Gazete Vatan Logo

Sen hiç terlik yedin mi!

Kadınlar'dan Üzmez'e yumurtayı şemsiyeli saldırı

BURSA'nın Mudanya İlçesi'nde 14 yaşındaki B.Ç.'ye `cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuksuz yargılanan Vakit Gazetesi yazarı 76 yaşındaki Hüseyin Üzmez, protestolar arasında girdiği duruşma çıkışında da kadınların saldırısına uğradı. Duruşma öncesi adliye önünde toplanan ve Hüseyin Üzmez'i protesto eden Bursa Kadın Platformu üyeleri duruşma sonrasında da cinsel taciz, tecavüz ve kadına yönelik töre cinayetlerini protesto ederek Üzmez'e yumurta attı. Kadınların ellerinde şemsiye ile saldırdığı Üzmez'i, çevik kuvvet polisi kurtardı.



Hüseyin Üzmez, toplam 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki, saat 09.45'te başlayacak duruşmasına 45 dakika önce Avukatı Emir Ali Kav ve avukatın eşi ile birlikte geldi. Bu sırada adliye önünde toplanan yaklaşık 25 kişiden oluşan Bursa Kadın Platformu üyeleri Hüseyin Üzmez'i, `Hüseyin Üzmez sen hiç terlik yedin mi?', `Utanmaz Üzmez' sloganlarını atarak, `Hüseyin Üzmez sen hiç anne terliği yedin mi?', `Taciz ve tecavüze sessiz kalmayacağız', `AKP Hüseyin'i üzmez Kadınları Üzer', `Üzmez'i aklayan adalet, ruh ve beden sağlığımızı bozdu', `Üzmez'i devlet üzmedi. Kadınlar üzecek' yazılı pankart ve bez afiş açtılar.

Protesto karşısında sessiz kalan Hüseyin Üzmez, gazetecilerin konuyla ilgili sorularını yanıtsız bıraktı. Üzmez'in adliyeye girmesinden sonrada tepkilerini sürdüren Bursa Kadın Platformu üyeleri tepkilerini slogan atarak, yaptıkları basın açıklaması ile dile getirdiler.



`ÜZMEZ'İ ERGENEKON MAĞDURU YAPTILAR'
Hüseyin Üzmez'in duruşmaya girdiği sırada Bursa Kadın Platformu adına açıklama yapan Çiğdem Tunç, Hüseyin Üzmez'in 14 yaşındaki kız çocuğuna cinsel istismarda bulunduğunu öne sürerek, "Üzmez elini kolunu sallayarak, aramızda dolaşıyor. Çocuk tecavüzcüsü Hüseyin Üzmez'in cinsel saldırısı, gerici ideoloji ve erkek egemen toplumsal yapı kullanılarak aklanmıştır. Bundan daha da iğrenci, bu saldırının bir Ergenekon komplosu olduğunu ortaya atarak, bir kez daha çocuk ve kadın bedeninin iktidar kavgasının bir aracı haline getirilmiş olmasıdır" dedi.

Hüseyin Üzmez'in 'Engenekon mağduru' gibi gösterilmeye çalışıldığı belirten Çiğdem Tunç, "Yani Üzmez aslında çocuk istismarcısı değil, Ergenekon mağdurudur. Vakit Gazetesi neredeyse Üzmez'in nefsini zorladığı için kız çocuğunu `Ergenekon Casusu' yapmak üzeredir. Kadınların her gün taciz edildiği, tecavüze uğradığı, töre cinayetlerine kurban gittiği bu ülkede biz kadınlar bütün bu yaşananların tesadüf olmadığının farkındayız" diye konuştu.

AİLE DE AVUKAT TUTTU
Hüseyin Üzmez'in dördüncü kez yargılanmasına saat 10.05'te başlandı. Tutuksuz sanıklar Hüseyin Üzmez ile Livaze Ç.'nin hazır bulunduğu duruşmada baba Bekir Ç. ile B.Ç.'yi savunması için Bursa Barosu tarafından atanan Nevin Cambaz, Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü'nün (SHÇEK) Hazine Avukatı Selma Akalın ile ailenin kızları için yeni tuttuğu Avukat Ahmet Dedeler de hazır bulundu.

Yaklaşık 20 dakika süren duruşmada Mahkeme Başkanı Kadir Ünal, B.Ç. ile ilgili dosyanın ikinci kez sağlık kontrolünden geçirilmesi için İstanbul Adli Tıp Kurumu Genel Kurulu'na gönderildiğini, ancak raporun henüz dönmediğini söyledi. Sanık Üzmez hakkında `Cinsel amaçlı hürriyeti tahdit' suçundan iddianame hazırlanması için Yalova Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itirazın sonuçlanmadığını belirten Mahkeme Başkanı, B.Ç.'ye ailesinin tuttuğu avukat Ahmet Dedeler'in davaya kabulüne, Bursa Barosu tarafından tahsis edilen Avukat Nevin Cambaz ve SHÇEK'ce tahsis edilen Avukat Selma Ergüner Akalan'ın da görevlerinin devamına karar verdi.

VASİ TAYİNİ REDDEDİLDİ
Bu arada, avukat Nevin Canbaz'ın, anne Livaze Ç. ve baba Bekir Ç. hakkında çocuğun velayetinin kaldırılması davası açtığını mahkeme heyetine yazılı olarak bildirdiği kaydedildi.

Mahkeme, B.Ç'nin avukatı Nevin Canbaz'ın geçen duruşmada mağdura kayyum tayin edilmesi yönündeki talebiyle ilgili olarak da "Konunun hukuk mahkemesi tarafından bakılması ve velayetin kaldırılması yerinde görülürse küçüğe vasi tayininin ilgili mahkemece yapılması gerektiğinden" bu aşamada talebin reddedilmesini kararlaştırdı.

