Memlekette ördekleri koruyan yasa yok mu?

Haberin Devamı

Bu başlığı okuduktan sonra aklınızdan

“Yasalar sanki insanları çok koruyor da bir ördeklerimiz eksik kaldı..” diye geçireceksiniz.. Ördek kısmı yürürken şeyini sağa sola sallıyor olabilir ama bu tecavüzü hak ettiği anlamına gelmez..

5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’nı değiştireceğiz deyip, aylardır oyalanan “Seyrek bıyıklı asabi şahsiyetin” artık elini çabuk tutması lazım..

O yasa güncellenmezse başımıza çok şey gelecek.. Korkarım ki bu gidişle memleketin bekâr yiğitleri ile kümes hayvanları birbirine girecek.

Buyurun, size gözümü açan ibretlik bir vukuatı hatırlatayım..

Bursa’da mukim Bağkur emeklisi Salih Bey evinin bahçesinde birkaç ördek, tavuk besliyordu..

Bu işi hayvan sevgisinden mi yoksa yumurtalarına tamah ettiğinden mi yaptığı ise bilinmiyor.. Muhabirimiz işin orasına gelindiğinde uyumuş..

Tavuktu, culuktu, kazdı, ördekti.. Bunlar beslemesi kolay mahlzkattandır.. Bahçen varsa salarsın, börtü böceği yer.. Meyve artığını yer.. Tepelerine biraz da artık ekmeği kırıp attın mı olay kendiliğinden biter..

***


Salih Bey’in kendisi gibi hayvan sevip sevmediği belli olmayan eşi Döndü Hanım bunları bildiği halde yine de her gün önlerine bir şeyler döküyormuş.

Olayın patladığı gün, ördeklerden birini perişan halde bulmuş.. Zavallı mahluk yüz üstü yatıyor, nasıl ayrıldığı belli olmayan bacakları üzerinde bir türlü dikilip gezinemiyormuş..

Döndü Hanım önce ördeğin hastalandığını düşünmüş.. Sonra dikkat etmiş ki hayvanda bir gariplik var..

Önüne atılan yemi yemediği gibi ne sahibiyle ne de diğer ördek ve tavuklarla göz teması kuruyormuş..

“Bu hayvana n’oldu..” diye kendi kendine söylenip komşularına zarf atarken, aradığı cevap yandaki evin hanımından gelmiş..

“Kardeş sizin damadı bahçede bu ördeği kovalarken gördüm..”

NE DAMATMIŞ?

Döndü Hanım o saat işin aslını anlamış.. Çünkü damadı (A. Ç.)’nin ne mal olduğunu çok iyi biliyormuş..

Daha kızını istemeye geldiklerinde gözü tutmamış adamı.. Kızını da “Bunun bakışı bakış değil..” diye uyarmış ama kız kısmı laf dinler mi?

Evlenmişler, evlendikten sonra da kadersiz kız ağzının payını almış.. Koca olacak hayırsız, kendisini bir “ev bayanı” olarak katiyen beğenmiyormuş..

Birkaç kez de tartışma sırasında “Babanın ördeği bile senden cilveli..” deyip kirli fikrini faş etmiş.. Kız bunları anasına da anlatmış..

Lakin aile ördeğin namusundan emin olduğundan bu lafın üzerinde durmamış.. Taaa ki hayvanın iki bacağı dibinden ayrılana kadar..

Döndü Hanım durumu kocasına haber vermiş.. Karı koca tecavüz mağduru ördeği kaptıkları gibi Uludağ Üniversitesi Hayvan Hastanesi’ne götürmüşler..

Oranın baytar kadrosu “insan kısmı ile hayvan kısmı arasındaki hissi ilişkilere” defalarca tanık olduklarından bu işlerde CSI uzmanı gibiymişler..

Ördeğe bakar bakmaz hükümlerini vermişler..

“Genital bölgesinde darp izleri var..”

