Gazete Vatan Logo

Selimiye Camisi’ndeki ‘kapısız oda’nın sırrı!

Edirne’nin simgesi olan Selimiye Camisi’nde pencereli ancak kapısız bir oda tespit edildi. Bunun ne zaman yapıldığı analizle belirlenecek

Mimar Sinan’ın ustalık eseri Edirne’deki Selimiye Camisi’nde pencereli ancak kapısız bir oda bulundu. Görenleri şaşırtan oda merak konusu oldu. Ya Mimar Sinan döneminde yapıl-dığı ya da sonradan kapısının duvarla örüldüğü düşünülen odanın sırrının çözülmesi için çalışma başlatıldı.

Taşların tarihi belirlenecek

Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri, minarelerin olduğu bölümde yer alan odayı inceleyecek. Harçla kapatılan kısım raspa tekniğiyle sıyrılarak örülen taşların tarihi belirlenmeye çalışılacak. Edirne’nin ve Osmanlı’nın simgesi olan Selimiye Camisi, kentin merkezinde, eskiden Sarıbayır ve Kavak Meydanı denilen alanda bulunuyor. II. Selim’in emriyle 1568-1575’te yaptırılan sultan camisi, çok uzaklardan göze çarpan yapısıyla ve kurulduğu yerin seçimiyle Mimar Sinan’ın aynı zamanda usta bir şehircilik uzmanı olduğunu vurguluyor.

Mermer işçiliğinin baş yapıtı

Kesme taştan yapılan ve iç bölümü ile bin 620 ve toplamda 2 bin 475 metreka-relik bir alanı kaplayan cami, mimarlık tarihinde en geniş mekâna kurulmuş yapı olarak nitelendiriliyor. Selimiye Camisi, mimari özelliklerinin erişilmezliği yanında şadırvanı, taş, mermer, çini, ahşap sedef gibi süsleme özellikleriyle dikkat çekici bir yapı. Selimiye Camisi’nin mihrap ve minberi de mermer işçiliğinin baş yapıtlarından sayılıyor.

Haberin Devamı