Gazete Vatan Logo

Şener: Yıl sonu hedefini aşarız

Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, büyümenin yüzde 5 olan yıl sonu hedefini aşarak yüzde 6’ya ulaşacağını söyledi

Büyüme rakamlarının beklenenin üzerinde gelmesinin ardından Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener’den, “Yıl sonu hedefini geçeriz” açıklaması geldi. Şener, “Büyüme yüzde 5’lik hedefi aşarak yüzde 6’ya yakın çıkabilir. Bu durumda son dört yılda, ortalama yüzde 7.4 oranında büyüme hızına ulaşılacaktır” dedi.

GSMH’de son 18 çeyrekte sürekli bir artış yaşandığını kaydeden Şener, bu doğrultuda büyüme hızının yılın ikinci çeyreğinde de tahminlerin üzerinde gerçekleştiğini belirtti. Bu verilerin dış kaynaklı finansal dalgalanmanın reel sektörü önemli boyutta etkilemediğini ve büyüme sürecinin devam ettiğini gösterdiğini ifade eden Şener şunları söyledi: “Büyüme sanayi ve hizmetler sektörü kaynaklı. Harcamalar açısından bakıldığında son veriler özel kesimin tüketim ve yatırım kaynaklı yapısının devam ettiğini gösteriyor.”

İhracatta AB müjdesi
Abdüllatif Şener, reel sektörde canlılığın sürdüğünü ifade ederek, özellikle tekstil sektöründe 2 yıl sonra üretim artışları yaşandığını vurguladı. İhracattaki artışın yüzde 27’ye ulaştığını vurgulayan Şener, Avrupa Birliği’nde uzun bir aradan sonra görülen yüksek büyümenin de Türkiye’nin ihracatını da olumlu yönde etkileyeceğini söyledi.

Cari açık konusuna da değinen Abdüllatif Şener, cari açıktaki yükselişin temel nedeni olarak, reel sektördeki büyümenin ithalata bağımlılığı ile uluslararası hampetrol ve metal fiyatlarında yaşanan artışı gösterdi. Şener, Ocak-Haziran dönemleri itibarıyla petrol ithalatının getirdiği ek yükün ise 4.4 milyar dolara ulaştığını kaydetti.

Haberin Devamı