Muhteşem bir tavsiye..

Aklınızda bulunsun.. Biri sizin yüzünüze bakıp "Muhteşem.." diye başlayan bir cümle kuruyorsa, hiç ikiletmeyin.. Sağ elinizin parmaklarını birleştirip sümsük yapın, o kişinin burnuna doğru savurun..

Haberin Devamı

Allah razı olsun gelmiş geçmiş hükümet büyüklerimizden..

Bugün Türkiye Cumhuriyeti'nin nüfus kütüklerine kayıtlı her vatandaş dikildiği yerde bile ışıldıyorsa, kıçındaki yama bile göz kamaştırıyorsa sayelerindedir..

Acımızdan geberecek noktaya gelsek bile ihtişam içinde yüzüyoruz.. Sayelerindedir..

Kafayı nereye çevirsen "ihtişamlı.." bir manzara ile karşılaşıyorsun.. Eline ne geçerse "muhteşem.." oluyor.. Sayelerindedir..

Çöreklendiği yerde, Salı Pazarları'nda satılan lame terlik gibi parıldayan bir köşe yazarıysam bu da hükümet adamlarımız sayesindedir..

***

Nankörlük etmiyorum ancak yine de biraz kıllanmaktayım..

Sokaklarda yalınayak, şıpıdık terlikle dolaşıp bela arayan bir Müslüm Gürses tiplemesi var.. Filmde kavga çıktığı zaman üzerine saldıran izbandut gibi adamlara bu terliklerle karşı koyuyor..

Ayağından çıkardığı terlikleri iki eline alıp dev gibi adamların kafasına vuruyor.. Adamlar tepetaklak gidiyor..

"Bana adam dövdürebilirsin, adam öldürtebilirsin ama cinayet işletemezsin.." gibi özlü repliklerle süslü bu filmin televizyon tanıtımı "Muhteşem bir film.." diye başlıyor..

Bunlar kopmuş..
Bedava verseler almayacağın promosyon malzemesi naylon masa örtüsünün tanıtımı da "muhteşem bir armağan.." diye yapılıyor..

Adam tatil köyünde eğlence düzenlemiş.. Eğlence de "Kleopatra yarışması.." Turistlerden kim kendisini daha çok Kleopatra'ya benzetirse ona aferin diyecekler..

Travesti görünümlü Hollandalı kız birinci olmuş.. Sevinsin diye havuza atmışlar.. Otelin yetkilisi şu mealde konuşuyor..

"Sadece güneş, deniz, kum yetmez.. Ülkenin tanıtımını işte böyle muhteşem gösterilerle takviye etmek lazım.."

Muhteşem konser, muhteşem yarışma, muhteşem TV dizisi, muhteşem folluk, muhteşem devremülk..

Adama resmen kompleks geliyor.. Adımın önünde neden bir muhteşem sözcüğü yok diye..

***

"Sel.." ve "Sal" ekleri ile dolu üç yüz kelimelik konuşma dilimizin içinde "Muhteşem.." sözcüğünün yeni karşılığı nedir, meraklananlar için yazıyorum..

Kelime Arapça "ihtişam.." kökünden türeme.. Türk Dil Kurumu zorlatmasındaki karşılığı "görkem.." Göz kamaştırıcı, benzeri görülmemiş mânâsında..

Cümle içinde kullanırsak "Çin seddi, insanlığın yarattığı muhteşem bir eserdir.." dediğimiz zaman doğru..

Ancak "Akşam Ömer Ağa'nın muhteşem yazlık sinemasına gittik.. Muhteşem bir Türk filmi seyredip muhteşem ayçekirdeği çitledik.." dediğimiz zaman yanlış..

Kabahat bizim..
Kabahatin kimde olduğunu biliyorum..

Biz medya leşkerlerinde.. "Muhteşem.." kelâmını, Televizyon Türkçesi dediğimiz bu berbat jargonun bir numaralı sözcüğü haline biz getirdik..

Promosyon bağımlısı haline getirdiğimiz okurun ayılmasına fırsat vermemek, kafadan aldığı darbelerle beynini bir hoş tutmak bizim işimizdi..

O yüzden kupon karşılığı ne verirsek, başına bir muhteşem sözcüğü ekliyorduk..

Tanesi 35 Cent'e mal olan naylon örtüyü "Muhteşem masa örtüsü.." diye tarif etmek belki kolaydı ama tek başımıza insan içine girdiğimizde anlatmak zor oluyordu..

***

Vermez olaydık.. Okura tutmuş, her gün bir kepçe, servis kaşığı, salata karıştırıcısı türünden mutfak malzemesi vermişiz.. Lakin "dekoratif amaçlıdır.. Yemek yaparken kullanmayın.." demeyi unutmuşuz..

Bir de ısıya karşı hassas olduklarını söylemeyi.. Kadıncağızlar malzemeyi kapışmış.. İlk hevesle mutfakta denemişler.. Makarna yapıyorlar diyelim..

Daha makarnanın hamuru yumuşamadan bizim kaşıklar, kepçeler yumuşamış.. Yenebilecek kıvama gelmiş..

Ellerindeki malzemeyi haklı olarak burnuma dayadılar.. Sanki kurşun falı dökümünde kullanılmışlar gibi yamuk yumuk olmuşlardı.. "Hata sizde.." dedim..

"Bunları yemek soğuduktan sonra servis için kullanacaktınız.."

Allah kurtardı..
Direkten döndüğümüz durumlar da oldu.. Gazetenin promosyon müdürü bir Hintli bulup getirmiş.. Adamın elinde teflon tava, tencere, pasta malzemesi seti var..

Üstelik tanesi bir dolardan ucuza geliyor..

Heyecanlandık.. Hemen bir toplantı yaptık.. Adam mallarını tanıtıyor.. Nasıl kaliteli, nasıl dayanıklı olduklarını anlatıyor.. Aramızda da muzır bir arkadaş var..

Herkesin evire çevire incelediği ürünü, kâğıt yırtar gibi kenarından zorluyor..

Aslında zorlanmadı da.. Baktık teflon tava mukavva gibi yırtıldı.. Hintli temsilci lafı hiç uzatmadan malzemesini toplayıp gitti..

***

"Muhteşem.." sözcüğüne yeni bir tarif bulmalı..

Bence sözcüğün nasıl kullanıldığı ölçü alınmalı.. Cümle içinde kullanan değil, kullanılan cümlede hedef alınan kişi esas alınmalı..

Eğer bir cümle içinde muhteşem tarifi geçiyorsa, bundan hedef alınan kişi veya kitlenin "zekâ yetmezliği.." çektiği sonucu çıkarılmalı.. Doğrusu budur..

"Muhteşem bir gösteri.." diye başlayan cümlenin asıl karşılığı "Tam senin zekâna uygun bir gösteri.." diye anlaşılmalıdır..

Muhteşem bayramınızın ikinci günü de kutlu olsun!

DİĞER YENİ YAZILAR