Aşil olayının çözümünü buldum..

Mitolojik kahramanın mezarı bizdedir diye tutturan Çorum ve Çanakkale ahalisi bu işi ancak şöyle çözer.. Tarihi Truva'nın kalıntılarının bulunduğu yere gelirler.. Çanakkale ahalisi kalıntıları savunur.. Çorum ahalisinin yiğitleri de orayı zapta çalışır.. Kazanan Aşil'in mezarının gerçek sahibi olur..

Haberin Devamı

Antik Yunan Mitolojisi'nin kahramanlarından Aşil'in bir gün gelip memleket ahalisini birbirine sokacağı kimsenin aklına gelmezdi..

Niza nereden çıktı?

Truva filmi çekilip de rüzgârı taa bizim buralara kadar geldi ya! İşte o filmde Aşil'i Brad Pitt oynadı.. Brad Pitt denilen yiğit kişi uzun sarı saçlı, baygın bakışlı, yürüyüşü endamlı bir adem kişi.. Onu tanımayan biri nüfus kâğıdına bakmadan kız mı oğlan mı ayırt edemez..

Nüfus kâğıdına bakacaksın, dört de yeminli şahit bulacaksın ki erkek olduğuna inanasın.. Elinde Rio pastanesinden alınma bir kutu şekerle kapına geldiğinde kızını veresin..

O yüzden ne kadar okur yazar olup da aldığı dergilerin fotoğraflarına şaşırmadan bakabi-len genç kız, kadın, çocuklu dul varsa buna âşık..

Çünkü yüzünün kemikleri fazladan çıkık.. Ayrıca sıfatının silueti ramazan pidesi gibi oval değil.. (Yüzüm toparlak olduğundan bu konuda çok çektim.. Okur yazar olmayan kadınların idolü olmamın sebebi budur..)

Brad Pitt'in şöhreti bu olunca, taliplisi de çok oluyor.. Nitekim Çorum sancağımızın Osmancık kazasının Belediye Reisi sevgili kardeşimiz, Serdar Kurşun birdenbire çıkıp "Rahmetli Aşil'in mezarı bizim ilçededir.." deyivermiş..

Tehdit büyük
Lafın gerisi de şöyle:

"Çorumlu Yazar Cevdet Saraçer'in kitabında yeri var.. Araştırmışlar.. Aşil ölüp de naaşı yakıldıktan sonra kemikleri cila ile bir güzel parlatılmış.. Sonra getirilip Osmancık'ın Adatepe mevkiine gömülmüş.."

Vaaaay! Sen misin bunu söyleyen?

O lafın duyulmasıyla birlikte Çanakkale ahalisi; ayanıyla, eş-rafıyla birlikte ayağa kalkmış..

Onların aklı erenleri de "Aşil'in mezarı Çanakkale'ye bağlı Yeniköy'ün Sivritepe mevkiindedir.. Çorumlular reklam peşinde koşuyor.." diye konuşmaya başlamışlar..

Öfkenin bittiği yerde de cümleyi şöyle bağlamışlar:

"Gerekirse Çorumluları mahkemeye veririz.."

İyi! Verin bakalım..

Hakim de Aşil'in nüfus kayıtlarını ister.. İkâmetgâh kâğıdını ister.. Siz onu bulup da getirene kadar dava yıllarca sürer, avukat milletine ekmek çıkar..

Ben tarafsızım.. Çorum da Çanakkale de çok sevdiğim yerlerdir.. İki ahaliye de muhabbetim tamdır.. Eh! Tarihe de merakımız var.. İşin bu noktasında tartışmaya "amatör bir tarihçi" olarak katkıda bulunmam kaçınılmaz oluyor..

Bildiğim şu..

"Falanca kitapta yeri var.." lafı çok kafa karıştırıcı.. Eğer bir kitapta veya basılı kâğıtta yeri var demekle tarih yazılsa neler neler çıkardı.. Fatih'in İstanbul'u fethetmesini yazarken başımıza geldi..

