Gazete Vatan Logo

Sesi Çin’den duyuldu

İstanbul Autoshow, 2.5 yıl aradan sonra işçi eylemlerinin gölgesinde kapılarını açtı. Bursa’daki eylemler sadece Türkiye’yi değil dünyayı etkiledi. Oyak Renault’nun üretimi durdurması Fransa’dan Çin’e tüm fabrikaları vurdu. ‘Yatırımı gözden geçiririz’ mesajı verildi

Türk otomotiv sektörünün büyük şovu İstanbul Autoshow 2015, eylemlerin gölgesinde kapılarını açtı. 2.5 yıl aradan sonra düzenlenen fuara, Bursa’da Oyak Renault ile Tofaş’la başlayan ve yan sanayiye sıçrayan iş bırakma eylemleri damgasını vurdu. Fuarda yaklaşık 60 yeni model ilk kez tüketicilerle buluşurken, 2 aracın dünya lansmanı gerçekleşti. Ancak fuarda yeni otomobillerden çok otomotivin başkenti Bursa’da 7’nci gününe giren işçi eylemleri konuşuldu.

Dünya etkileniyor

Lokomotif sektörün stop etmesi sadece Türkiye’yi değil tüm dünyayı etkiledi. Oyak Otomotiv Grubu Başkanı Celal Çağlar, iş bırakma eylemleri nedeniyle Fransa’dan Çin’e kadar birçok ülkeye ürün tedariğinin durduğunu belirerek, “Oyak Renault’nun ürettiği bazı parçaları yurt dışına gönderiyorduk. Ancak 1 haftadır iş bırakma nedeniyle sıkıntı yaşanıyor. Sadece Oyak Renault’nun üretimi değil tüm dünya etkileniyor. Başka fabrikalara göndereceğimiz parçalarda sıkıntı var” dedi.

Parçaları gitmedi

Celal Çağlar, şunları kaydetti: “Renault Grubu’nun Romanya, Fransa, Çin tesislerinde üretilen araçlara Türkiye’den giden ürünler var. Vites kutusu, şanzıman, motor gibi…

Haberin Devamı

Örneğin Çin’de üretilmeye başlanan yeni SUV modelimiz Kadjar’ın parçalarını üretim olmadığı için gönderemedik. Sorunun büyümesi sadece Türkiye’yi değil dünya otomotiv sektörünü etkiliyor. Sıkıntı mutlaka çözülecektir. Ancak iyi sonuçlanmasını istiyoruz, işçilerin bir an önce işlerin geri dönmeleri çağrısında bulunuyoruz.”

Yatırım planlarını gözden geçiririz

RENAULT Avrasya Bölge Başkanı Jean-Christophe Kugler, Oyak Renault’nun Bursa fabrikasındaki işçilerin iş bırakma eyleminin Türkiye açısından bir tehdit olduğunu belirterek, “Bu konu, tedarikçi tabanımıza güvenerek ilerleyebilmemiz açısından bir problem teşkil ediyor. Böyle bir durum ederse, uzun vadeli yatırım planlarımızı gözden geçirebiliriz” dedi. Bunun sadece Renault’nun meselesi olmadığını ifade eden Kugler, şunları söyledi: “Biz Türkiye’ye çok fazla yatırımla ve taahhütle bağlanmış durumdayız ve hep uzun süreli bir operasyon düşünüyoruz. Ama bu mesele sadece Bursa tesisi için değil Türkiye için bir risk aslında. Türkiye’deki tedarikçiler, yurt dışına tedarik edemezse burada bir risk ortaya çıkar. Çünkü bu bir tehdit; istikrar ortamını ve sosyal barışı değiştiren bir durum.”

Haberin Devamı