Gazete Vatan Logo

Serbestleştikçe zenginlik artar

Türkiye, İran ve Pakistan’ın kurucusu olduğu Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın Ticaret ve Sanayi Odası (ECO CCI) 20. Yürütme Kurulu Toplantısı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Serbestleştikçe zenginlik artar

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz yaptığı konuşmada, bölge ülkelerine ticareti kolaylaştıracak ECOTA anlaşmasını hayata geçirme çağrısında bulundu. AB örneğini vererek, “Serbestliği ne kadar artırabilirsek, zenginliği de o kadar yükseltiriz” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Aslında ECOTA da yeterli değil. Hemen arkasından burada bir serbest ticaret bölgesi oluşturulması gerekir. Ticareti ve ulaştırmayı kolaylaştırmalıyız. Gümrük standartlarını uyumlaştırmalı ve geliştirmeliyiz. Ayrıca altyapı yatırımlarına ihtiyaç var. Bu bölgeye daha fazla yabancı yatırım çekilebilir.”

Gümrük saati uyumsuz

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasıyla başarının geleceğini anlattı. Gümrüklerin modernizasyonunun büyük önem taşıdığına işaret eden Hisarcıklıoğlu, “İki komşu ülkenin gümrüklerinin çalışma saatleri bile uyumlu değil” diye konuştu. Tahkim konusunun da ticaret açışından çözülmesi gereken bir sorun olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, “ECO olarak tahkimin merkezinin neresi olacağını tartışıyoruz” dedi.

Haberin Devamı