Gazete Vatan Logo

Şentop: AYM kararı seçimin iptali sonucunu doğurmaz

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, Anayasa Mahkemesi'nin seçim yasası ile ilgili alacağı kararın seçimin iptaline yol açmayacağını söyledi.

Şentop: AYM kararı seçimin iptali sonucunu doğurmaz

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, NTV yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şentop, Anayasa Mahkemesi'nin seçim güvenliğine ilişkin alacağı kararın seçimin iptali sonucunu doğurmayacağını söyledi.

"İPTAL KARARI GELİRSE YSK TEAMÜLLERİ UYGULAR"

Şentop şunları kaydetti: "Seçimi etkileyecek hiçbir şey yok burada. Bunlar seçimin uygulanmasıyla ilgili düzenlemeler. Eğer bunlarla ilgili varsayalım ki AYM iptal kararı verdi, o zaman YSK bugüne kadarki teamülleri uygulayacaktır bunların yerine. YSK’ya kanunla, seçimlerin yönetimi ve denetimiyle ilgili genel bir yetki veriyoruz. YSK, kanunda olmayan hususlarla ilgili de prensip kararları alarak uygulamalar yapabilir. AYM ne yönde karar verirse, bu seçimlerin yapılmaması doğrultusunda bir karar olmaz.

Peki AYM bunlarla igili ne karar verebilir, yarın göreceğiz ama CHP’nin itirazlarını biliyoruz. Komisyonda da tartıştık bunlar. Mühürlerle ilgili konuda 1984’den bu yana açık bir uygulama var. Sadece mühür bulunmadığı için oy pusulalarının ve zarfların iptal edilmediğini biliyoruz zaten. Bu bir sahtecilik iddiası değil. Zarflar ve pusulalara sahte iddiası varsa kanunda zaten hüküm mevcut. Ama zarf ve oy pusulalarının sahne olduğunu iddia eden yok. Sadece mühür eksikliği nedeniyle seçmenin iradesinin iptal edilmesini engellemek için biz bu hükmü getirdik."

Haberin Devamı

Anayasa Mahkemesi, CHP'nin ittifak yasasındaki seçim güvenliğine ilişkin maddelerle ilgili iptal talebini yarın karara bağlayacak.

"AFLA İLGİLİ BİR ÇALIŞMA YOK"

Şentop, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin gündeme getirdiği af konusu ile ilgili bir çalışmanın olmadığıını belirtti.