Gazete Vatan Logo

Şehit ailesine ÖTV’siz araç

Hükümet, şehit ailelerinin hayatlarını kolaylaştıracak farklı içerikteki düzenlemeleri uygulamaya devam ediyor. Bu kapsamda, harp ve vazife malulü şehidin aile üyelerinden biri bir defaya mahsus ÖTV’siz araç alabilecek. Çocuğu evlense de ÖTV’siz araç edinebilecek.

Şehit ailesine ÖTV’siz araç

Harp ve vazife malulü şehidin eşi, çocuğu, anne veya babasından biri bir defaya mahsus ÖTV'siz araç alabilecek. Şehidin çocuğu evlense de ÖTV'siz araç alabilecek. Ayrıca, ticari yük taşımacılığı faaliyetinde bulunan gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri de bir defaya mahsus aracını ÖTV'siz yenileyebilecek. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), ÖTV muafiyetini içeren tebliğ taslağını hazırlayarak uygulamaya açıklık getirdi.

BELLİ KATEGORİLERDE SEÇİM YAPILABİLİR

Bu kapsamda, yarış arabaları, arazi taşıtları, ATV olarak adlandırılan üç veya dört tekerlekli taşıtlar, motorlu karavanlar ile motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçen binek otomobilleri bu haktan yararlanamayacak. 10 maddelik tebliğ taslağına göre 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanun kapsamında hayatını kaybeden şehit eşi veya çocuklarından birisi, yoksa ana veya babasından birisi, bir defalık alacağı 1600 cm3'ü ve 2800 cm3'ü geçmeyen araca ÖTV ödemeyecek. Bu kapsama giren araçlar binek otomobil, panelvan, pick-up, arazi taşıtı, ATV, jeep, steyşın vagon olabilecek.

Haberin Devamı

EVLENSE DE YARARLANACAK

İstisnadan yararlanacak kişiler “Malullük Durum Belgesi" getirecekler. Şehide ait “Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği Belgesi" de istenecek. Hayatını kaybetmiş harp veya vazife malulünün çocuklarının evli olmaları veya sonradan evlenmeleri halinde de ÖTV istisnasından yararlanabilecek. ÖTV istisnasından yararlanan kişiler aldıkları aracı 5 yıl içinde satmaları halinde ya da veraset yoluyla varislere intikal etmesi halinde muaf oldukları ÖTV'yi ödeyecekler. Ancak, bu süre içerisinde bir başka şehit yakınına satış ya da devir yaparken ÖTV aranmayacak. Bu şehidin yakınından da malullük durum belgesi ve vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi aranacak. Bir kez ÖTV'siz araç hakkı kullanan şehit yakınları bir daha bu haktan yararlanamayacak. Düzenleme ile her bir taşıt aynı cins bir taşıtla yenilenmesi şartı getiriliyor.

Ticari araç yenileme de ÖTV'siz

Taslak ile yatırımların proje bazında desteklenmesi ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde değişiklik yapılmasına dair kanun kapsamında şehiriçi taksi, dolmuş, servis, minibüs, midibüs ve otobüs taşımacılığı ve yarı römorklar için çekici, kamyon ve kamyonetlerle ticari yük taşımacılığı faaliyeti yapanlara da imkan getiriliyor. Bu araçlardan 30 Haziran 2019 tarihine kadar ÖTV'siz alma imkanı bulunuyor.

Haberin Devamı

Belediyeler için de yeni düzenleme

Alınan aracın 3 yıl geçmeden devir edilmesi halinde alan kişiye aracın ilk matrahı esas alınarak devir ve veya ticari taşımacılıktan çekilme tarihindeki oran üzerinden ÖTV çıkarılacak. Bu araç 3 yıl geçmeden veraset yoluyla intikal ettirilebilecek. Düzenleme ile şehiriçinde kamuya ulaştırma hizmeti veren büyükşehir belediyeleri ile il ve ilçe belediyeleri de bu faaliyette bulundurdukları araçlarını ÖTV'siz yenileyebilecek.