Gazete Vatan Logo

Şerefine İstanbul

Avrupa Kültür Başkenti İstanbul için 2010 bugün başlıyor.

Dünyanın en güzel kentinin 7 tepesinde bu gece şenlik var. Cumhurbaşkanı, Başbakan ve yabancı konuklar bugün İstanbul için buluşacak. Havai fişekler onun için atılacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, bugünün İstanbul için bir başlangıç olduğunu, tüm yıl süresince ciddi anlamda etkinliklerin yapılacağını dile getirdi. Kentin altı meydanında bugün halka açık olan aktivitelerin gerçekleşeceğini hatırlatan Topbaş, etkinliklere ciddi bir şekilde hazırlanıldığını belirterek, Devlet Bakanı Hayati Yazıcı ve İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansına teşekkür etti. İstanbul’un Avrupa Kültür Başkenti ilan edilmesinin bir milat olduğunun altını çizen Topbaş, değerlere sahip çıkmanın, kültürel mirasın insanlığın ortak tarihi olduğunu hissetmenin ve bunu geleceğe aktarmanın önemli olduğunu söyledi. İstanbul’un değerlerini gün yüzüne çıkarmaya çalıştıklarını kaydeden Kadir Topbaş, bu yıl kente 10 milyon turistin gelmesinin beklendiğini kaydetti.

Önlemlerimizi de aldık

Bir gazetecinin “Taksim Meydanı’nda düzenlenecek törende istenilmeyen görüntülerin yaşanmaması için ne gibi önlemler alındı” yönündeki sorusuna Topbaş, bu yılbaşında valilik ve emniyet teşkilatınca çok ciddi tedbirlerin alındığını, kameraların yerleştirildiğini hatırlattı. Topbaş, şunları vurguladı: “Hoş olmayan görüntüler, anında dünyanın bir başka yerinde yansımakta. Artık iletişim bu kadar gelişti. Bu, İstanbul’un ve Türkiye’nin imajı açısından çok önemli. Bunu bir rahatsızlık ve bir psikolojik rahatsızlık olarak değerlendirmek lazım. İstanbul artık bu çağdaşlığıyla, bu güzelliğiyle bu görüntüleri hak etmiyor. Gerekli tedbirler alınıyor. Sivil polisler ve belediyemizin ilgili birimleri çalışmalarını sürdürüyor. Vatandaşlarımızın daha hassas olmalarını özellikle rica ediyorum. Güzellikleri yansıtmaya çalıştığımız böyle bir süreçte çirkinlikler, kötülükler ve yanlışlıkların yansımasını İstanbul adına asla istemiyoruz.”

Her köşesinde, kucak açtığı medeniyetlerin izlerini taşıyan İstanbul’un müzeleri ve tarihi mekanları “2010 Avrupa Kültür Başkenti” etkinliklerinin resmi açılış töreninin yapılacağı bu gece kapılarını 24.00’e kadar açık tutacak. Takvimlerin 2010’u göstermesiyle “Avrupa Kültür Başkenti” unvanını taşımaya başlayan İstanbul, bu akşam Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 20 ülkeden üst düzey yetkililerin katılımıyla Haliç Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecek resmi açılış töreniyle etkinliklerine start verecek.

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansının, İstanbul’un “Yedi tepeli” kent olmasından yola çıkarak, yedi noktasında düzenleyeceği etkinliklerle İstanbullular, “2010 Avrupa Kültür Başkenti” unvanını kutlayacak. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı Ayasofya Müzesi, Arkeoloji Müzesi, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ile İslam Bilim ve Teknoloji Tarihi Müzesi bu gece saat 24.00’e kadar gezilebilecek.

Müzeler gece yarısına kadar açık

Milli Saraylar Daire Başkanlığına bağlı Dolmabahçe Sarayı, Beylerbeyi Sarayı, Maslak Kasrı, Ihlamur Kasrı, Küçüksu Kasrı ve Florya Atatürk Köşkü, Harbiye’deki Genelkurmay Askeri Tarih ve Stratejik Etüt Başkanlığına bağlı Askeri Müze, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’ye bağlı Yerebatan Sarnıcı Müzesi, Miniatürk ve Panorama 1453 Müzesi de saat 24.00’e kadar görülebilecek. Aralarında Rahmi Koç Müzesi, Sakıp Sabancı Müzesi, İstanbul Modern Sanat Müzesi, Sadberk Hanım Müzesi, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, İstanbul Oyuncak Müzesi’nin de bulunduğu özel müzeler de kapılarını 24.00’e kadar açık tutacak.

BUGÜN HANGİ ETKİNLİK NEREDE?

* Haliç Kongre Merkezi Etkinlikleri

Saat: 17.30 Yer: Haliç Kongre Merkezi

17.30: Açılış Kokteyli

19.00: Yekta Kara yönetmenliğinde özel

16 Ocak Açılış Gösterisi: “ İstanbul Büyüsü” Katılımcılar havai fişek şovunu başlatacak

20.30: Gösterinin sona ermesi

* Taksim Meydanı Etkinlikleri

Saat: 19.00 Sunucu: Ziya Kürküt

19.30: Kadıköy’deki Balon Tiyatrosu dev ekranlardan izlenecek.

20.10: Haliç’teki havai fişek gösterisinden canlı yayın

20.30: Ateş Tiyatrosu

21.15: Tarkan Konseri

22.20: Kapanış

* Kadıköy Meydanı Etkinlikleri

Saat: 19.00

Sunucu: Volkan Severcan

19.00: Balon Tiyatrosu

20.10: Haliç’teki gösteriden canlı yayın

20.20: Mor ve Ötesi Konseri

21.20: Kapanış

* Pendik Meydanı Etkinlikleri

Saat: 19.00 Yer: Pendik Sahili

Sunucu: Gülhan Şen

19.00-20.00: Kadıköy ve Haliç’teki gösterilerin canlı yayını

20.20: Kıraç Konseri

21.20: Havai fişek gösterisi ve kapanış

* Sultanahmet Meydanı Etkinlikleri

Saat: 19.00 Sunucu: Hande Kazanova

19.00: Mehteran Konseri

19.45: DJ Performansı

20.10: Haliç’teki gösterisinin yayını

20.20: Mercan Dede Konseri

21.20: Havai fişek gösterisi ile kapanış

* Bağcılar Meydanı Etkinlikleri

Saat: 19.00 Sunucu: Jess Molho

19.00-20.00: Haliç ve Kadıköy’deki gösterilerin yayını

20.20: Zara Konseri

21.20: Havai fişek gösterisi ile kapanış

* Beylikdüzü Meydanı Etkinlikleri

Saat: 19.00 Yer: Beylikdüzü Belediyesi Etkinlik Alanı

Sunucu: Asuman Dabak

Program Akışı

19.00: Kadıköy’deki Balon Tiyatrosunun izlenmesi

19.30: Şaman Dans Grubu gösterisi

19.55: Müzik yayını

20.10: Haliç’teki havai fişek gösterisinin izlenmesi

20.20: Nil Karaibrahimgil Konseri

21.20: Havai fişek gösterisi ve kapanış



Haberin Devamı