Gazete Vatan Logo

Sektördeki Durgunluk Ne Zaman Geçecek?

KONUTDER Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, sektörün son durumunu ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceği özel çalışmalarını anlattı.

Sektördeki Durgunluk Ne Zaman Geçecek?


Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, gazetecilerle bir araya geldiği toplantıda sektörün son durumunu ve önümüzdeki dönemde hayata geçireceği özel çalışmalarını anlattı.



Sohbet ortamında 17 Aralık sonrası yaşananları da yorumlayan Ömer Faruk Çelik, konut stokunun 1930'lardan sonra oluşmaya başladığını ve her ülkede gelişmişlik problemi olduğunu; 1950-60'ların barınma ihtiyacı ve bugünün ihtiyaçları birbirinden farklı olduğunu, yerleşim yerleri, teknoloji, nüfus değiştikçe eski yeni bina çatışmasının yaşanmasının doğal olduğunu ifade etti.



Çelik, asıl tartışılması gereken konunun bundan sonra, “İstanbul'u ya da Türkiye'yi nasıl geliştirmek istediğimizi belirlemek” olduğunu söyledi. Önce hedefler belirlenip sonrasında da uygun planlamayla harekete geçilmesi gerektiğini, hayali kurup sonrasında strateji geliştirmenin doğru olacağını ifade etti.



Kentsel Dönüşüm ile ilgili de fikirlerini beyan eden Çelik, "Kanun çıktı ama ne nasıl yapılacak bilmiyoruz. Binayı- kenti dönüştürürken çevresi de düşünülmeli. Anı kurtarmak için iş yapmak sonrasında büyük problemlere yol açabilir. Kentsel Dönüşüm, Van depreminden sonra ortaya atıldı. Başbakan Tayyip Erdoğan o aşamada liderlik örneği göstererek kentsel dönüşümün vazgeçilemez şekilde hayata geçirileceğini ifade etti. Ancak sonrasında aşağı kadrolar ve bakanlıklar bunun planlamasını yapmalıydı. Konutder bu süreçte, dönüşümün sadece Bakanlık tekelinde olması durumuna karşı çıktı fakat mücadelemiz pek duyulmadı.

Haberin Devamı



Kalkınma Bakanlığı'nın düzenlediği dönüşüm toplantısında gördük ki; herkesin kafasında farklı bir dönüşüm tanımı var. Sendikalar da özel sektör de üniversiteler de ideolojik olarak yorumluyor. Öncelikle herkesin inandığı bir ortak kavram oluşturulmalı." dedi.



Çelik, Türk filmlerindeki 3 kötü karakteri hatırlatarak, konuya esprili bir yorum yaptı. Kafamızdaki kötü karakterlerin; Köyün imamı, zengin fabrikatör ve çocukların oynadığı bahçelere göz diken müteahhit olduğunu; bu kötü algının yerleştiğini ve inşaat müteahhitlerine de bu şekilde bakıldığını ifade etti.

Haberin Devamı


17 Aralık yolsuzluk operasyonu, inşaat sektörünü derinden etkileyen bir kapsama ulaştı. Konuyla ilgili ne düşündüğü sorulan Ömer Faruk Çelik, operasyonu şu şekilde yorumladı: "Sektörde eğer bir yolsuzluk, usulsüzlük varsa -ki böyle büyük bir sektörde elbette olabilir- hukukun doğru metotlarıyla bu durum çözülmelidir. İnşaat sektöründen de 2-3 patronun isminin geçtiği operasyon kapsamında şüphelilere terörist ya da kaçakçı gibi sabaha karşı gözaltılar ve uzun süre sorgulanmalar uygulandı. Bu biraz sektörü itibarsızlaştırmaya girebilir. Bir hata varsa, savcı dosya açarak mahkeme sürecini başlatabilir. İnşaat sektörü güven ve itibar üzerine kurulduğu için bu gibi durumlar sıkıntı yaratabilir." dedi.



Durumun sektöre ne zaman ve nasıl yansıyacağı sorusu üzerine Çelik, bugün yapılan bir şeyin etkisinin hemen görülmeyebileceğine dikkat çekti. Önümüzdeki dönemde de bu operasyonun etkisini görebileceğimizi ifade etti.

Haberin Devamı


Sektördeki durgunluğun ancak Cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra azalacağını düşünen Çelik, bugünkü hali de şöyle özetledi: "Herkes ruhsat alımı, inşaat yapımına devam ediyor kimse şantiyeye kilit vurmaz ancak satış aşaması ertelenebilir. Bu da konut ihtiyacı olduğu sürece sektöre zarar vermez. 6 ay sonra da satışa çıksa, ihtiyaç olduğu sürece hareketlilik devam edecektir."



Özel faaliyetleri ve Konutder sonrası planları sorulan Ömer Faruk Çelik, Sinpaş GYO'daki hisselerine karşılık olarak 3 hisseyle ayrıldığını ifade etti.



Kentsel Hizmetler, Dekors, 3 Öğün firmalarını alan Çelik, yeni ekibiyle kısa sürede sektördeki herkese hizmet verecek olan bu firmaları büyüteceğini hedeflediğini açıkladı.



Artık daha keyifli işler yapmak istediğini vurgulayan Çelik, EYG Emlak Yatırım ve Geliştirme A.Ş ile, B ve C gelir grubuna hitap eden en az 300-400 daireli butik projelere yöneleceğini ve fabrikasyon konutlardan uzak duracağını ifade etti.



Önümüzdeki dönemde, nitelikli yabancı yatırımcının Türkiye'ye yatırım yapmasını sağlamak için Gayrimenkul Yatırım Fonu'nu devreye sokup, internetten ve yurtdışı faaliyetlerinden yararlanarak bu fonla markalı projelerden alımlar yapmayı hedeflediklerini açıkladı. Gayrimenkul Yatırım Fonu kısa süre sonra yabancı ortaklarla işbirliği içerisine de girmeyi hedefliyor.

Haberin Devamı