Gazete Vatan Logo

Serviste öğrencinin varlığını koltuktaki sensör anlayacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Muazzez Karaçay İlkokulu’nda Okul Servis Araçları Yönetmeliği bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi.

Serviste öğrencinin varlığını  koltuktaki sensör anlayacak

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’ın katılımıyla Muazzez Karaçay İlkokulu’nda Okul Servis Araçları Yönetmeliği bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Yönetmeliğin kapsamı genişletilerek zorunlu eğitim ve okul öncesi eğitim öğrencilerinin yanı sıra kreş, gündüz bakım evi, çocuk kulüplerine devam eden çocuklar da taşıma faaliyetlerine dahil edildi.

Düzenleme ile taşımacıyı tespitle ilgili komisyonlar kurulması düzenlemesi getirildi. Böylece okul öncesi eğitim ve zorunlu eğitim taşımacıyı tespit komisyonuna okul yönetimleri, okul aile birlikleri, eğitimci/öğretmenler ve veliler, kreş, gündüz bakım evi ve çocuk kulübü taşımacıyı tespit komisyonuna ise söz konusu kurum müdürleri, grup sorumluları ve veliler dahil edilerek daha katılımcı bir yapı oluşturuldu.

Sözleşmeye devlet onayı

Taşıma sözleşmeleri mülki idare amirinin onayına bağlandı. Düzenleme ile anlaşma yapılan asıl taşıyıcıların yanında, velilere özel servis anlaşması yapabilme imkanı da mülki idare amirinin onayına bağlandı.

Haberin Devamı

Okul servis araçlarında üç noktalı emniyet kemeri, güvenlik kamerası sensörlü koltuk araç takip sistemleri bulundurulması zorunlu hale getirildi. Servis şoförleri için Milli Eğitim Bakanlığından okul servis şoförlüğü yapabileceğine dair sertifika ile mesleki yeterlilik kurumundan belge alınması şartı getirildi. Tüm bu çalışmalar 3 Eylül 2018’de yürürlüğe girecek.

Sensör teknolojisi yok

Ar-Ge Yazılım Uzmanı Ömer Karabuya: Servislerde istenilen sistem ince yassı bir ağırlık sensöründen meydana geliyor. Hali hazırda araçlarının ön koltuğunda bulunan ve oturduğunuzda emniyet kemeri sinyali veren sistemle aynı. Bu sensörler ağırlık değişimine göre uyarı veriyor. Şuanda ağırlık sensörleri tek başına bir anlam ifade etmiyor. Bu sensörün tüm koltuklara yerleştirilip, tek bir ana merkeze data bilgisini vermesini sağlayan akıllı sistem üretimi daha hayata geçirilmedi. Sensörün fiyatı 25 lira ancak mikro işlemci sistemi pahalı. Bu sistemle var olan koltuk döşemesinin içerisine sensörler yerleştirilecek, ölçülen ağırlıklar geliştirilen yazılımcı kablolama sistemi üzerinden şoförün ününde bulunan ekrana bilgi aktaracak. Bu şekilde koltuklara oturup oturmayan çocukların bilgisi daha kolay kontrol edilebilecek. 15 kişilik bir serviste bu sistemi yerleştirdiğinizde maliyeti koltuk başına 100 lira gibi bir ücretle bin 500 liraya mal olabilir.

Haberin Devamı

Güvenlik kemeri için ortalama 500 lira, kamera için 200 lira, araç takip sistemi için 300 lira sensörler için bin 500 liradan 15 kişilik bir servis aracı için toplamda 2 bin 500 liralık bir maliyet ortaya çıkıyor.

Bu sabıkalara şoförlük yok

Bazı suçlar, taşımacılar, şoförler ve rehber personelin, kovuşturma aşamasında olsalar bile, taşıma faaliyetinde yer almalarına engel olarak belirlendi. Kapsama, kasten öldürme, cinsel saldırı, cinsel taciz, müstehcenlik, alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçları ilave edildi. Öte yandan 5 yılda bir alınan psikoteknik raporun yanında her yıl aile hekiminden rapor alınması koşulu da getirildi. Öğrencilere taşıma faaliyetinde eşlik edecek rehber personelin trafikte daha rahat görünmesi, uyarılarına diğer sürücülerin riayet etmesi için reflektif yelek, yardımcı ışıklar kullanması zorunluluğu getirilirken uyarılarına uymayan sürücüler hakkında tutanak düzenleme yetkisi verildi.

Haberin Devamı

Siyah filmler sökülecek

Yönetmelikle okul servis araçlarında iç mekanı gösteren beyaz cam dışında cam kullanılamayacağı da düzenlendi. Buna göre, okul servis araçlarının camlarına yapıştırılan renkli film tabakaları sökülecek. Fabrika çıkışında üzerinde renkli cam olan araçlar 3 Eylül 2019 tarihine kadar uygun hale getirilecek. Yönetmeliğin taşıtlarda aranacak şartların düzenlendiği 4. maddesi kapsamındaki hususlara uygun olmaması durumunda yeni üretilecek araçların, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren okul servis aracı olarak trafik tescili yapılmayacak.

Haberin Devamı

Cezalar artırılacak

Denetime yönelik valilik ve kaymakamlıklar tarafından Milli Eğitim, emniyet, jandarma, belediye ve uygun görülen diğer kurum temsilcilerinden oluşan denetim komisyonları kurulacak. Yönetmeliğin ihlali durumunda, asli kusurlarda derhal, tali kusurlarda 3 uyarıdan sonra “özel izin belgesi” iptal edilecek. Okul servis araçlarının çalıştırılmasında, talipliler arasından nihai taşımacının belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Milli Eğitim Bakanlığı, kreş, gündüz bakımevi ve çocuk kulüplerinde ise Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından belirlenecek. Okul servis aracı çalıştırılması temel olarak yıllık olacak. Ancak bu süre taşıma hizmetinin kalitesinin artırılması ve maliyet avantajı sağlanması amacıyla azami 3 yılı aşamayacak.