Gazete Vatan Logo

Şengen için belge işkencesi bitiyor!

AB-Türkiye ilişkilerinde iyimser olmaya ihtiyaç var. Benim değişmez inancım şartları yerine getirmesi ve o aşamada istemesi halinde Türkiye’nin Avrupa’ya ait olduğudur. Bundan hiç şüphe duymadım. Birbirimize ihtiyacımız var.

AB’nin İçişlerinden sorumlu komiseri Cecilia Malmström Türkiye’ye vize kolaylığı ile ilgili gelişmeleri değerlendirdi:

“Bazı meslek grupları için vize ücretlerini nasıl düşürebileceğimiziinceliyoruz. Bu konuda önceliğimiz gençler ve öğrenciler.”

“Artık her ülke Türkiye’den kafasına göre belge isteyemeyecek. Yeni konsolosluklar açmaya hazırlanıyoruz.”

Avrupa Birliği’yle üyelik müzakereleri fiilen donan Türkiye’nin Brüksel’den en önemli beklentilerinden birini vizesiz seyahat oluşturuyor. Ankara henüz bu hedefe uzak olsa da Türk vatandaşlarının sıkıntılarını azaltma amaçlı bazı adımların hazırlığı sürüyor. Bu konudaki en yetkili isim olan AB Komisyonu’nun İçişlerinden Sorumlu Üyesi Cecilia Malmström son gelişmeleri Milliyet’e değerlendirdi.
AB Bakanı Egemen Bağış’la birkaç gün önce Strasbourg’da yaptığınız toplantı sonrasında vize kolaylığı konusunda bazı adımlar atılacağını açıkladınız. Bunu biraz açar mısınız?

Gelinen aşamada işe mevcut yasal temel olan vize yasasını kullanarak başlayacağız. Bu yasa üye ülkelere Schengen vizesi için başvuranlara kolaylık sağlama yükümlülüğü getiriyor. Bununla yapabileceğimiz çok şey var. Belki bunlar çok büyük adımlar olarak görülmeyebilir ancak Türk vatandaşlarının işini somut şekilde kolaylaştıracak adımlar olacak. Başvurular kolaylaşacak. Bir iki hafta içinde uyumlaştırılmış belge listesini açıklayacağız. Böylelikle her ülke kafasına göre belge isteyemeyecek. Bazı meslek grupları için vize ücretlerini nasıl düşürebileceğimiz üzerinde çalışıyoruz. Bu konuda önceliğimiz gençler ve öğrenciler. Bazı gruplardan ücret alınmaması da gündeme gelebilir. Süreci kolaylaştıracağız ve bazı yerlerde ek konsolosluklar açılması gündeme gelecek. Türk yetkililerle en uygun yerlerin neresi olacağı konusunda temastayız.

Bu adımlar için belirlenmiş bir tarih ya da takvim var mı?

Hemen yarın olacak diyemem ancak yılsonundan önce belirgin ilerleme kaydetmek istiyoruz. Yapabileceğimizin en fazlasını yapmak istiyoruz.

Strasbourg’da bir yol haritasından bahsettiniz...

Önce vize kolaylaştırma sürecini başlatacağız. Bunu yaptıktan sonra Türk makamlarıyla masaya oturup sonraki adımların ne olabileceğini belirleyeceğiz. Türkiye’nin neler yaptığına bakacağız. Sonra bunu üye ülkelerin önüne götürerek onlardan vize liberalizasyonu sürecini başlatmak için yetki isteyeceğim.

Umarım sonuç “vize kolaylığıyla idare edin, vizesiz seyahati unutun” olmaz...

Bu süreç güven artırmayı da amaçlayan bir ilk adım ve Komisyon’un nihai hedefi kesinlikle Türkiye’yi de vize istemediğimiz dostlarımız arasında görebilmek. Tabii üye üyelerin onayını almamız gerektiğini unutmamalıyız.

Türkiye’nin beklentisi şubatta vizesiz seyahate giden süreç için onay alınmasıydı. Bu neden olmadı? Ankara üzerine düşenleri yapmadı mı?

Açıkçası diyalog açılmasına karşı çıkan olmadı ancak üye ülkeler arasında bu konuda çok istekliler olduğu gibi isteksizler de vardı. Metne gereksiz bir şekilde bu diyaloğun vize serbestisi konusunda yetkilendirme anlamına gelmediği vurgusu sokuldu. Bu da doğal olarak Türklerin hoşuna gitmedi.

O halde sorun teknik olmaktan çok siyasi...

Evet. Sanırım bazı üyeler iç kamuoyu baskısıyla hareket etti. Biraz zamana ihtiyacımız var.

Bir de artık efsaneleşen “Vizeler kalkarsa Türkler AB’ye akar ve geri dönmezler” tezi var...

Bu teze hiçbir zaman inanmadım. Vizesiz seyahatin ana amacı insanların birbirlerini ve farklı kültürleri daha iyi tanıması, görüş alışverişinde bulunması ve iş dünyasına kolaylık sağlamak. Son dönemde Türkiye’den AB’ye gelenlerin AB’yi Türkiye için terk edenlerden daha az olduğu da ortada. Türk ve AB ekonomileri bugünkü gibi seyrederse ters riskin daha yüksek olduğunu söyleyebilirim.

Üyelik müzakeresi yürütüp de vize istenen tek ülke Türkiye...

Bu durum gerçekten adil değil. Diğer tüm aday ülkelerle, hatta komşu ülkelerle vize liberalizasyonu süreci yaşandı. Mantık, Türkiye’yle de bunun kesinlikle yapılmasını gerektiriyor.

Türkiye şikâyet etmekte haklı mı?

Hayal kırıklığını anlayabiliyorum. Şimdi bir kez daha derin bir nefes alıp bahsettiğimiz önlemlerin de yardımıyla güven artırıcı bir ortam yaratıp Türk vatandaşlarına AB’yle ilişkilerde bir şeylerin yapılabildiğini göstererek süreçte ilerlemek istiyoruz. Umarım hedeflerimize ulaşırız.

Türkiye teknik şartlardan biri olan geri kabul anlaşmasını vize serbestisi konusunda garanti verilmediği için imzalamıyor. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?

AB tarihinde, teknik şartları yerine getirdikten sonra vize liberalizasyonu sürecine başlayıp da vatandaşları vizesiz seyahat hakkı elde etmeyen bir ülke yok. (Milliyet)

Haberin Devamı