Mahkeme Başkanı, daha önce B.Ç. ve sanık Hüseyin Üzmez'in savunmasını üstlenen avukat Bülent Demir'in, kayıtlı bulunduğu baro tarafından yapılan disiplin soruşturmasına istinaden, Avukatlık Kanunu'nun 15'inci maddesine göre işten yasaklama kararının olup olmadığının sorulmasına ve bir sonraki duruşmada sanıkların hazır bulundurulması için duruşmayı 24 Mart 2008 tarihine erteledi.

BABA: KIZIMLA GÖRÜŞEMİYORUM
Bu arada, duruşmanın sonunda söz isteyen B.Ç.'nin babası Bekir Ç.'nin "Ben 2.5 aydır kızımı göremiyorum" demesi üzerine Heyet Başkanı Kadir Ünal, "O beni ilgilendirmez. İdari bir karar. Hukuk mahkemeleriyle ilgili bir durum" dedi.

Bekir Ç, kızıyla sadece telefonla görüşme fırsatı bulabildiklerini, bunun dışında görüştürülmediğini söyledi.

YUMURTALI VE ŞEMŞİYELİ SALDIRI
Hüseyin Üzmez duruşma sonrası yine adliyenin arka kapısından çıkmak istedi. Bu kapıda bekleyen Bursa Kadın Platformu üyeleri, Üzmez'e arkasından şemsiyeyle saldırarak, yumurta attı. Saldırı sırasında atılan bir yumurta Üzmez'in ayağına, savrulan bir şemsiye de sağ omuzuna isabet etti.

Üzmez'i saldırıdan, hazır bekletilen Çevik Kuvvet ekipleri kurtardı. Otomobiline binen Üzmez daha sonra sorulara yanıt vermeden buradan uzaklaştı.

Polis, saldırıyla ilgili olarak Bursa Kadın Platformu üyeleri Nergis Çiçek, Pınar Koyuncular, Suna Acar, Asiye Çil ve Yıldırım Halkevleri Derneği Başkanı Ayşegül Altun'u gözaltına alındı. İfadelerin alınmasından sonra Acar, Çil ve Altun serbest bırakılırken, diğer iki kadının sorguları sürdü.

MUDANYA'DA GÖZALTINA ALINMIŞTI
Yapılan bir ihbarı değerlendiren İnegöl Cumhuriyet Savcılığı, küçük yaştaki kızları B.Ç.'yi para karşılığı erkeklere sattığı öne sürülen anne Livaze Ç. ile babası Bekir Ç.'nin telefonlarını dinlemeye almıştı. Savcılık telefon görüşmelerinden, Bursa'da 2003 yılında kendisinden 50 yaş küçük Hafız Ayşe Yılmaz'la evlenen Vakit Gazetesi Yazarı Hüseyin Üzmez'in sürekli olarak B.Ç.'ye cinsel istismarda bulunduğunu ortaya çıkarttı.

Bursa Polisi, geçen Nisan ayında Üzmez'i, Mudanya'daki yazlık evine getirdiği B.Ç.'ye cinsel tacizde bulunduktan sonra, çay bahçesinde B.Ç. ve annesi Livaze Ç. ile gezerken yakalamıştı. Polis, kızını erkeklere sattığı öne sürülen Bekir Ç.'yi ise İnegöl'de gözaltına almıştı. 26 Nisan 2008 günü geniş güvenlik önlemleri altında Mudanya Adliyesi'ne çıkartılan Hüseyin Üzmez ile Livaze Ç. tutuklanırken, Bekir Ç. ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. İnegöl'de İlköğretim Okulu 8'inci sınıfa giden B.Ç. ise mahkeme kararıyla Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü'nce koruma altına alınmıştı.

Hakkında Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, `Küçük yaştaki kıza cinsel istismarda bulunup ruh sağlığını bozmak' suçundan dava açılan Hüseyin Üzmez, ilk duruşmada ifade değiştiren B.Ç. ve hakkında `kovuşturmaya yer olmadığı kararı' verilen babası Bekir Ç.'nin şikayetini geri alması sonucu rahatlamıştı.

Hüseyin Üzmez, 28 Ekim 2008 tarihinde yapılan ikinci duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest kalmıştı. Yaklaşık 6 ay cezaevinde yatan Üzmez'in tahliyesinde, İstanbul Adli Tıp Kurumu 6'ncı İhtisas Dairesi'nin B.Ç. için jet hızıyla hazırladığı Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı'nca verilen `patolojik düzeyde anksiyete ve depresyon' bulgusu saptandığı belirlenen raporun aksine görüş belirtmesi etkili olmuştu. Üzmez ve Livaze Ç.'nin tahliyesinde İnegöl Devlet Hastanesi'nde dünyaya gelen B.Ç.'nin doğum kayıtlarına ulaşılamaması da etkili olmuştu.

16 MART'TA MUAYENE EDİLECEK
Bursa 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nin tartışmaya yolaçan İstanbul Adli Tıp Kurulu 6'ncı İhtisas Dairesi'nin, B.Ç.'nin ruhsal bozukluğu olmadığını belirten bulgularını `yok' kabul etmesi sonucu, B.Ç.'nin 16 Mart tarihinde İstanbul Adli Tıp Kurulu Genel Kurulu'nda, aralarında çocuk psikiyatrisinin de bulunacağı bir heyet tarafından kontrol edileceği öğrenildi.







Haberin Devamı