Gazete Vatan Logo

Sen istiyor bakıcı vereceksin dolar

Dövizdeki yükseliş dolarla maaş alan yabancı uyruklu bakıcı maaşlarında krize neden oldu. Aileler TL ile ödeme veya kur sabitleme isterken bakıcılar dolardan vazgeçmeyip işi bırakıyor.

Sen istiyor bakıcı  vereceksin dolar

Son günlerde dolarda yaşanan hızlı yükseliş Türkiye’de çalışan yabancı uyruklu bakıcı ücretlerinde kriz çıkardı. Çalışan anne ve babalar kurun geldiği son seviyeler itibarıyla bakıcılara ödedikleri ücretleri vermekte zorlanırken kimileri de kur sabitleme yoluna gitti.

Ücret ikiye katlandı

Bazı aileler de dolar üzerinden ödedikleri bakıcı ücretlerinde indirime gitti. Ancak bunu kabul etmeyen ve ailelerin önerdikleri yeni ücreti kabul etmeyen yabancı uyruklu bakıcılar işi bıraktı. Çok sayıda aile aracı kurumlara başvurarak sorunun çözülmesini bekliyor.

Türkiye yaklaşık 12 bin yabancı uyruklu çocuk bakıcısının çalıştığını belirten Bakıcıburada.com Kurucu Ortağı Cemil Erol, son dönemde ailelerin bu bakıcıların yarısı ile anlaşarak ödemeleri Türk Lirası’na çevirdiğini söyledi. Ancak yabancı uyruklu bakıcıların büyük bölümünün kendi vatanlarına parayı dolar olarak gönderdiği için bunu kabul etmediğini ve işi bıraktığını aktaran Erol, “Yabancı bakıcı ücretleri 600 ila 1.000 dolar arasında değişiyor. Geçen yıl TL bazında 3 bin 500 lira alan bir bakıcının ücreti şimdi 7 bin liralara dayandı. Kur 5 lira seviyelerinde geldiğinde aileler kur sabitlemeyi önerdi ama çoğu bakıcı bunu kabul etmedi” dedi.

Haberin Devamı

Kolay iş buluyorlar
Yerli bakıcıların yabancı dil yetersizliğinden dolayı çok fazla talep görmediğini belirten Cemil Erol, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancı bakıcılar çocuk bakımının yanında ev işlerini de sorun çıkarmadan yapıyor. Ailelerin ilk tercihi yabancı bakıcılar. Talep çok fazla olunca iş bulmaları da kolay oluyor. Bu yüzden ücret konusunda eğer anlaşamazsa hemen işi bırakıp yeni bir iş buluyor. Bu durumda aileler mağdur oluyor. Bu şartlarda yabancı bakıcı bulmak oldukça zor olduğu için yerliye doğru zorunlu bir eğilim var.”
Filipinli bakıcı moda oldu
Türkiye’de çalışan ailelerinin en büyük sorunlarından birisi çocuklarına bakıcı bulmak. Burada ailelerin karşısına çıkan ilk mesele Türk vatandaşı olan bakıcı adaylarının yatılı olarak çalışmayı kabul etmemesi. Ayrıca Türkiye’deki bakıcı adaylarının çoğunluğu iyi düzeyde yabancı dil bilmiyor. Yabancı bakıcı adaylarının yatılı kalma probleminin olmaması ve çoğunun iyi derecede İngilizce bilip üniversite mezunu olması onları bir adım öne geçiyor. Hatta Türkiye’de son dönemde Rus, Moldova ve Gürcü vatandaşı bakıcıların yanında sadece çok iyi İngilizce bildikleri için Filipinli bakıcı modası başlamış durumda. Aileler tarafından yetkin görülen ve ilk tercih olarak ajanslardan talep edilen bu bakıcıların ücretleri de 1.000 doları buluyor.

Haberin Devamı