Gazete Vatan Logo

Serinlemek isterken felç olmayın

Serinlemek isterken felç olmayın

Terli iken yüzün doğrudan klima, rüzgâr veya cereyan ile teması sonucu meydana gelebilen yüz felci çoğunlukla şiddetli kulak ağrısı ile kendini gösteriyor. Akabinde ifade bozukluklarına yol açabiliyor. Yine ağız kasları ve beyin fonksiyonlarını da olumsuz etkiliyor. Nihayet hastalık kişinin hayat kalitesini de önemli ölçüde düşürüyor.

KULAK ARKASINDA AĞRI..

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Murat Koç, kulak arkasındaki kemiğin içinden geçen yüz siniri çevresinde ödem oluşması ile ortaya çıkan rahatsızlığın kadın ve erkek her yaşta görülebileceğini söylüyor.

Genellikle kulak arkasında ağrı ve uğultu ile belirti verdiğini ifade ediyor. Bilhassa sıcak yaz günlerinde klimaların dikkatli kullanılmasının önemine vurgu yapıyor.

Hastaya göre farklı

Yüz felci kişiden kişiye değişen belirtilere sahiptir. Hafif seyirde kaslarda hareketsizlik vardır. Gözü kapatamama ve dudağın kayması, dilin tat alamaması söz konusudur. İleri hâlde ise yeme ve içmede zorlanma, konuşmada bozukluk, aşırı sese duyarlılık, gözyaşı ve tükürük salgısında artış olur.

Haberin Devamı

İlk 24 saat çok önemli

Hastalığa karşı sadece yüz bölgesinin değil kulak arkasındaki kemiğin korunması da gerekir. Birkaç saat veya günde en üst seviyeye çıkan hastalığın başarılı tedavisi için ilk 24 saat büyük önem taşır. Öte yandan erken dönemde kortizon tedavisi rahatsızlığın kontrol altına alınmasında etkilidir.

Doğrudan temas zararlı

Klima kullanırken soğuk havanın yüze ve kulak bölgesine doğrudan üflenmemesine dikkat edilmelidir. Mümkün mertebe farklı bir yönde çalıştırıp ortamın soğutulması gerekir. Diğer taraftan seyahatlerde araçların camlarını uzun süre açık bırakmak da problemlere yol açabilir.