Gazete Vatan Logo

Seksten soğutan nedenler ve çözümleri

Cinsel istek kaybını yaratan pek çok durum var. Hormonsal dengesizlikler, cinsel sorunlar, günlük stres, kullanılan ilaçlar ve daha pek çok sebep libidoyu düşürebiliyor. Bu nedenlerden en sık görülenleri sizin için derledik ve çözüm önerileri sunduk...

Seksten soğutan nedenler ve çözümleri

"Çok yorgunum" Sürekli yorgun hissediyorsanız mutlaka hekiminize danışın. Bu yorgunluğun altında kansızlık, vitamin eksiklikleri, uykusuzluk veya başka sağlık sorunları olabilir. Bazı ilaçlar da yorgunluk yaratabilir. Yaz aylarında vücudun aşırı susuz kalması ve sürekli soğuk-sıcak farkına maruz kalmak da yorgunluğu arttırır.

Zihinsel olarak yoğun stresiniz mi var? Cinselliğe hayatınızda ne kadar önem veriyorsunuz? Hayatınızdaki önem sıralamasında nereye koyardınız? Kendinize dinlenmek, fiziksel ve zihinsel olarak rahatlamak için düzenli bir mola yaratın. Cinsellik öncesinde dinlenmek, bir duş almak, rahatlamak ve yavaş bir önsevişme yapmak işinize yarayabilir.

“Başım ağrıyor” Sık sık başınız ağrıyorsa hekiminize başvurarak migren, gerginlik, stres veya başka bir nörolojik sorun mu yaşadığınızı öğrenin. Aşırı susuzluk da baş ağrısı yaratabiliyor. Gerçekten başınız mı ağrıyor yoksa bunu seksten kaçmak için bir bahane olarak mı kullanıyorsunuz?

“Aşırı stresliyim” Stresin yarattığı etkiler arasında mide sorunları, kas ağrıları, cinsel isteksizlik, gerginlik ve daha pek çok sorun var. Stresinizi yönetmeyi öğrenmeniz gerek. Stres kaynaklarınız neler? Bunların hangileri sizin kontrolünüzde? Kontrol edebildiğiniz stres sebeplerini nasıl değiştirebilirsiniz? Stresinizi yatak odasının kapısında bırakmayı deneyin. Uyku kalitenize, beslenme şeklinize özen gösterin. Alkol ve sigaradan uzak durun. B vitamini seviyelerinizi kontrol ettirin. Rahatlama çalışmaları ve stres kaynaklarına yönelik psikolojik koçluk işinize yarayabilir.

Haberin Devamı

“Orgazm olamıyorum” Orgazm sorununun altında biyolojik-psikolojik ve sosyal nedenler yatabiliyor. Cinsel bölgedeki kanlanma eksikliği, nörolojik yetersizlikler, seks hormonlarındaki dengesizlik, kullanılan ilaçlar, seksle ilgili olumsuz duygu ve düşünceler, eşle ilgili sorunlar ve eşin cinsel sıkıntıları orgazm sorununa yol açabiliyor. Bu problemlerin dikkatle incelenip size özel bir tedavi planı oluşturulması gerekiyor. Orgazm olmanıza yetecek derecede uyarılma yaşıyor musunuz?

Haberin Devamı

“Cinsellikte canım yanıyor” Cinsel ağrının pek çok nedeni var. Cinsel bölgedeki kasların aşırı çalışması, vajina girişini etkileyen enfeksiyonlar, tahrişler, allerjik reaksiyonlar, hormonsal kayıplar ağrı yaratabiliyor. Yeterli kayganlığın sağlanmaması da ağrıya yol açabiliyor. Ağrınız ne zaman başladı ve tam olarak nerede oluşuyor? Cinsel ağrının en büyük ilacı kaliteli ve yeterli bir uyarılmadır. Bu nedenle gerekli zihinsel ve fiziksel uyarılmayı yaşadığınıza, kayganlık sağladığınıza emin olun. Cinsel hijyeni (örneğin koton iç çamaşırı giymek, deodorantlı-kokulu sprey, jellerden uzak durmak, vajinal enfeksiyonların tedavisi gibi) mutlaka sağlayın.

“Aklım dağılıyor” Sekste bir türlü konsantre olamıyorsanız öncelikle vücudunuzda yeterli seks hormonu olduğundan emin olmalısınız.

Seks sırasında aklınıza neler geliyor? Daha rahat konsantre olduğunuz zamanlar var mı? Örneğin tatillerde bir fark yaşıyor musunuz?

Sekste konsantre olamıyorsanız cinsellikte özel konsantrasyon ve mindfullness çalışmalarından yararlanabilirsiniz.

Haberin Devamı

“Eşime karşı öfkeliyim” Eşinize karşı öfkeli olmanız daha ağırlıklı olarak psikolojik ve ilişkisel bir sıkıntı. Bunun nedenlerini bulup daha sağlıklı bir iletişim ve cinsel uyum seviyesine ulaşmanız gerek.

Seksi kendiniz için mi, eşiniz için mi yaşıyorsunuz? Seks öncesinde-sırasında ve sonrasında eşinizle beklentileriniz uyum içinde mi? Başka bir ilişki sorununu sekse yansıtıyor musunuz? Öfke, kırgınlık gibi hislerinizi analiz etmeniz faydalı. Gerektiğinde mutlaka ilişki sorunları ve cinsel problemler için yardım almalınız.