Gazete Vatan Logo

Sendikacılar, sağda ve solda birlik istedi

CHP İzmir milletvekilleri, Türk-İş'e bağlı sendikaların başkanları ile bir araya geldi

Türk- İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, vekillere solda ve sağda birlik istediklerini belirterek, "Bu birlik `otobüs kalkıyor, gelin binin' ya da `şemsiyeyi açtık, altına girin' gibi açıklamalarla olmaz. Birlikteliğin koşullarını sağlayın" dedi.

CHP İzmir milletvekilleri Bülent Baratalı, Türkan Miçooğulları, Erdal Karademir ve Yılmaz Kaya, Tekgıda- İş Sendikası'nı ziyaret etti. Toplantıya Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilcisi Mustafa Kundakçı, Tekgıda- İş Ege Bölge Başkanı Latif Gökçay ile çok sayıda sendika başkanı ve temsilcisi katıldı. Kundakçı, 2006 yılının çok ciddi sorunlarla geçtiğini 25 milyon işgücünden 12 milyonunun kayıtdışı olduğunu, kayıtlı olan 13 milyon çalışandan da sadece 1 milyonunun sendikalı olduğunu vurgulayarak, son üç yıl içinde örgütlenmek isteyen 20 bin işçinin işten çıkarıldığını söyledi. Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen Sosyal Güvenlik Yasası'nın bu yıl içinde emeğin hakkını koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesini isteyen Kundakçı, sosyal güvenliğin yükünün işçi ve esnafa yüklenmesini de eleştirdi. Kundakçı, "Yasa 65 yaş ve 9 bin işgününü şart koşuyor. Mevsimlik işçiler yılda 120 gün çalışsalar ancak 80 yaşında emekli olabiliyorlar. 9 bin işgünün doldurmak mümkün değil. Bu yıl içinde TBMM iş barışını ve iş güvencesini sağlayacak şekilde yasayı değiştirmeli. Sizlerden bunu bekliyoruz" dedi.

Kundakçı, genel seçimler öncesi solda ve sağda birlik beklediklerini vurgulayarak, bu birliğin `otobüs kalkıyor, gelin binin' ya da `şemsiyeyi açtık, altına girin' gibi açıklamalarla değil, gereken koşulları oluşturarak sağlanmasını istedi. Kundakçı, "Cumhuriyetin temel değerlerinin tehdit edilmesinden şikayet ediyorsak bunu gerçekleştirmeliyiz. Bu birlikteliğin koşullarını sizler çok daha iyi biliyorsunuz. Ancak bu birliktelik ülkeyi düzlüğe çıkarır" dedi.

Kundakçı, Mayıs ayında yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçimini hatırlatarak, Cumhurbaşkanı'nın temsilde adaleti sağlayamayan TBMM'den seçilmesinin sakıncalarına dikkat çekti. Kundakçı, "Cumhurbaşkanı'nı yeni Meclis seçmeli. Bu siyasi iklim ve uzlaşı ortamı yaratılmalı. Eğer TBMM ortak paydada buluşup içinden bir aday çıkarmayı beceremiyorsa erken seçim yapılsın ya da Anayasa değiştirilsin ve cumhurbaşkanını halk seçsin" dedi.

Kundakçı sözlerini "İzmir'in 15 CHP'li vekilinden neden sadece dördü burada? Neden birlikte hareket etmiyorsunuz" diyerek bitirdi.

CHP İzmir Milletvekili Baratalı yaptığı konuşmada sağda ve solda ittifaka destek verdiklerini belirterek, birlikteliğe CHP'ye ilhak eden YTP örneğini gösterdi. Baratalı, "İsmail Cem partisinin tüm mal ve üye varlığı ile birlikte CHP'ye katıldı. Bu önemli bir örnek. DSP ile birlikteliği de önemsiyoruz. Yasalar ittifaka izin vermiyor. Herkesin kabul edebileceği ortak bir yöntem bulunabilir" dedi.

Haberin Devamı