Gazete Vatan Logo

Selçuk Bayraktar: Türkiye İHA'ları dünyada ilk kullanan ülkelerden biri

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, "Türkiye İHA'ları dünyada ilk kullanan ülkelerden biri. Akıncı dünyanın en modern SİHA'sı olacak" dedi.

Selçuk Bayraktar: Türkiye İHA'ları dünyada ilk kullanan ülkelerden biri

Baykar Teknik Müdürü ve T3 Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, CNN Türk'te Hakan Çelik'in sorularını yanıtladı. İHA ve SİHA teknolojilerine ilişkin önemli bilgiler veren Selçuk Bayraktar'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

Türkiye'nin ilk güdüm sistemini yaptık. O dönemde drone'lar bu kadar bilinen bir şey değildi. Biz F16 üretiyoruz ama uçuş sistemlerini yapmıyorduk. Bu yüzden önemliydi. Tabii o dönemde bunun SİHA'lara dönüşeceği tahmin edilemiyordu. Biz ama bu teknolojinin nereye gideceğini biliyorduk, inanıyorduk.Türkiye İHA'ları dünyada ilk kullanan ülkelerden biri

Adım adım ilk ürettiğimiz o küçük uçak, dünyada az ülkenin yapabildiği sınıfta uçakları üretmemize vesile oldu. Akıncı'nın babası o 2 metrelik küçük uçaktı. Ve Akıncı dünyanın kendi klasmanında en modern Silahlı İnsansız Hava Aracı olacak. Havadan havaya taarruz gücü olacak. Hava savunma radarlarının yerlerini tespit edebilecek. Akıncı'nın ilk uçuşu yakın zamanda olacak. Test uçuşları bir süre devam edecek.

Haberin Devamı

Akıncı teslim edildiğinde dünyanın en moderni olacak.Bu bir yarış sürekli daha iyisi çıkıyor. Akıncı büyük bir proje.Terörle mücadelede kullanılacak.İnsansız hava uçağına çalışıyor ABD ve Rusya. Bunlar çalışılıyor. Ama bu bir yarış. Akıncı çok büyük bir proje. İlk uçuşu çok yakın bir zamanda olacak. Resmi proje takviminin önündeyiz.
Uçaklarımızın fiyatı İsrail’den aldığımız Heronların beşte biri kadardı.Kendi sınıfında fiyat performans oranı en iyi olan diyebiliriz.Yurt dışına satarken dışIrıdaki piyasa fiyatına daha yakın bir fiyattan satıyoruz.TB2 Katar’da 27 saat havada kalarak rekor kırdı. Kendi sınıfında ciddi bir rekor.
TEKNOFEST
İstiyoruz ki bu fuarlara yüzbinler milyonlar gelsin. Gençlerimize bu teknolojiler sevdirilsin. İnsan sevdiğinin peşinden gider. Ufak yaştan bu tür şeyleri sevmelerini istiyoruz.Sadece oyun oynamak için değil. “Ben bunu nasıl yaparım”a merak salsın.
Teknofest çok büyük bir takım oyunu. Teknofest Atatürk Havalimanı’nda 17-22 Eylül arasında yapılacak.Geçen yıl 550 bin katılımcı oldu. Bu sene katılım 5 katı gidiyor geçen yıla göre. 100 bini geçti on line kayıt yaptıranların sayısı.Bu fuar ticari bir maksatla yapılmıyor. Girişler ücretsiz. Sürprizlerimiz var. Milli muharip uçağımızın prototipi olacak.Akıncı orada olacak. Uçan araba Cezeri’yi görebilecek ziyaretçiler.
UÇAN ARAÇ CEZERİ PROJESİ
Dünyada 50’nin üzerinden uçan araba prototipi var. Bunların yola çıkması en az 15 sene. Biz de bu alanda varız. Çinli bir firma çok ileride bu alanda. 10-15 sene sonra havada uçan arabaları göreceğiz.

Haberin Devamı