Gazete Vatan Logo

Senesi dolmayan çalışan avans kullanarak yıllık izne çıkabilir mi?

Yıllık izin çalışanlar kanun ile tanınmış bir hak. Süresi ise kıdeme göre değişkenlik gösteriyor. Ancak yıllık izni hak etmek için ilk kural aynı iş yerinde 1 yılını doldurmuş olmak. Peki senesi dolmadan yıllık izne çıkmak isteyenler ne yapmalı?

Senesi dolmayan çalışan avans kullanarak yıllık izne çıkabilir mi?

Yıllık izni hak etmek için aynı iş yerinde en az 1 senedir çalışıyor olmak gerekiyor. Çalışanlar ise 1 yılı doldurmadan yıllık izne çıkmak istediklerinde ileriki yıllardan avans kullanıp kullanamayacaklarını merak ediyor. İşte senesi dolmayan çalışanlar için yıllık izin hakkının nasıl elde edilebileceği ile ilgili detaylar…

1 SENE DOLMADAN YILLIK İZNE NASIL ÇIKILIR?

Yıllık ücretli izin uygulamalarına ilişkin esaslar, 4857 sayılı İş Kanununun 53 ila 61’inci maddeleri ve uygulamanın detaylarını açıklayan yönetmelik ile belirlenmektedir. Yasal düzenleye göre yıllık ücretli izne hak kazanabilmek için, aynı işverene bağlı çalışma süresinin deneme süresi de dahil olmak üzere en az 1 yıl olması gerekmektedir.

Ancak çalışanlar avans izin kullanabilir. Henüz aynı iş yerinde 1 yıllık kıdemi olmayan çalışan, önümüzdeki sene hak edeceği izinden düşülmek üzere ilk senesinde işverenden yıllık izin talep edebilir. İşverenin de uygun görmesi durumunda ileride kazanacağı haktan düşülmek üzere çalışana izin verilir. Eğer çalışan yıllık izin hakkı elde edemeden işten ayrılırsa, işverenin ona avans olarak verdiği günleri ücretinden kesme hakkı bulunmamaktadır.

Haberin Devamı