Gazete Vatan Logo

Şeriat çıkışta , başbakan büyük darbe yedi

Din ve etnik milliyetçilik tartışmalarının gölgesindeki seçimlerde, halk şeriata geçit verdi.

Başbakan Ahmed Bedevi’yi şok edici bir sonuçla salladı

“Türkiye Malezya olur mu?” tartışmalarıyla bir dönem gündeme damgasını vuran Malezya’da dinin siyaset üzerindeki etkisini belli edecek genel seçimlere; şeriatın yükselişi ve iktidarın çöküşü damga vurdu. 1957 yılından bu yana iktidarda olan Başbakan Ahmed Bedevi’nin Ulusal Koalisyon Partisi tarihinin en büyük darbesini aldı. Malezya’nın şeriatla yönetilen tek eyaleti olan Kelantan’ı kontrol eden İslamcı PAS partisi ülkedeki 14 eyaletten üçünde (Kedah, Selangor ve Pelak) daha kontrolü ele geçirerek şeriatın yükselişini ispatladı. PAS, seçim programındaki “Malezya’nın bir şeriat ülkesi olmasını amaçlıyoruz” maddesini çıkarmış, ekonomik politikalara daha çok ağırlık veren bir parti programı benimsemişti. Buna rağmen seçim kampanyaları sırasında Müslüman olmayan azınlıklara da çağrıda bulunarak, “Hırsızlar en çok sizden çalıyor, bize oy verin hepsinin kolunu keselim” ifadesiyle oy istemişti.

Bedevi koltuktan olabilir

Siyasi uzmanlara göre sonuçlar Malezya tarihinin en büyük sandık darbesi olacak. 2004 yılındaki seçimlerde yüzde 91 gibi inanılması güç bir oy oranıyla iktidara gelen Bedevi koalisyonunun yine hükümet kuracağı, ancak Bedevi’nin başbakanlık koltuğunu terk etmek zorunda kalacağı belirtiliyor.

DEMOKRASİ VE HALK BÖYLE İSTEDİ

Koltuğunu kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Ahmed Bedevi seçim sonuçlarıyla ilgili, “Demokrasi böyle istedi” dedi. PAS’ın şeriatçı lideri Nik Mat ise yıllar sonra ilk kez 3 eyaleti birden yönetecek olmanın sevinciyle böyle poz verdi.

Haberin Devamı