Gazete Vatan Logo

Sekreterin teklifine tepki yağdı!

Avusturya Devlet Sekreterinin yaptığı teklife tepki yağdı

AVUSTURYA Uyum Devlet Sekreteri Sebastian Kurz’un ’Yabancı çocuklarına okullarda ayrı sınıflar oluşturulması’ teklifine tepki yağdı. Teklif ayrımcılık olarak nitelendirilirken Eğitim Bakanı Claudia Schmid ve Yeşiller Milletvekili Alev Korun da böyle bir kanuna asla izin vermeyeceklerini bildirdi.

Avusturya’daki yabancıların ülkeye uyumu ile ilgilenmesi için Başbakan Yardımcısı Spindellegger tarafından atanan Devlet Sekreteri Sebastian Kurz, eğitim ile ilgili çalışmaları sonunda yabancı çocuklarının uyumu ve okullarında başarılı olabilmeleri düşüncesiyle bazı tedbirler alacaklarını açıkladı. Kurz’un bu tedbirleri arasında en dikkat çekici olanı ise yabancı çocuklarının ayrı sınıflara alınması oldu.

Yeşiller Partili Federal Milletvekili Alev Korun, Avusturya’da yaşayan herkesin biraz da olsa Almanca bilmesi gerektiğini belirterek şöyle dedi:

"Özellikle geleceği burası olan çocuklarımızın Almaca lisanlarının daha iyi olması zorunlu. Bunu hepimiz görüyoruz. Artık anne ve babalar da bunu iyi biliyor. Çocuklarımızın hem Almancaları hem de ana dilleri olmalı. Bunun tartışmasını yapmak gerekiyor. Biz Yeşiller olarak diyoruz ki; ’Çocuklar en az 2 yıl ana okuluna gitsin. Orada diğer çocuklarla kaynaşsın. Almancayı da daha iyi öğrensinler.’ Ondan sonra okula geldiklerinde zaten genellikle bir sorun olmayacaktır. Ama ilkokula başlayan çocuklarda da Almanca sorunu varsa o zaman çözüme hiçbir şekilde bu çocukları getto sınıflarına atmakla ulaşılamaz. Tam tersi aynı sınıflarda ama daha fazla öğretmen desteği vererek, mesela bir sınıfta iki öğretmenin olması, Almancası zayıf olan çocuklara özel olarak destek vermesi sayesinde başarılı olunur. Kendini entegrasyondan sorumlu ilan eden sayın Kurz’un önerdiği uygulama entegrasyonun tam tersi. Almancası zayıf olanları başka bir sınıfa ayırmak ne demek Bunun adını koymak lazım. Bu da gettolaşmak demektir. Çocukları ayırıp bir göçmenler sınıfı kurmak entegrasyon değil ayrımcılık olur. Eğer şöyle denirse; "Biz bu çocuklara normal ders akışlarının dışında günde 3-4 saat ayrıca Almanca dersleri vereceğiz. Tamam. Buna hiç kimse karşı çıkmaz. Allah’tan Eğitim Bakanı Sayın Schmid’de bu teklife sıcak bakmadı. Bakan Schimid’in karşı duruşunu biz de destekliyoruz. Bu gettolaşmayı redediyoruz ve bu öneriye karşı elimizden gelen herşeyi yapacağız."

Avusturya’da yaşayanlar da yabancıların okuıllarda ayrı sınıflara alınmasına şiddetle karşı çıkıtı.

Haberin Devamı