Gazete Vatan Logo

Şekercilerin yalanları yıllar sonra haklı çıkardı

Şekercilerin yalanları yıllar sonra haklı çıkardı

Kalp ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, gıda endüstrisinin insan sağlığı üzerindeki oyunlarına dikkat çekip, bilimsel araştırmaların bağımsız olması gerektiğini söyledi. Karatay, endüstrinin desteklediği hiçbir çalışmaya güvenmemek gerektiğine de belirtti.

Parayla rapor

ABD’de yeni ortaya çıkarılan tarihi belgeler, şeker şirketlerinin 1960’larda bilim adamlarına para ödeyerek kalp hastalıklarında ’doymuş yağları’ günah keçisi yaptığını gösterdi. Bodrum’un Akyarlar Mahallesi’ndeki yazlığında eşiyle tatil yapan Prof. Dr. Canan Karatay, “Şekerli gıda endüstrisi, şekerli içecekler gazlı içecekler endüstrisi, Harvard’tan üç, dört profesöre 50’şer bin dolar ödeyerek şekerin obezite ve kalp hastalığı üzerine hiçbir zararı olmadığını, bütün zararların doymuş yağlar olduğunu ileri sürüp, halka anlattılar. Ne acı ki bunların endüstrinin bir oyunu olduğu ortaya çıktı ve hala da çıkıyor. Gıda endüstrisi çok büyük bir lobi tabii ki. Hatta söz konusu bu profesörlerden birinin ABD İlaç ve Gıda Grubu’nda da görev yaptığını biliyoruz. İlaç firmaları da gıda endüstrisi de kendi çıkarları için her istediklerini yaptırtıp, istedikleri rakamları halka sundular” diye konuştu.

Haberin Devamı

Şeker en tatlı zehir

Bir kez daha şekerin ne kadar tehlikeli olduğunun altını çizdiğini belirten Karatay, şöyle devam etti, “Şeker en tatlı zehirdir. Hatta, ’Çocuğuma şeker verme’, ’Bebeğime şeker yükleme’ kampanyası başlattığımız için kadın doğumcularda bana kızdı. Hala da kızıyorlar ama şeker yüklemesi hakikaten çok tehlikeli. Şeker yüklemesi yapılan çocuklar ileride kalp hastası oluyor. O çalışmalarda bunu göstermiş durumda. Yıllar sonra haklı çıkmak mutluluk verici.”