Bunun meali şu.. Kör olası damat ördeğin başına iş getirmiş.. Hayvanın namusunu berbat etmiş..

Ördeğin daha önce kendi türüyle böyle bir deney geçirip geçirmediği bilinmediğinden olay sırasında “bikrinin izale edilip edilmediği” ise anlaşılamamış..

Hâlen durum şu..

Tecavüze uğrayan ördek, Hayvan Hastanesi’nde tedavi görüyor.. Salih Bey ile eşi Döndü Hanım ise damatları (A. Ç.)’yi “Ördeğimize tecavüz etti..” gerekçesiyle mahkemeye verdiler..

***


Dava açtılar da ne oldu?

5199 sayılı Hayvan Hakları Yasası’nın on dördüncü maddesine göre insan kısmının hayvan milletiyle “hissi ilişkiler” kurması suç sayılıyor..

Lakin bu eylemin idamı iki yüz elli lira para cezası.. Tecavüzcü çok bunaldı mı öder parayı, çeker gider evine..

“Seyrek bıyıklı asabi şahsiyet” işte bu yasayı değiştirecekti, hayvanlara karşı işlenen cinsel suçları Türk Ceza Kanunu kapsamına alıp, caydırıcı cezalar koyacaktı..

“Elini çabuk tutasın..” dememiz bundandır..

Damat (A. Ç.)’nin durumu ise karışık.. O eylemi niye yaptığı henüz aydınlanmadı..

Acaba bu şenaati işlerken kayınpederi ile kaynanasına “Kızınız beni şu badi ördeğe muhtaç etti, anlayın gari..” mesajı mı vermek istedi?

CEVAP VERİLSİN

Bu arada tecavüz mağduru ördeğin akıbeti de belli değil.. Salih Bey iyileştikten sonra ördeği evine götürüp, kümesindeki diğer mahlzkatın yanına katamayacağını söylüyor..

“Ben artık bu ördeğin yüzüne bakamam..” demesi aklından hayırlı şeyler geçmediğini gösteriyor..

Damatla zaten mahkemelikler.. İstese de ördeği ona veremezler.. Verseler bile kızları “Ben üzerime kuma istemem..” deyip olay çıkarır..

Muhabirimizin anladığına göre, ördek hastane çıkışı kesilecek ancak eti yenmeyecek.. Hayvana ömür boyu utançla yaşamaması için böyle bir iyilik yapılmış olacak..

Söz konusu yasadaki değişikliklerin gecikmesinden dolayı telaşlanmam bu sebeptendir..

Bizim memlekette iki yüz elli liralık ceza kimseyi korkutmadığından, üç beş ayda bir böyle bir vukuat patlar..

Abant’taki tenezzüh (gezinti) beygirine âşık olup, evini ihmâl eden mühendis, hayvanla hissi ilişki kurduğu sırada basıldı da ne oldu?

Beş senedir davası bir sonuca bağlanamadı..

***


Yeni yasa bu konudaki soruların tamamına cevap getirirken açık kapı bırakmamalı..

Temsil “İnsanla hayvan arasındaki hissi ilişki” suç sayılacaksa, yasa hayvanın rızası olup olmadığını araştıracak mı?

Öyle ya! Damat (A. Ç.) yarın “Ördek de beni seviyordu, tecavüz yok, rızası var..” diye tutturursa davayı Yargıtay’ın başına mı saracağız?

Yasa ayrıca “insan hayvan ilişkisinin” söz konusu olduğu davalarda hangi tarafın “hayvan sayılacağını” açık seçik belirtmelidir..

Aksi takdirde tecavüzcü “Ben de bir tür hayvan olduğumdan eylemim hayvansal olup, suçlandığım fiil 5199 sayılı yasa kapsamı dışındadır..” diyerek cezadan kaçabilir..

Bunlara dikkat edelim.. Kümes hayvanlarımızı başları önde gezdirmeyelim..

DİĞER YENİ YAZILAR