Gazete Vatan Logo

Şeker hastalığı tedavisinde cerrahi çözüm: Diyabet Cerrahisi

Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Kamil Gülpınar, diyabet cerrahisi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Şeker hastalığı tedavisinde cerrahi çözüm: Diyabet Cerrahisi

Diyabet yani halk arasında bilinen ismi ile şeker hastalığı, dünyada ve ülkemizde en yaygın olan hastalıklardan biridir. Ancak bu hastalığın iki tipi bulunuyor. Günümüzde diyabet hastası olan kişilerin neredeyse %90’ı, diyabetin Tip 2 diyabet olarak adlandırılan türünü taşıyor.

Tip 2 diyabet, genel olarak 40 yaşın üzerindeki bireylerde ortaya çıkar. Bu hastalığın ortaya çıkma nedenleri arasında yaşam tarzındaki değişimler, beslenme düzenindeki kötü alışkanlıklar, obezite sorunu ve genetik yatkınlıklar görülür. Özellikle kötü beslenme alışkanlıklarının yaygınlaşması, Tip 2 diyabetin çok daha küçük yaşlarda görülmesine neden oluyor.

Bu hastalığın tedavisinde yaşam tarzındaki değişimler, düzenli ve iyi beslenme, egzersiz ve bunların yanında medikal tedavi başlıca yöntemler arasında yer alıyor. Ancak bazı hastalarda diyabet çok daha ilerlemiş olduğundan, bahsedilen yöntemler ile sonuç alınamayabiliyor.

Doç. Dr. Kamil Gülpınar, belirtileri çok net olmadığı için ilerlemesi de oldukça mümkün olan bu tehlikeli hastalığın tedavisinde normal yöntemlerden fayda görmeyen hastalarına diyabet cerrahisi yöntemleri ile yardımcı olduklarını belirtiyor. Kullandıkları yöntemler ise, obezite hastalarına da uygulanan tüp mide ve gastrik baypas yöntemleri. Ancak bu yöntemlerin işe yaraması için uygun hastaların insülin rezervlerinin yeterli olması gerekiyor.

Haberin Devamı

1. Tüp Mide Ameliyatı

Normal şartlarda obezite hastalığına çözüm olarak getirilen tüp mide ameliyatı, aynı zamanda obez Tip 2 diyabet hastalarının tedavisi için de kullanılabiliyor. Ancak hastanın operasyondan kısa ve uzun dönemde fayda görebilmesi için, mutlaka yeterli insülin rezervlerine sahip olması şartı aranıyor. Bu yöntemde hastanın midesi, boyutları tüpe benzer ve bir muz boyutlarına gelecek şekilde hafif bir operasyon gerçekleştiriliyor. Bu sayede hasta küçük bir mide ile daha az açlık hissedeceği için, fazla kilolarından ve doğru şartlar sağlandığında diyabet hastalığından da kurtulabiliyor. Tüp mide ameliyatı sonrasında, birçok hastanın şekerlerinde düzelme yaşandığı görülür.

Haberin Devamı

2. Gastrik Baypas Ameliyatı

Gastrik baypas yöntemi, obezite sorunu olan kişilerde olduğu gibi, Tip 2 diyabet hastalarında da uygulanıyor. Yine tüp mide ameliyatı yönteminde olduğu gibi, gastrik baypas yönteminin diyabet cerrahisinde işe yaraması için, hastanın yeterli miktarda insülin rezervinin olması şartı aranır. Bu yöntemde sadece mideye değil ince bağırsağa da müdahale edilir. Hem mideden hem de ince bağırsaktan bir miktar parça alınması ile vücuda giren gıdaların tamamen sindirilmesi engellenir. Böylelikle fazla kilolardan ve diyabet sorunundan hastayı kurtarmak amaçlanır. Ancak tüp mideye göre daha yoğun bir operasyon olduğundan, iyileşme süresi biraz uzundur.