Gazete Vatan Logo

Sendikalar iş bırakma eyleminin başarısını tartışıyor

Tekel işçilerinin samimiyetine uygun bir eylem yapabildik mi?

Ses getirecek, hayatı durduracak ve tüm dikkatleri başta Tekel işçilerinin sorunları olmak üzere çalışma hayatındaki gerginliklere çekecek dünkü iş bırakma eyleminin başarısı tartışma konusu oldu.

İŞ bırakmaların zayıf kalmasından sonra sendikalar bugün biraraya gelerek güçlerini sorgulayacak. Türk-İş’e göre eylem başarılı. Ancak DİSK Başkanı, “Başarılı bir sınav verdik diyemeyiz” yorumu yaptı

Dün gerçekleşen eylemle meydanlar bazı noktalarda dolup taşarken, özellikle İstanbul’da iş bırakmaların zayıf kalması, konfederasyonları harekete geçirdi. Konfederasyon başkanları bugün saat 14.00’de biraraya gelerek, eylemi değerlendirecekler.

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu’ya göre eylem başarılı oldu. Kumlu “İşçi ve memur konfederasyonlarının kararıyla gerçekleştirilen eylem valiliklerden, bürokratlardan ve işverenlerden gelen baskı ve tehditlere rağmen yurt çapında başarı ile gerçekleştirilmiştir” diye konuştu.

Tek Gıda İş Başkanı Mustafa Türkel de eylemin başarıya ulaştığını düşünenlerden. Türkel “Biz genel greve gitmedik. Hayatı durdurmak niyetimiz değildi. Hayatı durduracak olan genel grevdir. Biz sadece 1 günlük iş bırakma eylemine gittik. Bu eylem de son derece başarılı olmuştur. Katılım yüksektir ve eylem miting havasında gerçekleşmiştir” dedi.

Ancak DİSK Başkanı Süleyman Çelebi’ye göre ise eylem zayıf kaldı ve başarısının tartışılması gerekiyor. Çelebi, eylemle ilgili olarak şu değerlendirmeyi yaptı:

“Açık net konuşmamız gerekir. Çalışanlar olarak başarılı bir sınav verdik diyemeyiz. Üretimden gelen gücümüzü tam olarak kullanamadık. Sorunlar vardı. Bu konu üzerinde çalışmamız gerekiyor. Biz DİSK olarak konuyu masaya yatıracağız. Tekel işçilerinin samimiyetine uygun bir eylem yapılıp yapılmadığını samimi olarak vicdani olarak sorgulayacağız. Eylemi uyarı eylemi olarak görmek, daha etkili eylemleri nasıl yapacağımızı tartışmalıyız.”

Kamu-Sen Başkanı Bircan Akyıldız ise AKP’nin il ve ilçe teşkilatları aracılığıyla yaptığı baskılara, grev kırıcılığa rağmen eylemin başarıya ulaştığını söyledi.

Bircan Akyıldız, “Bu eylemin en büyük katkısı çalışma hayatının bütünlüğünün oluşmaya başlamasıdır. Bu eylem, bundan sonra olabileceklerin, yapılabileceklerin göstergesidir. Öte yandan sorumluluk üstlenmek istemeyenlerin değerlendirmesini de bir araya gelerek yapacağız” dedi.

Memurlar son anda vazgeçti en yoğun katılım İzmir’den geldi

TÜRK-İŞ, Hak-iş, Disk, Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve Kesk’in ortaklaşa aldığı kararla, dün Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla “1 günlük iş bırakma” eylemi yapıldı. İzmir’de yoğun olarak hissedilen eylem, Ankara’da kısmen hissedildi. Eylem kararına imza atan Memur-Sen dün sabah son dakika kararıyla “1 günlük iş bırakma” eylemine katılmayacaklarını açıkladı. İstanbul’da, bazı sendikaların, konfederasyonlarının kararlarına uymayarak eyleme katılmaması nedeniyle kritik işyerlerinde eylem gerçekleşmedi. Bu kapsamda Haydarpaşa Garı’nda KESK’e bağlı sendikalar dışındaki Demiryol-İş, Kamu-Sen ve Memur Sen’e bağlı sendikalar eyleme katılmadıkları için eylem gerçekleşmedi.

Rötar olmadı

İzmir’de Büyükşehir Belediyesi’ne ait iki belediye şirketinin işlettiği belediye otobüsleri sefere çıkmadı. Buna karşın vapur ve metro çalıştı. Yaklaşık bin demiryolu çalışanı eyleme destek verirken, sağlık çalışanları acil dışında hizmet vermedi. İzmir’de birçok kamu kuruluşunda da çalışanların eyleme destek verdiği kaydedildi.

Eyleme katılım İstanbul genelinde düşük kaldı. Eyleme THY çalışanları katılmayınca tüm uçak seferleri normal olarak yapıldı. Yönetim grev katılanlar hakkında yasal işlem yapılacağını açıklamıştı. Ankara’da da bazı metro hatlarında eyleme uyuldu. Batıkent’te metro sabah saatlerinde çalışmadı.

Ankara’da birçok iş yerinde eyleme destek verildiği görüldü. Ancak Melih Gökçek’in başkanı olduğu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nde eyleme izin verilmedi.

Eylem Türkiye’nin diğer illerinde de kendini hissettirirken Trakya, Güneydoğu’dan yoğun katılım oldu. Zonguldak’ta maden işçileri, Tekel işçileriyle dayanışma amacıyla “çalışmama hakkını kullanma” eylemine destek verdi.

İşçiler, Erdoğan’ın kuklasını yaktı

Samsun’da Tekel işçilerine destek için miting düzenleyen sivil toplum kuruluşları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kuklasını benzip döküp yaktı.

Kumlu: ‘Başbakan gelsin alkışlayalım’

ANKARA’DA eylemin kalbi olan Türk-İş Genel Merkezi’nin önündeki Tekel işçilerine seslenen Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, şunları söyledi: “Sizler bu eylemle uyuyan devi uyandırdınız. Türkiye’nin her yerinde Tekel ateşi yanıyor. Sayın Başbakan lütfen buraya geliniz, onların kararlılıklarına şahit olun ki, sizleri alkışlarla karşılayıp göndereceğiz.”

Çarşı da oradaydı Tarık Akan da...

İSTANBUL’DA işçi ve mumurlar, saat 13.00 sıralarında Saraçhane Meydanı’nda bir araya geldi. 50 kişilik bir grup Unkapanı’ndaki Tekel binası önüne geldiklerinde yolu Taksim yönüne trafiğe kapatmak istedi. Gruba polis müdahale etti. Eyleme destek veren Beşiktaş’ın Çarşı Grubu üyeleri, “Gaz vermiyoruz, gaz almıyoruz, Tekel işçilerini destekliyoruz” yazılı döviz taşıdı. Eyleme, Tarık Akan, Rutkay Aziz de katıldı.

Haberin Devamı