Gazete Vatan Logo

Sert Türkiye tartışması

Ahmedinejad'ın Türkiye ile ilgili sözlerine AB'den yanıt

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın "Türkiye’yi tam üye olarak almak AB’nin çıkarına, Türkiye girerse AB daha güvenilir olur" yönündeki sözleri Avrupa Parlamentosu’nda soru önergesi konusu oldu. Avusturyalı bir vekilin "Ahmedinecad ne demek istedi?" şeklindeki soru önergesini yanıtlayan AB Komisyonu Üyesi Olli Rehn, "Müzakereler, sonucu önceden garanti edilemeyen açık uçlu süreçlerdir" diye yanıt verdi.

Avrupa Parlamentosu’nun Avusturyalı "bağımsız" üyesi Hans-Peter Martin AB Komisyonu’nun yanıtlaması istemiyle AP Başkanlığı’na verdiği yazılı soru önergesinde İran Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’nin AB’ye tam üyeliğiyle ilgili açıklamasına değindi. Mahmud Ahmedinecad’ın Kasım ayında İstanbul’da yaptığı bir konuşmada özetle "Türkiye’yi tam üye olarak kabul etmek, daha fazla güvenilirliğe sahip olacağı için Avrupa Birliği’nin çıkarınadır" dediğini anımsatan Avusturyalı vekil, "Komisyonun bu açıklama karşısındaki görüşü nedir? Açıklamanın Türkiye ile katılım müzakereleri üzerine herhangi bir etkisi olacak mıdır, olacaksa ne tür bir etki yapacaktır?" diye sordu.

-AÇIK UÇ- AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, dönemine denk gelen önergeye verdiği yanıtta, Türkiye ile süren katılım müzakerelerinin, sadece Avrupa Birliği tarafından başlatılan süreç ve ilkeleri, özellikle de 2005 Müzakere Çerçevesi ve Aralık 2006 Konsey kararlarını izlediğini bildirdi. Rehn, "Müzakere Çerçevesi’ne göre ‘müzakerelerin her iki taraf için de ortak amacı katılımdır. Bu müzakereler, sonucu önceden garanti edilemeyen açık uçlu bir süreçtir.’ Komisyon bu çerçeve içinde çalışmaya devam edecektir" dedi.

Haberin Devamı