Gazete Vatan Logo

Sen de onlardan oldun istifa et!

Samantha Power, 800 bin kişinin öldüğü Ruanda soykırımı için ABD’yi eleştiren ‘Soykırıma göz yumanlar’ çalışmasıyla Pulitzer almış, kitabını okuyan Obama onu BM elçisi yapmıştı. Şimdi Suriye’deki soykırıma göz yumduğu için istifası isteniyor

Sen de onlardan oldun istifa et!

1994 yılında Hutular, 1 milyona yakın Tutsi’yi katlederken ABD ve Batı dünyası gözlerinin önünde gerçekleşen bu soykırıma sessiz kalmıştı. O dönem Atlantic dergisi için makale yazan bir akademisyen olan Samantha Power bu ülkeye giderek soykırım konusunda araştırmalar yapmış, ‘Soykırıma göz yumanlar’ (Bystanders to Genocide) isimli dosya haberi ile ABD’de gazeteciliğin en büyük ödülü olan Pulitzer ödülüne layık görülmüştü. Daha sonra kitap haline getirdiği haberinde ABD’nin soykırımı önlemek için birçok yolu varken bunların hiçbirini kullanmadığını, ‘elimizden gelen her şeyi yapıyoruz’ diyen ABD’li yöneticilerin aslında kollarını bağlayıp oturmak dışında hiçbir müdahalede bulunmamayı tercih ettiğini anlatmıştı.

Obama’yı etkiledi

Bu kitabı okuyan ABD Başkanı Barack Obama çok etkilenerek Power’ı Birleşmiş Milletler’de ABD’yi bu tür konularda temsil etmesi için Büyükelçi olarak atadı. Ancak o günden bu yana Suriye’de devam eden iç savaş için ne ABD ne de Power önemli bir rol oynayabildi.

‘Rusya barbarlık yapıyor’ demişti

Haberin Devamı

İrlanda asıllı ABD’li akademisyen ve diplomat Power son BM Güvenlik Konseyi oturumunda, ‘Rusya’nın yaptığı sadece kurgu… Bunu böyle adlandırmak lazım. Rusya’nın arkasında olduğu ve yaptığı şey teröre karşı savaşmak değil, barbarlıktır’ demişti.

Vahşi bir komedi

Power, NBC kanalına verdiği son röportajda, ‘Suriye’deki durum çok karmaşık. Müdahalenin etkileri konusunda emin olunamıyor. Esad rejimine savaş ilan etmek dışında elimizden geleni yaptık ve DAEŞ’e karşı da önemli ilerleme kaydettik’ sözleri nedeniyle ülkenin en prestijli gazetelerinden Wall Street Journal’ın hedefi oldu. Gazete ‘Soykırıma göz yumanlar’ başlıklı başyazısında Power’ı iki yüzlülükle suçladı ve ABD’li diplomatın bir zamanlar Ruanda’da yaşanan soykırıma karşı müdahalede yetersiz kaldıkları için eleştirdiği insanlardan biri haline geldiğini savundu. Gazete Power’a görevi bırakması çağrısını ‘Power için onurlu olan şu istifa etmektir’ sözleriyle yaptı. 10 milyon Suriyeli evlerinden olmuş ve 400 bin kişi hayatını kaybetmişken Power’ın Suriye’de başarılanlardan bahsetmesinin vahşi bir komedi olduğunu yazdı.

Haberin Devamı