Gazete Vatan Logo
Magazin Seks zayıflatır mı?

Seks zayıflatır mı?

Seks zayıflatır mı?

Cinselliğin sağlık üzerindeki etkileri hakkında gerek danışanlardan gerekse de dışarıdan pek çok soru gelmekte. Seks sonrası karşılaşılan durumlar ve vücutta hissedilen problemler başta olmak üzere merak ettiğiniz bütün soruların cevaplarını derledik.

SEKS KAÇ KALORİ YAKTIRIR?

Seksin ne kadar başarılı bir form aracı olduğunu gösteren çalışmalar artıyor. Yapılan araştırmalara göre yaklaşık yirmi dakikalık seks erkeklerde 100, kadınlarda 70 kalori harcatıyor. Bu rakamlar açık havada 15 dakika yokuş yukarı jogging yapmaya veya koşu bandında orta tempoda 30 dakika koşmaya eşdeğer! Cinselliğin süresine, tercih edilen pozisyonlara, önsevişme ve birliktelik tekniklerine dikkat etmelisiniz. Bu noktada sadece sizin değil eşinizin cinsel fonksiyonlarının da tam güç çalışması gerek. Eşinizde erken boşalma, sertleşme sorunu gibi bir cinsel sorun varsa cinselliğin kalitesi düşecektir. Bu durumda mutlaka yardım alın.

HAMİLE KALMA ŞANSINI NE ARTIRIR?

Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerden sık gelen bir soru. Öncelikle sizin ve eşinizin üreme fonksiyonlarının sağlıklı çalıştığına emin olun. Kontrollerinizi yaptırın. Kadınlarda ovülasyon yani yumurtalama döneminde seks yapılması hamilelik şansını artırıyor. Ancak genel seks sıklığınıza da dikkat etmelisiniz. Geçtiğimiz günlerde yeni yapılan bir çalışmaya göre sadece ovülasyon değil, diğer zamanlarda da düzenli bir seks hayatına sahip olunması hamilelik açısından avantaj sağlıyor. Boşalma sonrası değişik pozisyon ve açılarla ilgili şehir efsaneleri de çok. Şöyle söyleyelim: 2009 yılında 400 çifti inceleyen bir çalışmaya göre seks sonrası 15 dakika uzandığınızda (başka bir pozisyona gerek yok) hamile kalma şansı yüzde 50 yükseliyor.

Haberin Devamı

BEL AĞRISINDA NE KADAR SÜRE SEKS YAPILMAMALI?

Yapılan araştırmalar da erişkinlerin yüzde 80’inin en az bir kez bel ağrısı yaşadığını gösteriyor. Bel ağrılarının yarısı ilk iki hafta içinde geçiyor. Bu sürede cinsellik yaşanmaması çiftler için büyük bir sorun teşkil etmeyebiliyor. Ancak bel ağrılarının geri kalan yarısında iyileşme altı haftaya kadar uzuyor. Hatta daha da sürüp kronikleşen pek çok vaka var. Cinsel rutin bir ay ve daha uzun süre bozulduğunda ise çiftin cinsel yaşamında ciddi sıkıntılara yol açıyor. Öncelikle sizi takip eden hekiminizin fikrini alın. Ağrı kesicileri-kas gevşeticileri aldığınız saatleri planlamak, ılık duş yapmak, ağrınızı artıran pozisyonları takip etmek-kaçınmak, önsevişmeyi uzatmak, alt bel bölgesini seks sırasında yastıklarla desteklemek yardımcı olabilir. Eğer alışkın olduğunuz cinsel davranışları bel probleminiz nedeniyle devam ettiremiyorsanız yeni ve alternatif teknikleri deneyin. Cinsel birleşmede sıkıntı yaşıyorsanız kendinizi ve eşinizi uyaracak, tatmine ulaştıracak diğer yakınlaşmalara yönelin.

Haberin Devamı

BAŞ AĞRISI YARATIR MI?

Sekse bağlı baş ağrıları yüzde 1’den az görülüyor. Bu ağrıların bir kısmı cinsel uyarılmayla yavaş yavaş artarken, bir kısmı da orgazm sırasında aniden gelişiyor. Altta yatan primer bir nörolojik sorunun, kullanılan ilaçların yan etkisinin araştırılması şart. Pek çok kişide ise seksin baş ağrısını hafifletici etkisi var. Seks sırasında salgılanan mutluluk hormonları ağrı kesici özellik gösteriyor. Almanya’da yapılan bir çalışmada migren tipi baş ağrısı olanların yarısından fazlasında seks baş ağrısını hafifletici etki yaratıyor.

Haberin Devamı

SEKS SONRASI İDRARA GİTMEK GEREKİR Mİ?

Kadınlarda idrar yolu, vajina ve bağırsak sistemi birbirine komşu. Dolayısıyla bu sistemlerin sağlığı birbirini etkiliyor. Seks sırasında komşu yapılar arasında bakteri geçişi olabiliyor. Dolayısıyla kadınların neredeyse yarısı idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor. Özellikle cinselliğe ilk geçiş yapıldığı dönemde idrar yolu enfeksiyonları sıklaşıyor. “Balayı sistitleri” görülebiliyor. Menopoz sonrasında da vajinal dokuların hormonsal yapısı ve PH dengesi değiştiğinden idrar yolu enfeksiyonlarına sık rastlanıyor. Bunu önlemenin yolu cinsel hijyenden geçiyor. Cinsel bölgenizi tahriş etmeyecek, PH’ını bozmayacak şekilde temizlemeye, koton iç çamaşırı kullanmaya özen göstermelisiniz. Seks sonrası ilk 10 dakika içinde idrara gitmeniz de seks sırasında idrar yoluna kaçmış olabilecek bakterilerin vücuttan dışarı atılmasına yardımcı oluyor. Seks öncesi idrar gitmenizin ise enfeksiyon açısından bir faydası yok.

Haberin Devamı