediliyor. Bu sözleşmede ise imza bulunuyor. Ayrıca hazırlanan metinde Beyoğlu 31. Noterliği’nce hazırlanan 40879 yevmiye nolu sözleşmenin, Kar Payı Ortaklığı sözleşmeninin tamamlayıcı eki olduğu belirtiliyor.

Sözleşmenin 4. maddesinde tarafların yükümlülüğü açıklanıyor. Mehmet Sevigen de söz konusu metni doğruladı ve şu ifadeleri kullandı: “Evet, bir sözleşme imzaladığım doğrudur. Ancak koşullarını yerine getiremedeğim için imza aşamasında iken imzalanmadan protokol iptal edilmiştir.”

ANALİZ: Kâr payı ortaklığı adi ortaklık değildir

ARALARINDA “kar payı ortaklığı sözleşmesi” düzenleyen CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ile Seren İnşaat ortaklarından ve Başbakan Erdoğan’ın okul arkadaşı Mehmet Emin Erkan, Sevigen’in yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine sözleşmenin “kadük” kaldığını ifade ettiler. Sevigen yaptığı yazılı açıklamada, “Evet bir sözleşme yaptığımız doğrudur ancak koşullarını yerine getiremediğim için imza aşamasındayken yani imzalamadan protokol iptal olmuştur” dedi. Erkan ise “Sevigen dairesini satıp, parasını getirip ortak olacaktı. Parayı getiremediği için ortak olamadı” dedi.

Protokolün her iki tarafının da protokolün içeriğiyle uyumlu olmayan açıklamalarda bulundukları dikkat çekiyor. İşte açıklamalarla, protokolün içeriği arasındaki çelişkilerden bazıları.

* Düzenlenen protokol “Kar payı ortaklığı sözleşmesi” başlığını taşıyor. Sözleşmenin konusu ise açıkça, elde edilecek hasılatın arsa sahibi ile müteahhit arasında yarı yarıya paylaşılmasından sonra, arsa sahibinin payına düşen ve en az 14 milyon dolar olması beklenen hasılatın yüzde 8’inin “kar payı ortağına” ödenmesini düzenliyor. Oysa Erkan ve Sevigen, hasılat paylaşımı değil, adi ortaklık ilişkisi kuracaklarını ileri sürüyor.

* Sözleşmede böyle bir adi ortaklık tarifinden hiç söz edilmiyor. Ayrıca Seren İnşaat ile Aşçıoğlu İnşaat arasında Beyoğlu 31. Noterliği’nde düzenlenen 22 Temmuz 2005 tarih 40879 sayılı “Gayrımenkul Satış Vaadi ve Arsa Payı Karşılığında İnşaat ve Hasılat Paylaşım Sözleşmesine” ek olarak düzenlenen ve Sevigen ile Seren İnşaat’ın taraf olduğu iki ayrı sözleşme var. Bu sözleşmelerden birinde Sevigen “kar payı ortağı” olarak tanımlanırken, diğerinde hisse sahibi olarak tarif ediliyor. Her iki sözleşmenin de içeriğinde Sevigen’e 14 milyon dolarlık hasılat payının yüzde 8’i olan 1 milyon 120 bin doların ödeneceği var. Yani ödenecek para sabit ama ilişkinin biçimi iki ayrı modelle düzenlenmiş. Ama her iki modelde de adi ortaklığın izi yok.

* Oysa, Erkan’ın açıklamalarını dikkate alırsak, 5,2 milyon dolara alınan arsada, Seren İnşaatın yüzde 50 hissesine yüzde 8 ortak olmak isteyen Mehmet Sevigen’in bu hisse karşılığında 208 bin doları biraraya getiremediği anlaşılıyor. Erkan, bunu pekiştirmek için, “Sevigen’in Selenium Panorama’da dairesi var mı?” sorusuna, “Nereden dairesi olacak, aç karnını doyursun” karşılığını veriyor.

* Sevigen de açıklamasında “yükümlülüklerini yerine getiremediğini, bu yüzden protokolün iptal olduğunu” söylüyor ama o zaman da protokolün 4’üncü maddesindeki şu cümle izaha muhtaç kalıyor: “Kar payı ortağı (Sevigen) arsa sahibine (Seren İnşaat) karşı işbu sözleşmeden kaynaklanan yükümlülüğünü sözleşme imza tarihinde tamamen yerine getirmiştir.”

* Sözleşmenin başından sonuna kadar hasılat paylaşımının esas alındığını tekrar hatırlatalım. Ticari hayattaki teamüllere göre, hasılat paylaşımı veya kar ortaklığı modeliyle, adi ortaklık modeli birbirinden tamamen farklı modeller. Bu durumda Sevigen’in dairesini satamaması yüzünden kar ortağı olamadığı iddiası havada kalıyor.

Haberin Devamı