Hacı Bayram Veli'ye dair bir anekdot yazdık.. "Kitapta yeri var.." diyen bir okurdan anında itiraz geldi.. "Fatih doğduğunda Hacı Bayram Veli ölmüştü.."

Fatih'in doğduğu tarihte kesinlik yok ki bunu bilesin.. O devirde bizimkilerin de Hıristiyanların da takip ettiği takvimler şaibeli.. Mezarının başına taş dikip üzerine tarih düşsen işe yaramaz..

Nitekim örneği vardır.. Fatih döneminin ulemasından bir zatın mezar taşındaki tarih ölümünden yirmi yıl öncesini gösterir.. (O taşı sosyeteden biri çalıp evinin bahçesine koymamışsa görülebilir..)

İki ilginç örnek..
Sekiz ayrı Osmanlı tarihçisi Hacı Bayram meselesini benim yazdığım gibi anlatıyor ve İkinci Murat'ın onu ayağına çağırmasını yeni bir "Şeyh Bedreddin isyanının" korkusuna bağlıyor..

Acaba bu evliya da isyan niyetinde mi diye.. Korkunun yersiz olduğu anlaşılıyor.. "Kitapta yeri var.." diye e-mail çeken okur, inşallah bu satırları da okur..

Vaktiyle "sallamacılık üzerine" kurulu Haberci diye bir dergi çıkarmıştık.. Taaa 1994'te.. Orada "Baltalı İlâh Zagor'un torunu Bolu'da yaşıyor.." diye haber yapmıştık.. Okur ilgilenince azıttık..

Ardından "Barbar kahraman Conan, Kimmeryalı değil Çorumlu'ydu.." haberini patlattık.. Sahte nüfus kâğıdı sureti bile yapmıştık..

Bu yayınların ciltleri Milli kütüphanelerde duruyor.. Yarın Çorum'dan "Conan hemşeri-mizdir.. Hükümet meydanına heykelini dikelim.." diyen bir belediye meclis üyesi çıksa.. İnanmayanlara bizim o yayınları gösterip "Aha! Kitapta yeri var.." diye konuşsa.. Herkesin dili içine kaçar..

Olayımıza böylece akademik bir düğüm attıktan sonra dönelim ana konumuza.. Çorumluların Brad Pitt'i fahri hemşeri ilân etme gayretini anlayışla karşılıyorum.. Yarın oğlanı Osmancık ilçesine getirip fotoğraflarını çekseler büyük bir halkla ilişkiler olayını başarırlar..

Çorum'u tanıtan bir klip bile aradan çıkarılır.. Brad Pitt tezgâhta leblebi kavururken çekilir.. Arkadan da "Leblebiyi kavu-raaak.. Ah dumanını savura-aaak.." türküsünü fon müziği niyetine verirsin, Amerika'yı hasetinden çatlatırsın..

Aşil'in mezarı..
Mitolojiden bildiğim Aşil topuğuna kargıyı yedikten sonra şıp diye ölmedi.. Başına Osman Müftüoğlu ayarında namlı doktorlar üşüştü.. Kimi lokma pişirip yarasına bastı.. Kimi ayağına okuyup üfledi..

Tabiplerin tedbiri çare olmayınca Aşil öleceğini anladı.. İhtimaldir "Beni yakın.. İki usta bulup eline üç beş kuruş verin.. Geriye kalan kemiklerimi cilalayıp parlatsınlar.. Ama cilası ayna gibi olsun.." diye vasiyet etti..

Sonra ekledi:

"O kemikleri götürüp Osmancık'ta bir yere gömün.."

Yakılan naaştan artan kemiklerin neden unufak olmadığı ayrı bir tartışma konusudur.. Ama artan kemikler niye taaa Osmancık'a götürüldü, diye sorarsanız cevabı bende yok..

Belki de mevtine sebep olan Çanakkale ahalisinin atalarına kinlenip "Ölü olarak Çorum'a tayinini istedi.." Artık bilemem.. Orası da tarihin şaşırttır-macası..

Ustamın boyu bodur.. Tarihe katkım budur..

DİĞER YENİ YAZILAR