Gazete Vatan Logo

Sektör vites büyüttü!

Sektör, 5 milyar lira büyüklüğe ulaştı. Türkiye genelinde 150 bin kiralık araç bulunuyor

Tüm Oto Kiralama Kuruluşları Derneği (TOKKDER) Yönetim Kurulu Başkanı İlkay Ersoy, Türkiye genelinde 150 bin kiralık araç bulunduğunu belirterek, operasyonel filo kiralama sektörünün 5 milyar lira büyüklüğe ulaştığını bildirdi. Ersoy, ''Sektör, önümüzdeki 5 yıl boyunca yıllık yüzde 15 büyüme oranıyla beşinci yılın sonunda yaklaşık iki katı büyüklüğe ulaşmayı hedeflemektedir'' dedi.

Araç kiralamanın Türkiye'de büyük bir potansiyele sahip olduğuna işaret eden Ersoy, sektörün bu özelliğiyle yabancı yatırımcıların ve ana tedarikçiler olan finans ve otomotiv sektörlerinin de ilgisini çektiğini kaydetti.

"KİRALAMA FİRMALARI SADECE ARAÇ DEĞİL,ZENGİN İÇERİKLİ HİZMET PAKETİ SUNUYOR"Kiralama firmalarının müşterilerine sadece araç değil, uzun dönemli ve zengin içerikli hizmet paketi sunduğunu belirten Ersoy, satın alma seçeneğinde sadece araç satın alınırken, operasyonel filo yönetiminde kapsamlı bir danışmanlık ve filo yönetim hizmeti de satın aldığını anlattı. Ersoy, böylece şirketlerin operasyonel filo yönetimi hizmetiyle araç yatırımı için gereken finansal maliyetlerden tasarruf ederek, kaynaklarını kendi iş kollarında değerlendirdiklerini söyledi.

Kiralama yolunu seçen firmaların, araçlara yönelik servis, hasar-onarım, sigorta gibi tüm operasyonel süreçlerde, ayrı bir yatırım yapmadan profesyonel ve kesintisiz hizmet aldıklarına dikkati çeken Ersoy, operasyonel kiralamanın, araç satın almanın farklı bir finansal yönteminden ziyade, bir yatırım stratejisi olduğunu belirtti.

Türkiye'deki kiralama sektörünün yaşanan ekonomik büyümeye rağmen, Avrupa'da görülen yaygın kullanıma ulaşmadığını dile getiren Ersoy, ''AB ülkelerinin toplam nüfusu yaklaşık 550 milyon kişi, günlük kiralama sektör hacmi 650 bin adet'' dedi

Günlük araç kiralama sektöründe Almanya'da kişi başı harcamanın 27 avro olduğunu belirten Ersoy, bu rakamın Türkiye'de henüz 1,3 avro seviyesinde olduğunu söyledi. Ersoy, günlük araç kiralamada İstanbul ve Ankara'nın yanı sıra İzmir, Antalya ve Muğla gibi turistik bölgelerde talebin yoğun olduğunu kaydetti.

"HER ŞEY DAHİL SİSTEM ARAÇ TALEBİNİ DÜŞÜYOR"Otellerde uygulanan ''her şey dahil'' satış sisteminin, turistlerin otellerin dışındaki yerleri görme isteğini ve kiralama talebini düşürdüğünü öne süren Ersoy, İspanya, İtalya ve Yunanistan'da turistlerin büyük çoğunluğunun araç kiraladığını, Türkiye'deki talebin ise olması gereken seviyenin çok altında bulunduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde kiralama sektöründe toplam iş hacminin yüzde 30-40'ının turizm amaçlı ve yabancılara yapılan kiralamalardan oluştuğunu ifade eden Ersoy, ''Türkiye'de bu oran yüzde 10-15 civarında'' dedi.

FİYATLAR ORTALAMA 80-500 LİRA ARALIĞINDA
Günlük araç kiralama fiyatlarının sektör içerisinde farklılıklar gösterdiğini belirten Ersoy, birim fiyatlara belirli standartlar ve hizmetler dahil edildiği durumlarda, maliyetin de yükseldiğini söyledi. Ersoy, kurumsal şirketlerin, ortalama 2 yaşında, sigorta teminatları karşılanmış, çocuk koltuğu, OGS, KGS, ek sürücü teminatı, servis, navigasyon gibi ürün ve hizmetler sunduğu araçlarda günlük kiralama fiyatlarının 80 liradan başladığını, araç özellikleri ve sunulan hizmetlere bağlı olarak bu rakamın 500 liraya ulaşabildiğini söyledi.

Piyasada 5 yaşı geçmemiş ve orta paket donanıma sahip bazı marka ve modellerdeki günlük araç kiralama fiyatları ortalama şöyle:

Araç Marka-Modeli Yakıt Fiyatı (TL)
Fiat Albea (Benzin-LPG) 80

Hyundai Accent Era (Benzin-LPG) 85

Renault Clio (Dizel) 90

Ford Fiesta (Dizel) 100

Fiat Linea (Dizel) 100

Peugeot 407 (Dizel) 120

Renault Fluence (Dizel) 125

Ford Focus (Dizel) 130

Mini Cooper (Benzin-LPG) 170

Mercedes E200 (Benzin-LPG) 180

Mercedes C180 (Benzin) 230

Mercedes Vito (Dizel) 200

Jeep G. Cherokee (Dizel) 400

Range Rover Sport (Dizel) 450

Porsche Cayenne (Dizel) 500

Haberin Devamı