Gazete Vatan Logo

Serviste geçen zaman çalışma süresinden sayılır mı?

Çalışanlar işe, işverenin tahsis ettiği servis ile gidip geldikleri durumlarda, araçta geçen zamanın çalışma süresinden sayılıp sayılmayacağını merak ediyor. İş Kanunu, çalışma süresinden sayılan halleri sıralarken yolda geçen zamanı da buna dahil ediyor mu? İşe giderken yolda geçen süreler hangi durumlarda günlük çalışma süresinden sayılır? İşte akıllardaki o sorunun cevabı...

Serviste geçen zaman çalışma süresinden sayılır mı?

İş Kanunu bazı durumları, çalışılmadığı halde çalışılmış olarak kabul ederek bunların çalışma süresinden sayılması gerektiğine hükmeder. İşçiler ise servis ile işe gidip gelirken araçta geçen sürenin de bu hallere dahil olup olmadığını merak ediyor.

ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILAN HALLER NELER?

İş Kanunu madde 66, "Çalışma süresinden sayılan haller başlığı" ile işe giderken geçen sürelerle ilgili detayları açıkça belirtir. Buna göre,

-Madenlerde, taşocaklarında yahut her ne şekilde olursa olsun yeraltında veya su altında çalışılacak işlerde işçilerin kuyulara, dehlizlere veya asıl çalışma yerlerine inmeleri veya girmeleri ve bu yerlerden çıkmaları için gereken süreler.

-İşçilerin işveren tarafından işyerlerinden başka bir yerde çalıştırılmak üzere gönderilmeleri halinde yolda geçen süreler.

- Demiryolları, karayolları ve köprülerin yapılması, korunması ya da onarım ve tadili gibi, işçilerin yerleşim yerlerinden uzak bir mesafede bulunan işyerlerine hep birlikte getirilip götürülmeleri gereken her türlü işlerde bunların toplu ve düzenli bir şekilde götürülüp getirilmeleri esnasında geçen süreler.

Haberin Devamı

SERVİSTE GEÇEN SÜRE ÇALIŞMA SÜRESİNDEN SAYILIR MI?

Ancak bu maddede son olarak "İşin niteliğinden doğmayıp da işveren tarafından sırf sosyal yardım amacıyla işyerine götürülüp getirilme esnasında araçlarda geçen süre çalışma süresinden sayılmaz." ibaresi yer almaktadır. Yani işe gidiş geliş esnasında serviste geçen süreler, işin niteliği ile ilgili değilse çalışma süresinden sayılmaz.