Gazete Vatan Logo

Şemsipaşa camii tartışması

Mimar Sinan’ın önemli eserlerinden Üsküdar Şemsipaşa Camii’nin yanına yapılacak olan yol tartışma yarattı.

Şemsipaşa camii tartışması

Kuşkonmaz Camii olarak da bilinen Üsküdar’daki ‘kıyı ile uyumlu ‘Şemsipaşa Camii’nin Üsküdar Meydan Projesi kapsamında denizden koparılacak olması sosyal medyada en çok konuşulan konulardan biri haline geldi. Mimar Sinan’ın 1580 yılında denize bitişik ve kıyı çizgisine uyumlu yaptığı camiinin yanı başına yapılacak olan yol için denize çakılan demir kazıkların oluşturduğu görüntü vatandaşları isyan ettirdi. Üsküdar Meydan Projesi’nin Üsküdar’ın tarihi dokusunu mahvettiğini savunanlar sosyal medyada tepkilerini şöyle dile getirdi:

‘Günahtır yapmayın’

@ilberortaylıgsu: Yaptığı Şemsipaşa Camii’ni bu hale getireceğimizi bilseydi bütün zamanların en büyük ustalarından Mimar Sinan bize eser bırakır mıydı acaba?

@oyilmaz: Şemsipaşa Camisi önündeki o daracık kıyısıyla boğazla kurduğu ilişki ile kıymetli. Orayı hijyenik bir ahşap platform yapma fikri felaket.

@carnafauna: Şemsi Paşa’nın en önemli özelliği ve güzelliği külliyenin denize bitişik konumu, yapıların kıyı çizgisiyle uyumuydu. Yazık

@Hipster Dede Efendi: Şemsi Paşa Külliyesi’ni betonla kuşatmak vatan severlikle bağdaşmaz.

Haberin Devamı

@izakyol: Osmanlı’da Boğaz’daki tabiî burunlara dikkat edin demişler. Bugün tabiatı da, Osmanlı geçmişini de, Sinan’ı da betona gömerek yok ediyoruz.

Zıpla, Kız Kulesi’ne atla

@Mviklm: Üsküdar sahiline yapılacak kazıklı yol ile Kız Kulesi sahille birleşir. Biraz zıplamayla Kız Kulesi’ne gidebiliriz.

@SGemuhluoglu: Kıyı camii olan Şemsi Paşa Camiinin kıyı çizgisini değiştirip önüne kazıklar çakarak kıyı camii olma vasfını bozmayın.

@mimarogunm: Denizle kıyının kıymetini bildiğimizin kanıtı, küçükle abideviliğe nasıl varılırın mimarideki nişanesi Şemsi Paşa C. dolguya kurban edilmez.

@Seda_Ozen: Üsküdar Şemsipaşa Cami’nin kıyı ilişkisi bozulmasın. Mimarı Sinan ve banisi Şemsi Paşa böyle uygun görmüştür, değiştirmek doğru değildir.

Kuşların konmadığı cami

Şemsipaşa Camii’nin bir adına da Kuşkonmaz Camii’dir. Yapılış dolayı Kuşkonmaz Camii adı verilmiştir. Çeşitli kaynaklarda yer alan öykü şöyle:
Dönemin vezirlerinden Şemsi Ahmet Paşa bir gün Sokullu Paşa’ya “Sokullu, yaptırdığın camini kuşlar pislemiş” diye takılır. Oldukça zeki bir insan olan Sokullu ise “Gökyüzüne açık olan her yer kuşlarpislemesine müsaittir” yanıtını verir. Bu cevap Şemsi Ahmet Paşa’nın bozulmasına neden olur. Bu lafın altında kalmak istemeyen paşa, böyle bir cami yaptırmayı kafasına koyar. Düşünür taşınır, yapsa yapsa bu camiyi Mimar Sinan yapar der. Koca Sinan’ı çağırır ve “Bana öyle bir yerde cami yap ki üzerine kuşlar pislemesin” der. Mimar Sinan hemen araştırmaya koyulur ve camiyi Karadeniz ve Marmara’dan esen rüzgarların kesiştiği noktaya konumlandırır. Rüzgarın ters etkisi kuşların konmasını engellediği gibi minare içine girip çıkardığı uğultusu kuşları ürkütür ve buraya konmaları önlenir.
Kıyıya özel cami
Şemsi Paşa Cami’nin özelliği kıyıda olmasıdır. Mimar Sinan camiyi yaparken kıyının özelliğini bozmamış ve tamamen kıyıya uygun bir şekilde yapmıştır. Teknik özellikleri de kıyıya uyumludur. Lodoslu havalarda, avlu duvarını aşıp pencerelerden Cami’ye giren deniz suyu, yapılan bir rögar vasıtasıyla denize tahliye edilir.

Haberin Devamı