Gazete Vatan Logo

Sert fren olmaz

Sanayi üretim rakamları Türkiye ekonomisinin sert değil yumuşak bir yavaşlama yaşayacağını teyit etti. Mayıs ayında sanayi üretimi beklentilerin de ötesinde yüzde 6.4 arttı. Yılın ikinci yarısında frene basılsa bile 2018 büyümesi yüzde 5’in altına inmeyecek

Sert fren olmaz

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayı Sanayi Üretim Endeksi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.4 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de Mayıs’ta bir önceki aya kıyasla yüzde 1.6 azaldı.

Ekonomistler, Mayıs’ta arındırılmamış sanayi üretim endeksinin geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 5.2 artacağını öngörmüştü. Ekonomistler, söz konusu ayda takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin yıllık bazda yüzde 5.4 artacağını, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksinin aylık bazda 1.1 gerileyeceğini tahmin etmişti.

Tahminlerin üzerinde

Ekonomistlerin arındırılmamış sanayi üretimi endeksine ilişkin beklentileri yüzde 3.9 ile yüzde 7.2 aralığında yer alıyordu. Mayıs verileri Türkiye ekonomisinde korkulduğu gibi ani bir duruş yaşanmayacağını da gösterdi.

Her ne kadar yükselen faizlerle birlikte yılın 2’nci yarısında bir yavaşlama olsa da bunun yıllık büyüme rakamını yüzde 4.5’in altına çekmeyeceği öngörülüyor. Bu haliyle Türkiye’nin ani bir soğuma yaşamayacağı, yumuşak bir iniş gerçekleştireceğini gösteriyor.

Haberin Devamı

Arındırılmamış sanayi üretim endeksi, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7 artarak 121.4’e çıktı. Endeks, 2017’nin aynı ayında 113.5 seviyesinde bulunuyordu.

Sanayide takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksine bakıldığında, Mayıs’ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 30 artış görüldü. Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış sanayi ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 3.6 yükseldi.

İnşaat sektöründe takvim etkilerinden arındırılmış ciro endeksindeki artış, Mayıs 2017’ye göre yüzde 42.7 oldu.

DAYANIKLI TÜKETİM MALI EN DAYANIKLI

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, Mayıs’ta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.6, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 1.7, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi de yüzde 0.1 azalış gösterdi. Ana sanayi grupları incelendiğinde, söz konusu ayda bir önceki aya göre en fazla artış yüzde 1.8 ile dayanıklı tüketim malı sektöründe gerçekleşirken, en fazla azalış yüzde 6.2 ile yüksek teknoloji sanayi grubunda görüldü.

Haberin Devamı

‘SANAYİ ÖNCÜLÜĞÜNDE BÜYÜMEYE DEVAM’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Veriler yılın ikinci çeyreğinde de ekonominin sanayi üretimi öncülüğünde büyüdüğünü göstermektedir” ifadelerini kullandı. Varank, “Gerek iç tüketim ve ihracat tarafındaki gelişmeler, gerekse de kapasite kullanımlarının şu an geldiği durum sanayi büyümesine destek olmaktadır. İhraç ettiğimiz mallarının yüzde 94’ünün sanayi ürünlerinden oluştuğunu göz önüne alırsak, ihracat pazarlarımızın istikrarlı şekilde yoluna devam etmesi sanayinin daha da güçlenmesinin önünü açacaktır” değerlendirmesinde bulundu.