Gazete Vatan Logo

Serdengeçti alkışlarla uğurlandı

Görev süresi dün dolan Serdengeçti, Merkez Bankası çalışanlarına 10 dakika süren duygulu bir veda konuşması yaptı

Dün görev süresi dolan Süreyya Serdengeçti, Merkez Bankası Başkanlığı'na veda etti. Merkez Bankası personeline duygulu bir veda konuşması yapan Serdengeçti, bağımsızlığa vurgu yaparak, "Doğru olun, itibarınızı hiçbir zaman kaybetmezsiniz" sözünü hatırlattı.

'İtibar kazandık'
Merkez Bankası Meclisi toplantı salonunda dün saat 10.00'da, banka çalışanları ve yöneticilerini toplayan Serdengeçti, büyük alkışla karşılandı. Yaklaşık 10 dakikalık konuşmasında Serdengeçti, Merkez Bankası'nın bağımsızlığına vurgu yaparak "Elde edilmesi kadar taşıması ve uygulaması da son derece zor olan bağımsızlık ve kurumsal kimlik için yasal çerçevenin önemi son derece açıktır. Ancak, unutulmamalıdır ki yasal çerçevenin içini kurum çalışanları ve uygulanan politikalar doldurur" dedi. Merkez Bankası bağımsızlığının kamuoyunun gündeminde ilk defa net olarak yer aldığını ifade eden Serdengeçti, "Bu açılardan, birlikte geçirdiğimiz, zaman zaman ekonomik ve politik çalkantılarla karşılaştığımız, övgüler kadar eleştirilere de maruz kaldığımız son beş yıl, aynı tutarlı çizgide devam eden duruşumuz ve kararlı politikalarımız sonucunda, Bankamıza duyulan güvenin, itibarın yurtiçi ve yurt dışında en üst düzeylere taşındığı bir dönem olmuştur" diye konuştu. Konuşmasının sonunda büyük alkış alan Serdengeçti ise kürsüden "Ben de sizi alkışlamalıyım" dedi ve Merkez Bankası çalışanlarını alkışladı.

Veda kokteyli
Toplantının ardından Merkez Bankası'nda katları dolaşarak çalışanların tek tek ellerini sıkan Serdengeçti, akşam saat 17:00'de banka personeline bir veda kokteyli verdi. Banka yemek salonunda gerçekleşen veda kokteylinde banka personelinin tam kadro yer aldığı öğrenildi. Serdengeçti emeklilik dilekçesini dün saat 17.30 itibarıyla verdi. Serdengeçti'nin bir süre evinde dinlenmeyi düşündüğü öğrenildi.

Faiz onun döneminde yüzde 250'den 14'e geriledi
Serdengeçti'nin vedasıyla Merkez Bankaşı'nda önemli bir dönem de kapanmış oluyor. Serdengeçti'nin başkanlıkta geçen 5 yılı Türkiye'nin yaşadığı dönüşümü ortaya koyması bakımından son derece manidar bulunuyor:

Serdengeçti'nin Merkez Bankası Başkanlığı döneminde yıllık tüketici enflasyonu yüzde 68.5'ten yüzde 7.7'ye gerilerken, faizler de 160 puan düştü.

Başkanlığının 1. yılında izlenen para ve maliye politikalarının etkisiyle faizler yüzde 250'den yüzde 69'a, kur 1 milyon 636 binlerden 1 milyon 225 binlere geriledi.

Türkiye'de siyasi istikrar ve uluslararası piyasalarda likidite bolluğunun etkisiyle döviz fiyatları düştü. Kur politikasından canı yanan ihracatçı kesim Serdengeçti'ye yüklendi.

Serdengeçti, kimi zaman hükümetle karşı karşıya geldi. Politikacıların rehavete kapıldığını öne süren Serdengeçti'ye yanıt Devlet Bakanı Abdüllatif Şener'den geldi. Şener, hükümeti birilerinin uyarma yetkisinin bulunmadığını söyledi.

Enflasyonla aynı kararlılıkla mücadele edileceğini vurgulayan Serdengeçti, dönem dönem kurdaki aşırı oynaklıklara döviz alım ihaleleri ile müdahale etti. 2002'de 6,2003'te 6,2004'te 4 ve 2005'te 9 kez faiz indirimine gitti.

Türkiye paradan 6 sıfır atarak YTL'ye geçti.

Enflasyon hedeflemesine geçildi.

Merkez Bankası'nın döviz rezervleri, 57.5 milyar dolar ile rekor seviyeye ulaştı.

2005'te kur tartışmaları alevlendi. Merkez Bankası'nın döviz alım ihaleleri bile kuru yükseltmiyordu. 2006'nın ilk günlerinde yapılan 5 milyar dolarlık müdahale kurları etkilemedi.

Haberin Devamı