Gazete Vatan Logo
Magazin Seks hayatınızın kontrolü elinizde

Seks hayatınızın kontrolü elinizde

Seksüel istek, arzu, libido doğal bir içgüdü... İnsanın içinden gelen bir dürtü... Kendiliğinden, bir anda gelen bir his.... Yemek yemek gibi bir fonksiyon... İşte cinsel istek denince aklımıza ilk gelenler bunlar. Ancak cinsel isteğin büyük bölümü bizim kontrolümüzde gelişiyor. Sadece hormonlarımız değil, duygularımız-düşüncelerimiz ve motivasyon da etkili.

Cinsel isteği yönetmek mümkün
Cinsel isteğin içgüdüsel ve doğal olduğunu düşünmek aslında bizi sınırlıyor. Bu şekilde baktığımızda, cinsel isteğimizin bizim kontrolünüz dışında geliştiğine otomatik olarak inanmış oluyoruz. Bu “genetik olarak kalp hastası adayıyım” veya “ailemde şeker var, kesin ileride bende de çıkacak” demeye benziyor. Bu hastalıkları tamamen aile mirasımıza bağladığımızda aslında bizim kontrolümüz dışında geliştiklerini ifade ediyoruz. Tüm sorumluluğu genetiğe yükleyerek bu sorunları yenmek için ihtiyacımız olan yaşam tarzı değişimlerini hiçe sayıyoruz. Oysa kronik hastalıkların hatta kanserlerin bile neredeyse %70’i yaşam tarzı seçimlerimize bağlı gelişiyor. Kimi zaman kötü beslenme, kimi zaman hareketsiz yaşam, bazen sigara, bazen başka bir neden bize miras kalan bu genleri aktive edebiliyor. Oysa biz yaşam tarzı seçimlerimizi doğru yaparak kendimizi bu hastalıklara karşı koruyabiliriz. Yani bir noktada genlerimizi yönetmek ve bu hastalıkları önlemek bizim elimizde. Yapmamız gereken üzerimize daha fazla sorumluluk alıp, harekete geçmek! Aynı şekilde cinsel isteğin önemli bir kısmı da bizim kontrolümüzde gelişiyor. Cinsel istek doğal bir fonksiyon olabilir. Ancak bu arzuyu arttıran, azaltan, değiştiren pek çok şey bizim kontrolümüzde. Dolayısıyla cinsel isteksizlik karşısında alabileceğimiz pek çok önlem ve çözüm yolu var.
Kendi isteğinizi sabote etmeyin
Cinsel hayatınızda mutsuzsanız gerçekte iyi giden noktaları fark etmeyebilirsiniz. Kendinizi otomatik ve farkında olmadan sabote edebilirsiniz. “Ne zaman...... düşünsem cinsel arzumu düşürüyorum” iyi bir egzersizdir. Aklınız gelen tüm seks sabotajlarını alt alta yazabilirsiniz. Belki sizi bile şaşırtacak uzunlukta bir listeyle karşılaşacaksınız. Daha sonra bu sabotajları nasıl alt edebileceğinizin yollarını düşünün.
Cinsel isteğin baş düşmanı: diğer cinsel sorunlar
Kadınlarda en sık görülen cinsel şikayet isteksizlik. Ancak kadınlarda uyarılma zorluğu, orgazm olamama veya geç orgazm olma, ağrılı ilişki, vajinismus gibi sorunlar da sık görülüyor. Bu sorunların hemen hepsinde cinsellikten alınan tatmin, zevk azaldığından cinsellikten uzaklaşma, cinsel soğukluk ve libido kaybı görülebiliyor. Cinsel isteksizliğinizi ele alırken diğer cinsel fonksiyonlarınızı da gözden geçirin. Cinsellikte sizi mutsuz eden başka bir cinsel sorununuz olup olmadığını düşünün. Durum böyleyse ve isteğiniz başka bir cinsel soruna bağlı olarak azaldıysa altta yatan cinsel sorunun tedavisi isteğinizi de yükseltecektir.
Cinsellikten vazgeçmeyin
Cinsel sorunlar yaşamanız cinsel hayatınızı rafa kaldırmanız anlamına gelmiyor. İstek, uyarılma, orgazm, zevk açısından sıkıntı yaşıyorsanız bunları tatminkar bir cinsel hayatın sonu değil, önünüze çıkan engeller olarak ele alın. Cinsel sorunlarınız açısından tedavi alırken, eşinizle birlikte cinsellikten keyif almanızı sağlayacak bambaşka bir rutin de yaratabilirsiniz. Bu, birbirinize fiziksel ve duygusal anlamda bağlanmanızı sağlayacaktır.
Organik nedenler de isteksizlik yaratabilir
Cinsel isteksizlik organik nedenlerle de gelişebilir. Çeşitli hastalıklar hem seks hormonlarının salgısını azaltabilir hem de yorgunluk, halsizlik, ağrı yaratarak cinsel isteği düşürebilir. Kullanılan ilaçlar da libidoyu azaltabilir. Devam eden sorunlarda mutlaka organik faktörleri ve yaşam şeklinizi de ele almalısınız.
Seks hayatınızı gözden geçirirken...
1. Hayal edin: Önce neyi arzuladığınızı hayal edin. Nasıl bir cinsel hayata sahip olmak isterdiniz? Kendinize ütopik hedefler koymadan seks hayatınıza neleri kolayca adapte edebilirdiniz?
2. Farkına varın: Ne zaman aklınıza seks hayatınızla ilgili olumsuz bir düşünce veya duygu gelse bunun farkına varın. Sonra dikkatinizi şu anda olumlu giden ve seks hayatınızda sizi şu anda mutlu eden noktalara verin.
3. Bu cümleyi tamamlayın: “Cinsel isteğim...... olduğunda artıyor”: Hiç cinsel isteğinizin arttığı zamanları düşündünüz mü? Genelde cinsel isteğin içgüdüsel olduğuna inandığımız için “cinsel istek ya vardır, ya yoktur” şeklinde düşünürüz. Oysa cinsel isteğin iyileştiği ve yükseldiği özel durumlar olabilir. Partnerinizle duygusal bir yakınlaşma yaşamanız, uykunuzu almış olmanız, erotik bir film izlemek...
4. Harekete geçin: Seksi daha sık aklınıza getirin, sizin için cinsellikte uyarıcı veya hazırlayıcı olan davranışları daha çok yapın. Önce beyninizi cinselliğe hazırlayın.

Haberin Devamı